infidel1 pisze:1.Czy dobrze zrozumiałem, że powinienem zmniejszyć moc żarówki? Jeżeli tak, to na jaką?
Tak dobrze zrozumiałeś, bo w chwili obecnej wychodzi 1W/l wody a to już potężna dawka światła, przy której należałoby nawozić, w tym również CO2. Na jaką? Trudno powiedzieć, bo nic nie napisałeś "co robi za oświetlenie"

Oczywiście skróć czas świecenia 8-9 godz. powinno wystarczyć.
infidel1 pisze:.A może czekać aż akwarium dojrzeje? Wtedy wszystko samo się ułoży?
Generalnie okrzemek pojawia się w świeżych, niedojrzałych zbiornikach. Jak również przy słabym oświetleniu i twardej wodzie...U Ciebie zadziałał pierwszy czynnik, zatem w chwili, gdy akwa dojrzeje glon powinien ustąpić.
infidel1 pisze:Co się stanie jeżeli nie będę nawoził, a zostawię taką samą moc oświetlenia ?
Nabawisz się plagi innych glonów, zdecydowanie trudniejszych do wytępienia
infidel1 pisze:Ile w rzeczywistości trwa proces dojrzewania akwarium?
To sprawa indywidualna, zależna od wielu czynników..przyjęło się, że 'bez wspomagaczy" proces trwa ok. miesiąca. Ale, jak mówię jest to wszystko zależne od 'zawartości" akwa, filtracji, podmian wody...
Zbyszek17 pisze:Najlepsze na okrzemki są otoski / Otocinclus affinis /
Oczywiście, że tak...ja nie poleciłem ich ze względu na niedojrzałe, chwiejne biologicznie akwa, Szczęście, że Zbyszku zastrzegłeś warunek
Zbyszek17 pisze:Otoski są wrażliwe na duże stężenia azotu

a co za tym idzie osobiście wstrzymałbym się z ich kupnem.