Problem w akwarium. Pomocy.

ODPOWIEDZ
infidel1

Problem w akwarium. Pomocy.

Post autor: infidel1 »

Proszę o pomoc.
Nie wiem co to jest? I jak się tego pozbyć?
Dotyczy tego czegoś na zdjęciach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Akwarium 2 tygodnie.
Wielkość 52 litry.
Rośliny:
2 żabienice po ponad 10 liści każda. Każdy liść ponad 30 cm.
3 żabieniece po 5-7 listków. Liście długości kilku centymetrów.
28 nadwódek o wysokości od 3 cm do 12 cm.
Rybki:
4 bystrzyki pariańskie
2 kosiarki
2 danio różowe
4 neon iness.
Światło 50 W 11,5 godziny na dobę o barwie 6000 K.
Filtr eheim 2010 włączony 24 godziny na dobę.
Podmiana wody raz w tygodniu 20%.
Ostatnio zmieniony 2014-01-12, 07:07 przez infidel1, łącznie zmieniany 3 razy.

gruby
Kontakt:

Post autor: gruby »

Nie widać podłoża, ale jak na podłożu też masz brązowy nalot to są to okrzemki (glony).
Pozdrawiam
Jacek

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Ze zdjęć "wychodzi", że jest to okrzemek...a powód jego powstania sam opisałeś w swoim temacie. Mianowicie akwa ma zaledwie dwa tygodnie, czyli jest to "świeżynka", gdzie nie ma ustalonej równowagi biologicznej a wprowadziłeś już ryby. To błąd i to duży :!: Kolejna sprawa potężne światło-50W i czas świecenia. Przy tej mocy oświetlenia powinno się nawozić. Moja rada to czekać, aż akwa dojrzeje-można wspomóc dobrymi bakteriami i ograniczyć światło...bynajmniej do chwili, gdy będzie ok. i wówczas pomyśleć o poprawnym nawożeniu ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

infidel1 pisze:Nie wiem co to jest? I jak się tego pozbyć?
Najlepsze na okrzemki są otoski / Otocinclus affinis /

infidel1

krzych0062 pisze:Ze zdjęć "wychodzi", że jest to okrzemek...a powód jego powstania sam opisałeś w swoim temacie. Mianowicie akwa ma zaledwie dwa tygodnie, czyli jest to "świeżynka", gdzie nie ma ustalonej równowagi biologicznej a wprowadziłeś już ryby. To błąd i to duży :!: Kolejna sprawa potężne światło-50W i czas świecenia. Przy tej mocy oświetlenia powinno się nawozić. Moja rada to czekać, aż akwa dojrzeje-można wspomóc dobrymi bakteriami i ograniczyć światło...bynajmniej do chwili, gdy będzie ok. i wówczas pomyśleć o poprawnym nawożeniu ;-)
1.Czy dobrze zrozumiałem, że powinienem zmniejszyć moc żarówki? Jeżeli tak, to na jaką?
2.Czy może skrócić czas naświetlania w ciągu doby?
3.Czy może wszystko na raz?
4.A może czekać aż akwarium dojrzeje? Wtedy wszystko samo się ułoży?
5. Co się stanie jeżeli nie będę nawoził, a zostawię taką samą moc oświetlenia ?
6.Ile w rzeczywistości trwa proces dojrzewania akwarium?

infidel1

Zbyszek17 pisze:
1. Jaką ilość otosków zaleca się przy takim akwarium?
2. Czy to na tyle silne ryby, aby przetrwać w niedojrzałym jeszcze akwarium?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

infidel1 pisze:
Zbyszek17 pisze:
1. Jaką ilość otosków zaleca się przy takim akwarium?
2. Czy to na tyle silne ryby, aby przetrwać w niedojrzałym jeszcze akwarium?
[center][/center]1. Kup powiedzmy 5 szt., tragedii nie będzie[center][/center]2. Baniak ma 2 tygodnie i z tego co widzę masz tam ryby. Jeżeli nic złego się nie dzieje to znaczy że przetrwają. Duża wina leży po Twojej stronie, ale to pewnie przy braku podstawowej wiedzy. Baniak świeży, a Ty robisz podmiany raz w tygodniu i to tylko 20% :!: / powinno być 2-3 razy po 50% /. Druga sprawa, brak bakterii nitryfikacyjnych na start / filtr i podłoże /, co przyspiesza dojrzewanie.[center][/center]P.S - Otoski są wrażliwe na duże stężenia azotu :!:, więc sprawa do przemyślenia.

