Anubias barterimat114 pisze:2 to też jakiś anubias
Co to za roślina????
- krzych0062
Potwierdzam"...nie... E.bleheri jest niemal identyczna z popularną "amazonką"...A ta, hmm? Polecam Ci zajrzeć do katalogu Rataja lub Tropica...tam jest pokazanych wiele "pokrajcowanych" odmian żabienic...zapewne Tobie będzie łatwiej porównać, gdyż masz ją u siebie w akwa(tak przynajmniej domniemywam)...a w różnych akwariach, gdzie są różne warunki fizyko-chemiczne wody+różne warunki świetlne ta sama żabienica wygląda zupełnie inaczej...to samo tyczy się zwartekmc_majcher pisze: A to nie będzie czasami Echinodorus Bleheri (żabienica blehera)? Proszę o potwierdzenie tak czy nie.
- krzych0062
No problem....napisałem jedynie to co wiemmc_majcher pisze:ok dzięki
_________ edit_______
chciałem jeszcze odpowiedzieć co do linków...ja mam te katalogi w formie drukowanej...ale wiem, że takowe istnieją w wersji elektronicznej(jak ładnie to brzmi
Ostatnio zmieniony 2012-11-27, 00:02 przez krzych0062, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzych0062
- martinezsanchez
jeżeli roślina, którą pokazałeś ma już formę podwodną to faktycznie najbliżej jej do żabienicy poziomej, ale widzę tam brązowawe nowe liście, które wyglądają nieco inaczej niż te zielone...
[center]-------------->>> KREWETLANDIA - ZDJĘCIA KREWETEK <<<--------------
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
krewetki:
crystal red/black,
taiwan bee,
tiger black/blue[/center]
- Witek Miszczak
Echinodorus aschersonianus (IMHO). Łamliwa lub karłowatokwiatowa jak kto woli należy do sekcji amazonicus razem z bleheri i gracilis, czyli ma w podstawowej formie liście jak amazonka, tylko nieco więcej tatuażu (w formie karłowatej wygląda inaczej - Zwerg Amazonaspflanze - Echinodorus parviflorus 'Tropica').
Gdyby to nie był aschersonianus, to jeszcze w zakres wchodzi schlueteri, ale ten ma wyraźną kostkę na liściach i plamki na młodych czego tutaj nie widać.
Gdyby to nie był aschersonianus, to jeszcze w zakres wchodzi schlueteri, ale ten ma wyraźną kostkę na liściach i plamki na młodych czego tutaj nie widać.
Ostatnio zmieniony 2012-11-28, 11:25 przez Witek Miszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Co to za roślinka
Witam
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślinki umieszczonej na poniższych zdjęciach:

Z góry przepraszam za jakość zamieszczonych zdjęć.
Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu roślinki umieszczonej na poniższych zdjęciach:

Z góry przepraszam za jakość zamieszczonych zdjęć.
Roślinka jest w średniej kondycji i zdjęcia się nie powiększają oraz są niewyraźne.Wygląda jak Lagarosiphon madagascariensis.
mc_majcher-roślinka to z pewnością młoda żabienica.
mc_majcher-roślinka to z pewnością młoda żabienica.
Ostatnio zmieniony 2012-11-30, 22:54 przez Zafira, łącznie zmieniany 2 razy.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Ale niestety ciężko to będzie stwierdzić z racji tego,że te same echinodorusy wyglądają różnie w różnych warunkach, no i z takiej malutkiej sadzoneczki też trudno wywnioskować ciąg dalszymc_majcher pisze:To to wiem ale chciałem się dowiedzieć konkretnie co to za żabienica, bo jak do tej pory nikt jeszcze nie udzielił mi konkretnej odp.Zafira pisze:mc_majcher-roślinka to z pewnością młoda żabienica.
Ostatnio zmieniony 2012-11-30, 23:30 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
- krzych0062
Co to za roślinka
Zafiro bardzo dziękuję za odpowiedź. Roślinka faktycznie jest w kiepskiej kondycji. Zastanawiałam się, czy nie jest to Najas, bo jest do niego bardzo podobna.
- Witek Miszczak
No co Ty
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL
Zdarza siĂÂŞ,ĂÂże piszĂÂŞ z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiĂÂŞc proszĂÂŞ o wyrozumiaĂÂłoĂÂśĂÂŚ.