Brak bąblowania

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ja postanowiłem zarysykować trochę z oświetleniem i zrobiłem w jednym zbiorniku 1.25 W/l - rośliny bąbelkują jak szalone :-D i to bez podawania co2

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

to się możesz dochować bardzo szybko glonów przy tak dużym świetle bez co2

Co do bomblowanie roślin, to najczęściej jest to przyczyna zahamowania wzrostu albo brakiem światła, co2, nawozów itp. Może nie zahamowaniem ale zgodnie z zasadą EI limitowania wzrostu. Jak dasz wszystkiego dużo, to szybszy wzrost i również bomblowanie bo wydzielają rośliny tyle tlenu, że nie nadąża się on rozpuszczać w wodzie.

Ogólnie, ja u siebie zaobserwowałem bomblowanie w momencie kiedy dam więcej CO2, jak trochę mniej będzie to nie bomblują.

Jest to zależne od wielu czynników. A co do bomblowanie po podmianie to nie mam zielonego pojęcia czemu tak jest, może to być też spowodowane tym, że wlewa się świeżą wodę bogatą w tlen, wówczas w wodzie jest go tyle, że nie daje się już tak rozpuszczać i tworzą się bąble. Taka moja teoria ale nie wiem czy prawdziwa.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Matrixowo pisze:Ogólnie, ja u siebie zaobserwowałem bomblowanie w momencie kiedy dam więcej CO2, jak trochę mniej będzie to nie bomblują.
Inaczej być nie może...Bo przecież dostarczając CO2 do wody dostarczamy roślinom węgiel potrzebny do fotosyntezy. To właśnie węgiel jest tym paliwem, na który rośliny "gotują sobie obiad". A skoro we wodzie jest deficyt opału to jak ten obiad ugotować? Choć innych pierwiastków mikro i makro jest "pełna lodówka"... ;-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Czy to były 2b/s czy 5b/s nie było różnicy.
Matrixowo pisze:może to być też spowodowane tym, że wlewa się świeżą wodę bogatą w tlen, wówczas w wodzie jest go tyle, że nie daje się już tak rozpuszczać i tworzą się bąble
I coś w tym może być,dzisiaj zrobie mały test właśnie z tym związanym co pisze Matrixowo lecz bez podmiany i przeczucie mam ,że zadziała i rośliny będą bąblować.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Lukiki pisze:Matrixowo napisał/a:
może to być też spowodowane tym, że wlewa się świeżą wodę bogatą w tlen, wówczas w wodzie jest go tyle, że nie daje się już tak rozpuszczać i tworzą się bąble

I coś w tym może być,dzisiaj zrobie mały test właśnie z tym związanym co pisze Matrixowo
Wydaje mi się, że to zły trop. Ale mam nadzieję, że Lukiki pochwalisz się wynikami i opiszesz nam swój eksperyment. Powodzenia ;-)

king
Kontakt:

Post autor: king »

rośliny mi nie bomblowały jak miałem niedobłór manganu i molibdenu po dodaniu niedobór znikł

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Witam. Ja od siebie mogę powiedzieć tak - wiele razy czytałem na nurtujące Was pytanie o bąblowaniu roślin i zawsze spotykałem się z jednoznacznym stwierdzeniem takim jak podał jabol - wyrównanie ciśnień osmotycznych. Ja innego tłumaczenia nie spotkałem.

Lukiki

Test wyglądał następująco: zwiększyłem CO2 z 2b/s do około 5b/s i dodałem napowiatrzanie zbiornika tak by dostarczać więcej tlenu symulując podmiane wody i w zasadzie test przyniósł oczekiwane rezultaty,bo bąblowanie się pojawiło,ale nie roślin,tylko glonów,które porosły korzenie.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

w zasadzie podawanie co2 wraz z napowietrzaniem mija się z celem. całe co2 zostanie wytrącone z wody. Zapodawaj co2 zawsze 2h przed włączeniem światła i wyłączaj 1h przed zgaszeniem. daj 3b/s obserwuj rośliny i ryby przez 2-3 dni a następnie zrób korektę jak nie będzie rezultatów. A tak w ogóle do czego ci potrzebne to bomblowanie roślin?

Lukiki

Matrixowo pisze:A tak w ogóle do czego ci potrzebne to bomblowanie roślin?
W tym wątku chyba sam sobie odpowiedziałeś.
Matrixowo pisze:Co do bomblowanie roślin, to najczęściej jest to przyczyna zahamowania wzrostu albo brakiem światła, co2, nawozów itp. Może nie zahamowaniem ale zgodnie z zasadą EI limitowania wzrostu.
Filmy

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

jak już bąble są ci niezbędne do życia, to daj napowietrzanie na maxa: podłącz wężyk do filtra, daj kilka kamieni napowietrzających (kostki lipowe byłyby nawet lepsze), do tego ze 2-3 brzęczyki i też będziesz miał bąbelki na wszystkich roślinach :-D

Na forum udzielamy rad odnośnie tyczących pytań,problemów pozostałym użytkownikom,a nie zgryźliwych komentarzy nie wnoszących pozytywnych cech do tematu.
Ostatnio zmieniony 2010-01-25, 19:03 przez s050197, łącznie zmieniany 1 raz.

rafal dolak

Post autor: rafal dolak »

Po części wszyscy macie rację , chociaż u mnie tego problemu nie ma.
Mam zastosowaną bimbrownie CO2 i nawożę nawozem w płynie jakoś rośliny nie bomblą. A i CO2 pracuje cały czas ale wolniutko. :-o
Rafal

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”