infidel1

Dziękuję.
[/hide]
Ostatnio zmieniony 2013-12-31, 11:26 przez infidel1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

infidel1 pisze:1.Czy dobrze zrozumiałem, że powinienem zmniejszyć moc żarówki? Jeżeli tak, to na jaką?
Tak dobrze zrozumiałeś, bo w chwili obecnej wychodzi 1W/l wody a to już potężna dawka światła, przy której należałoby nawozić, w tym również CO2. Na jaką? Trudno powiedzieć, bo nic nie napisałeś "co robi za oświetlenie" ;-) Oczywiście skróć czas świecenia 8-9 godz. powinno wystarczyć.
infidel1 pisze:.A może czekać aż akwarium dojrzeje? Wtedy wszystko samo się ułoży?
Generalnie okrzemek pojawia się w świeżych, niedojrzałych zbiornikach. Jak również przy słabym oświetleniu i twardej wodzie...U Ciebie zadziałał pierwszy czynnik, zatem w chwili, gdy akwa dojrzeje glon powinien ustąpić.
infidel1 pisze:Co się stanie jeżeli nie będę nawoził, a zostawię taką samą moc oświetlenia ?
Nabawisz się plagi innych glonów, zdecydowanie trudniejszych do wytępienia ;-)
infidel1 pisze:Ile w rzeczywistości trwa proces dojrzewania akwarium?
To sprawa indywidualna, zależna od wielu czynników..przyjęło się, że 'bez wspomagaczy" proces trwa ok. miesiąca. Ale, jak mówię jest to wszystko zależne od 'zawartości" akwa, filtracji, podmian wody...
Zbyszek17 pisze:Najlepsze na okrzemki są otoski / Otocinclus affinis /
Oczywiście, że tak...ja nie poleciłem ich ze względu na niedojrzałe, chwiejne biologicznie akwa, Szczęście, że Zbyszku zastrzegłeś warunek
Zbyszek17 pisze:Otoski są wrażliwe na duże stężenia azotu :!:
a co za tym idzie osobiście wstrzymałbym się z ich kupnem.

infidel1

Bardzo dziękuję za wszystkie porady i informacje. Będę bacznie przyglądał się temu co dzieje się w akwarium i usuwał glony mechanicznie. Obiecuję dać znać co będzie się działo za kilka tygodni. Szkoda mi tylko tego światła.
1. Poradźcie proszę, jakie nawozy należy stosować przy łódzkiej kranówce? Mam prawdopodobnie wodę z jednej z e studni głębinowych.
2. Jadą do mnie mchy. Czy kilka krewetek RC będzie z korzyścią dla zbiornika czy raczej zadziała na minus?

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Biorąc pod uwagę wcześniejsze wypowiedzi to raczej zbiornik zadziała na minus każdego wpuszczonego do niego życia :(
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

lotos#09

Post autor: lotos#09 »

do tej pory miałem ubogie sztuczne roślinki teraz zmieniłem akwarium i chciałbym coś naturalnego
co byście polecali powiedzcie mi proszę w akwarium mam Gurami Dwuplamisty i niebieskie i Pielęgnice zebrę z biała odmiana.
wiem że nie przepadają za sobą ale mam je od dłuższego czasu i jest ok , ale to inny temat :) co do akwarium to 110 l.
dł 105 sze. 25 wys 40 ,
a i jeszcze jedno co byście proponowali dokupić do tego inwentarza
może jakieś maleństwa neonki lub kiryski nie wiem tylko czy przetrwają w tym towarzystwie, od razu mowie ze nie zamierzam pozbyć sie tych starych ryb dlatego szukam rozwiązania .
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”