Elektrozawór CO2 (12V i 230V)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Furst

Elektrozawór CO2 (12V i 230V)

Post autor: Furst »

Poszukuje elektrozaworu i zacząłem zastanawiać się skąd bierze się różnica w cenie od 30 do 180zł. Okazuję się że tą samą sprawność zaworu można uzyskać przy o wiele niższej mocy, co powoduje mniejsze grzanie się elektrozaworu.
Utwierdziła mnie wypowiedź Bartka Lipczyńskiego z Aqua Artu
"Niestety nie wszystkie elektrozawory nadają się do akwarystyki, chociaż kuszą niską ceną to 13,5 VA. Przegrzanie i rozszczelnienie przewodów pneumatycznych dochodzących do elektrozaworu."
Postanowiłem poszukać jak najbardziej oszczędnego elektrozaworu tylko że:
Przy napięciu 12V piszą: dzięki, jedynie 6,5W mocy cewki, pracuje cicho i nie przegrzewa się.
A przy 230V dzięki, jedynie 3,5 VA mocy cewki, pracuje cicho i nie przegrzewa się.

Który z nich jest bardziej oszczędny jak to porównać bo jedno to moc pozorna VA a drugie to moc czynna a tych jednostek się nie przelicza.

Może znacie model który jest jeszcze mniej zachłanny na prąd. Daje to dwie korzyści po pierwsze nie nagrzewanie się po drugie taki zaworek w stanie otwartym pobiera cały czas prąd więc rozsądnie było by żeby pobierał go jak najmniej.

Spotkałem się jeszcze z pojęciem zaworka impulsowego - co to dokładnie jest?
Ostatnio zmieniony 2008-12-29, 17:25 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Witam.[center][/center]Co do wyboru elektrozaworu na 12V lub 230V wybrałbym ten na 230V / trochę mniejsza moc / choć to w skali miesiąca groszowe wydatki , ale na pewno mniejsza awaryjność / do 12V musisz dołożyć transformator / i mniejsze koszty .[center][/center]Osobiście używałem elektrozaworu 230V / 13,5VA i grzał się okropnie / po jednym dniu zrezygnowałem / z obawy o bezpieczeństwo . Każdy sprzedający podaje że e.zawory są ok. i nie grzeją się .Najlepiej żeby doradził Ci ktoś kto ma akurat taki model. [center][/center]Odnośnie zaworów impulsowych nic na ten temat nie wiem .
Ostatnio zmieniony 2008-06-01, 09:09 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Furst

Post autor: Furst »

Dobrze ze jest internet bo stałbym się (wątpliwie) szczęśliwym posiadaczem elektrozaworu na 13,5VA który jak się okazuje kolejna osoba potwierdza, średnio nadaje się do akwarystyki. Może by kupić w firmie Aquario hmm...
http://aquario.pl/product_info.php?products_id=291
http://www.allegro.pl/item369511348_ele ... _sie_.html
Piszą że max temp. to 40-50C.
Ostatnio zmieniony 2008-06-01, 09:10 przez Furst, łącznie zmieniany 1 raz.
Damian

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Ja niedawno stałem się takim posiadaczem elektrozaworu 13,5W i dlatego Ci odradzam kupna w/w.[center][/center]Z opisu tego przedstawionego przez Ciebie e.zaworu wynika że jest ok. Ale każdy chwali swoje i najlepiej skontaktuj się z kimś kto taki model posiada / sprawdź na Allegro komentarze kupujących i skontaktuj się /[center][/center]Na pewno z elektrycznego punktu widzenia cewka 3,5W będzie się mniej grzała niż cewka 13,5W / i to jest pewny plus w/w elektrozaworu /
Ostatnio zmieniony 2008-06-01, 09:11 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”