nitki
ja powiem Ci tak... z parametrami mam wszystko git, start od 4h i pojawily sie nitki... zawiekszalem co troche o 1h po miesiacu czasu mam 7h swiecenia... i tylko widze jak poprostu nitki szybciej rosna :D szczegolnie te w najwyzszych partiach gdzie swiatla jest najwiecej :) podaje co2 1b/s, esay carbo, mieszanke macro z soli oraz od 3dni CSM+B, moze nitki to przyczyna braku micro... sam nie wiem, podmianki robie 50% raz w tyg. zobaczymy co bedzie... ale jak CSM+B nie pomoze to ja nie wiem OCB :D jedynie co zauwazylem to ze nitki brazowieja... ale co to oznacza? ;p
Ostatnio zmieniony 2011-01-19, 18:17 przez FLOW, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
ja walczac z nitkami, dlugosci swiecenia bym nie zmienial... tak samo mozemy postrzegac nawozy... "skoro dawalem normalnie to dam mniej to je zniszczy..." moim zdaniem jest tutaj bledny tok myslenia... chodzi raczej o to zeby wojne o pozywnie wygramy rosliny a nie glony :) zmiejszajac ilosc h swiecenia powodujemy zmniejszenie dlugosci fotosyntezy u roslin.... glon to tez roslina i dlatego wydaje nam sie ze jakby nagle troche przyhamowal jego rozwoj... a wcale tak nie jest :) to jest tylko i wylacznie moja teoria, nikt sie nie musi z tym zgadzac :P
Mój blog: http://fl0w.flog.pl/
Lukas imho..... to nie wychodź z żelazem powyżej 0,2 najlepiej trzymaj się 0,1 wtedy masz kompromis -czerwone rośliny będa w miarę wybarwione itd ,fe w płynie jest bardzo niebezpieczne lepiej jak dsz cos z żelazem w pobliże korzeni co lubią fe, ..co do czasu świecenia to skracanie nic nie da bo to wysoki poziom żelaza generuje te nitki , azotu/fosfor trzymaj sie 10:1,oczywiście piszę tu o proporcjach , przy dużej bio masie można włączyć ssanie czyli 6;1 hehe .Alhemik dobrze radził ze zwiększeniem dozowania co2 ale pamietaj że jak trzymasz indykator nisko czyli żółto to ryba zawsze odczuje 6,5-6,9 i będzie lepiej. Oświetleni dobre ale jedną tą 10000k czyli aquastar zmieniłbym na 6500k .Piszę ten tekst bo przeszedłem to co ty...aaa i wyczyśc ten filtr ,poprawieni przepływu u mnie dawało rezultat pozytywny i np na dużym heńku nitki znikały a inaczej ;nie pojawiały się nowe..... pozdrawiam i powodzenia Syjon
ps...a żeby było śmieszniej to też nawoziłem pgc ale przeszedłem na pgf
a dlatego że tam jest pgc wzbogacony o potas ,magnez w niewiadomej ilosci ,a podając same sole mg i k wiesz co masz
ps...a żeby było śmieszniej to też nawoziłem pgc ale przeszedłem na pgf
a dlatego że tam jest pgc wzbogacony o potas ,magnez w niewiadomej ilosci ,a podając same sole mg i k wiesz co masz
Ostatnio zmieniony 2011-01-24, 01:15 przez syjon, łącznie zmieniany 4 razy.
Malawi
Zminiając na 6500k ocieplisz klimat....miałem kiedyś dwie 10000 na cztery rury i rosliny trochę przy powierzchni wyglądały na sinawo -szare, na twoim miejscu tył 10000k czyli aquastar.srodek grolux ok 8000k,przód 6500k-to są tylko moje podp.)
Powracając do tematu to Zbyszek napisał też że pgc to typowe mikro ale pewnie nie zauważył że jest tam też składnik makro,wiec lepsze jest pgf bo to samo mikro
Powracając do tematu to Zbyszek napisał też że pgc to typowe mikro ale pewnie nie zauważył że jest tam też składnik makro,wiec lepsze jest pgf bo to samo mikro
Ostatnio zmieniony 2011-01-24, 16:13 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi
Zauważyl, zauważyłsyjon pisze:Powracając do tematu to Zbyszek napisał też że pgc to typowe mikro ale pewnie nie zauważył że jest tam też składnik makro

przypominam, że PG Ferro+ nadaje się do stosowania w zbiornikach ustabilizowanych, silnie oświetlonych i gęsto zarośniętych, do codziennego dozowania, dlatego proponowany jest jako dodatek z większą zawartością żelazasyjon pisze:wiec lepsze jest pgf bo to samo mikro

