Cyjanobakterie :(
- Witek Miszczak
To "aha" troche zdawkowe
Zobacz to :
http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?t=19797
trochę długie, ale warto

Zobacz to :
trochę długie, ale warto
Chyba muszę poczytać o nawożeniu akwa, bo mam blade pojęcie na ten temat szczerze mówiąc.:/ Myślę, że są niedobory, bo rośliny przestały również rosnąć. Akwarium ma dopiero 3 miesiące, na początku nie było problemów, zaczęły się dopiero od niedawna :(
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nawożenia. Otóż kupiłam zestaw CO2 do drugiego akwa 112l. Jakie nawozy stosować dodatkowo? Dodam, że parametry zbliżone do małego akwa, tylko oświetlenie większe - 0,75W/l.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie nawożenia. Otóż kupiłam zestaw CO2 do drugiego akwa 112l. Jakie nawozy stosować dodatkowo? Dodam, że parametry zbliżone do małego akwa, tylko oświetlenie większe - 0,75W/l.
- Witek Miszczak
- krzych0062
Tutaj masz potężne pole do wyboru...Bądź to nawozy firmowe, czy to polskich producentów, czy też te "niby bardziej renomowane" zachodnie bądź japońskietigraa pisze:Jakie nawozy stosować dodatkowo?

Ja tam cyjanobakterie mam u siebie i nie chce mi się z nimi walczyć. Przy baniaku jaki posiadam, jest to walka z wiatrakami.
Moja była Tanganika -
Żadne cyjano,nie są silniejsze od wiedzy i jej zastosowania w praktycetigraa pisze:Chyba muszę poczytać o nawożeniu akwa, bo mam blade pojęcie na ten temat szczerze mówiąc.:/

tigraa pisze:Myślę, że są niedobory, bo rośliny przestały również rosnąć.
Kup test na azotany,obstawiam,że masz znikomy azot. Brak podstawowych składników odżywczych(głównie azotu i fosforu oraz CO2) generuje zahamowanie wzrostu u roślin,a glony sobie poradzą, bo są są lepiej przystosowane do znoszenia bez szwanku takich warunków.
Dopiero lub aż,żeby zacząć działać i wprowadzić pełen katering dla roślintigraa pisze:Akwarium ma dopiero 3 miesiące

Z nawożeniem jest tak jak z kupowaniem sukni ślubnej,musi być szyta najlepiej na miarę,a i tak himeryczna panna młoda znajdzie w niej jakieś mankamenty i niedociągnięcia i krawcowa musi robić poprawki.Najlepszy nawóz,to taki,który sobie zrobimy sami,zaprojektujemy i skorygujemy ewentualnie na potrzeby własnego akwarium,w danym okresie jego istnieniatigraa pisze:Jakie nawozy stosować dodatkowo?

- krzych0062
Kubek75 pisze:Jedna uwaga. EI nie zakłada, ani nawet nie zaleca mocnego światła. To ono jest często sprawcą niedoborów w roślinach.
w tym temacie byłbym skłonny poprzeć kol. Kubek75 co do mocy światła, bo wiele czytam na innych forach / tych typowych dla tej metody / i tam sam propagator zaleca umiarkowane światło na poziomie 0,5W/l / sam w baniaku 180l ma 0,5W/l i uważa że to jest dużo /krzych0062 pisze:Kubek75 napisał/a:
Jedna uwaga. EI nie zakłada, ani nawet nie zaleca mocnego światła.
Jeśli moc światła w przeliczeniu na litr wody 0,7W/l do aż 1,3W/l to małe światło w założeniach tej metody to wg Ciebie jakie powinno być? No może nie wg Ciebie, ale według EI... Bo ja o takich parametrach czytałem....
Ostatnio czytalem jakis artykuł i tam bylo fajne porównanie. Porównywał procesy zachodzące w roślinie do do taśmy montażowej napędzanej energią "świetlną". Oczywiście istnieje granica, po przekroczeniu której "taśma" szybciej chodzić nie będzie. ogólnie zmierzam do tego, że jeśli dajemy dużo światła trzeba dawać więcej makro/mikro elementów potrzebnych roślinom do prawidłowego wzrostu. Oczywiście za tym idzie też tempo wzrostu roślin.
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
Witek Miszczak pisze:To "aha" troche zdawkowe![]()
Zobacz to :
trochę długie, ale warto
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 10:52 przez zami84, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja
- krzych0062
Faktycznie metoda EI została opracowana do zbiorników o bardzo dużym oświetleniu, nawet na poziomie 1,3-1,6W/l. I tak jak wspomniał zami o:

tą granicą właśnie stało się owe 1,6W/l Jednak dalsze badania i wysnute wnioski zaczęły jak gdyby "odwracać" trend w wielkości oświetlenia. Obecnie uważa się, że optymalnym oświetleniem jest 0,5W/l-brutto lub ok.0,7W/l netto pojemności zbiornika. I takie natężenie światła jest bezpieczniejsze i sprawia mniej kłopotów z ustabilizowaniem CO2 na odpowiednim poziomie, a co za tym idzie mniej problemów z glonami...zami84 pisze:Porównywał procesy zachodzące w roślinie do do taśmy montażowej napędzanej energią "świetlną". Oczywiście istnieje granica, po przekroczeniu której "taśma" szybciej chodzić nie będzie.

Wy tutaj wszyscy macie baniaki roślinne, gdzie generalnie ma co konsumować składniki odżywcze z wody. U mnie roślin jest jak na lekarstwo, a oświetlenie to 2x18W na 300l czyli 0,12W/l. Nawozić nie bardzo mam co, więc jak tą metodę zastosować do tanganiki ? Czy może ona z założenia jest tylko do baniaków roślinnych.
Moja była Tanganika -
czyli najlepiej ciągłą podmianę i tak będzie, a nie w tym baniaku, nie chce mi się z rurami przez całe mieszkanie biegaćjabol pisze:metode wiekszych i/lub bardziej czestych podmian wody

co do niwelowania azotu zastanawiałem się nad denitratorem, ale nie wiem czy warto
Moja była Tanganika -