Aquasubstrate II+

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FLOW

Aquasubstrate II+

Post autor: FLOW »

Mam zamiar kupic do mojego 54l baniaczka(bedzie to mecharium) Aquasubstrate II, zaopatrujac sie w to podloze musze dodawac jeszcze do wody mikro i makro? czy zwiazki wydzielane z podloza wystarcza?
Ostatnio zmieniony 2009-11-30, 13:12 przez FLOW, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

FLOW jak ten baniaczek będzie typowym mcharium to po Ci podłoże Aquqsubstrate II :?: Wystarczy żwirek kwarcowy. Mchy czerpią nawożenie ze słupa wody i podłoże nie ma tu żadnego znaczenia.
Ostatnio zmieniony 2009-10-07, 21:20 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Osobiście nie polecam tego podłoża, jeżeli myślisz o mchach. Po pierwsze to co napisał Zbyszek17, po drugie to podłoże "pyli" i przez to mszaki nie rosną tak jak powinny.

Awatar użytkownika
FLOW

dzieki :)

Awatar użytkownika
FLOW

jakiej firmy polecacie mikro i makro elementy? slyszalem ze PG i Tropical sa dobre. i cos jeszcze podawac z nawozenia?

Matrixowo

Post autor: Matrixowo »

suche sole KNO3 KH2PO4 i rozrobić to w wodzie i masz za kilka groszy super nawozy i wiesz ile czego lejesz. Micro intermagu

http://www.akwanawozy.sklepna5.pl/ tutaj masz wszystko do kupienia za grosze i na długi czas :)

stinkfist26

Post autor: stinkfist26 »

Matrixowo sorry, ale dajesz rady jak wrogowi. Nie wiem czy widziałem jedno naprawdę ładne akwarium prowadzone na intermagu i solach. Owszem, sole mogą być uzupełnieniem nawożenia, ale dla DOŚWIADCZONYCH akwarystów. Dla poczatkujących i średniozaawansowanych akwarystów przeznaczone są firmowe nawozy, których stosowanie dla tego akwarium nie powinno kosztować więcej niż 5zł miesięcznie.

Osobiście, jeśli miałbym na to kasę, zastosowałbym jeden worek AS II - podłoże obniżające twardość wody i poprawiające jej klarowność. Do tego co2 z małej butli bądź bimbrowni. Do tego TMG(oryginalne, żadne podrabiane wynalazki) lub PGC. Nawożenie w mcharium zacząłbym od 10% dawki - przy poziomie co2 ok. 25ppm.

Pamiętaj, że żaden nawóz nie da Ci tyle co sumienność w opiece nad akwarium:
-podmiany jak najczęściej jak największe
-kaskada z dużą, drobną gąbką na wlocie+wypełnienie BIO
-oświetlenie zaczynasz od 4h i co tydzien dodajesz 1h aż dojdziesz do 8-10h

Pozdrawiam
Michał

[/u]

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Fakt Matrixowo... udzielasz rad w sprawie nawożenia, chwalisz te sole ponad wszystko a sam nie możesz nad glonami zapanować i z nawożeniem dojść do ładu. Rozumiem, że artykuł o solach zrobił na Tobie duże wrażenie, ale najpierw sprawdź czy coś działa a potem ewentualnie udzielaj rad.
Sam polecam nawożenie naturalne, tj: ryby/krewetki i ich pokarm, ewentualnie dolewanie mikro z żelazem jeśli będzie widać niedobory. Jeśli oprócz mchów będziesz miał zwykłe rośliny to warto dać jakieś kulki nawozowe pod korzenie.

king
Kontakt:

Post autor: king »

trafna uwaga :mrgreen:
Kulki nawozowe są dużo lepsze od nawozów w płynie bo uwalniają sole powoli i równomiernie

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Tylko, kulki niezbyt się przydadzą przy mchach ;-) Moim zdaniem lepiej nawozić słup wody w takim przypadku. Osobiście podłoża tego nie polecę. Pomijając fakt, że "pyli" (przy mchach ro bardzo niewskazane) to na początku uwalnia nawóz bardzo intensywnie (ciężko to opanować) a po jakimś czasie traci swoje właściwości nawożące (u mnie po ok 6 m-ch były widoczne niedobory) i trzeba nawozić normalnie akwarium.
U mnie to podłoże jest w akwarium z mchami, myślę, że w typowym roślinniaku sprawdziło by się lepiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”