- andrzej_vader
To ja odpowiem. NIE. Myślę, że dla nitek nie ma znaczenia czy roślina jest w nurcie wody czy nie. Być może kiedyś bym napisał coś mądrego, czyli co jest powodem ich powstawania. Ale dzisiaj mam je (nitki) w 3 akwariach o tak różnych warunkach (oświetlenie, ilość roślin, podłoże), że dochodzę do wniosku, iż jest to kosmiczna ingerencja i nic z tym nie robię 

Moim zdaniem za dużo kombinujesz,za dużo rzeczy robisz na raz,przez to się sam w tym wszystkim motasz i nie widzisz efektu .
Po każdej zmianie nawożenia powinieneś dać bańce ok 2 tyg ,żeby zobaczyć czy jest poprawa czy nie.
Moje sugestie:
1.Ustaw odpowiedni poziom co2.
2.Dosadź roślin szybko rosnących,typu heteranthera,hygrophila polysperma,nie przejmuj się ci sie aranż akwarium popsuje ,bo to w tej chwili nie jest ważne.
Dno akwarium roślinnego powinno być obsadzone w 70%.
3.Jak nie potrafisz to nie baw się w chemika,lepiej kup sobie kompleksowy nawóz macro np: Aquabotanique, a dodatkowo z soli podawaj potas.
4.Podmieniaj raz w tygodniu 50 % wody w akwa.
5.Jak rośliny się bujną ,to nie leć od razu z nożyczkami i nie rób przycinki,pozwól troszkę aby akwarium zdziczało.
Wtedy zrób przycinkę ,a to co zetniesz wsadź w podłóżę żeby zagęścić obsade roślinną w akwarium.
6.Światło bym świecił normalnie.
7.Micro 1\3 lub 1\2 dawki .
8.Żelaza bym na razie nie podawał.
9. Macro ,tu bym sie nie przejmował i dawał zalecaną,ewentualnie skorygował.
Jak nie masz roślin ,albo kasy to napisz na pewno coś się znajdzie bez problemu.
pozdrawiam.
Po każdej zmianie nawożenia powinieneś dać bańce ok 2 tyg ,żeby zobaczyć czy jest poprawa czy nie.
Moje sugestie:
1.Ustaw odpowiedni poziom co2.
2.Dosadź roślin szybko rosnących,typu heteranthera,hygrophila polysperma,nie przejmuj się ci sie aranż akwarium popsuje ,bo to w tej chwili nie jest ważne.
Dno akwarium roślinnego powinno być obsadzone w 70%.
3.Jak nie potrafisz to nie baw się w chemika,lepiej kup sobie kompleksowy nawóz macro np: Aquabotanique, a dodatkowo z soli podawaj potas.
4.Podmieniaj raz w tygodniu 50 % wody w akwa.
5.Jak rośliny się bujną ,to nie leć od razu z nożyczkami i nie rób przycinki,pozwól troszkę aby akwarium zdziczało.
Wtedy zrób przycinkę ,a to co zetniesz wsadź w podłóżę żeby zagęścić obsade roślinną w akwarium.
6.Światło bym świecił normalnie.
7.Micro 1\3 lub 1\2 dawki .
8.Żelaza bym na razie nie podawał.
9. Macro ,tu bym sie nie przejmował i dawał zalecaną,ewentualnie skorygował.
Jak nie masz roślin ,albo kasy to napisz na pewno coś się znajdzie bez problemu.
pozdrawiam.