Test ciągły CO2
Test ciągły CO2
Czy ktoś używa testów ciągłych na zawartość CO2 w wodzie? Interesuje mnie to jak to się sprawdza w praktyce? Jakiej firmy taki test polecacie, jeżeli warto w coś takiego się zaopatrzyć?
-
- Kontakt:
Tak naprawdę to to mierzy pH. To jest trochę odczynnika do pomiaru pH oddzielonego od wody akwariowej powietrzem. CO2 dyfunduje do powietrza, a potem do płynu z odczynnikiem zmieniając jego pH. Kiedy stężenie CO2 w wodzie spada, spada także w próbniku i odczynnik robi sie np niebieski. Oczywiście jest pewne opóźnienie, bo CO2 musi najpierw przejść do tego rozdzielającego powietrza, a potem do roztworu.zabapinkfloyd pisze:A na jakiej zasadzie to działa ?
Jakaś zmiana koloru ?
Same ustrojstwa mają różną budowę, chyba najprostsza i najelegantsza jest wersja Amano – szklana rurka w kształcie odwróconego „u”.
Pzd
P.
Też takie odniosłem wrażenie, ale czytałem gdzieś ze rozcieńcza się go z wodą (ale to chyba oczywiste) i co jakiś czas trzeba wymienić odczynnik.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
Witam. [center][/center]cmepro [center][/center]
[center][/center] Np. we wskaźniku CO2 SERA trzeba do naczynka szklanego wlać ok.1,5 ml wody z akwa dodać 4 krople odczynnika i gotowe . Po jakimś czasie jak tester zacznie tracić kolor trzeba od nowa napełnić . Działa na zasadzie zmiany koloru - zielonkawy dobre nasycenie CO2 - niebieski za dużo / + / - żółty za mało / - / . Do zestawu jest dołączona mała plakietka ze skalą barwną , którą przykleja się do szyby koło testera .Też takie odniosłem wrażenie, ale czytałem gdzieś ze rozcieńcza się go z wodą (ale to chyba oczywiste) i co jakiś czas trzeba wymienić odczynnik.
Jeśli chcesz poeksperymentować, proponowałbym tam wlać (oczywiście rozcieńczony) odczynnik pH 6-8 np Zooleku, albo inny oparty na błękicie bromotymolowym, np Hagena. Cos takiego było opisane na nieistniejącej już stronie pewnego nawozu (supraflora compleks) choć akurat dział „zrób sobie sam” (a źle wszelkim chciwym producentom) był jakimś przekierowaniem, wiec warto poszukać.pszemoo pisze:Pigul71, czyli jeżeli dobrze rozumiem to wystarczy wlać odczynnika do mierzenia ph?
Pzd
P.
(Zakładam, że jest to zwykłe niedopatrzenie, ale tytułem doprecyzowania: jest dokładnie na odwrót. Kolor niebieski oznacza niedobór CO2, co potwierdza załączony wzornik.Zbyszek17 pisze:Działa na zasadzie zmiany koloru - zielonkawy dobre nasycenie CO2 - niebieski za dużo / + / - żółty za mało / - / . Do zestawu jest dołączona mała plakietka ze skalą barwną , którą przykleja się do szyby koło testera .
Pozdrawiam
Kuba