oświetlenie w roślinnym akwarium

lukas87

oświetlenie w roślinnym akwarium

Post autor: lukas87 »

mam pytanie obecnie w moim 112 l posiadam oświetlenie 0,7w/l ale 2 jarzeniówki po 18w są rozmieszczone na środku t8 , natomiast jarzeniówka t5 o mocy 35w jest z tyłu z tego co widzę po roślinach np. glosia z przodu ma chyba za mało światła bo rośnie do góry :evil: duży heniek bardziej też pnie się ku tyłowi ...

mam pomysł żeby tą t5 zamienić na słabszą 28W i na przód dodać 15W..
proszę o porady

Lukiki

Post autor: Lukiki »

lukas87 pisze:z tego co widzę po roślinach np. glosia z przodu ma chyba za mało światła bo rośnie do góry
To nie jest wyznacznik glosostigmy.
Ja mam 1W/1L i też glosia idzie w górę,a żeby było zabawniej,to w zacienionym miejscu gdzie powedrowała sama,rośnie ładnie,bo płoży się.
Także jak jakakolwiek roślina nie rozrasta się na boki,a idzie tylko w pion,to nie oznaczać musi,że ona konkuruje z innymi roślinami o światło.

Mi rotala green bardzo się krzywiła,a nie rosła do góry,dodałem dzienne dawki magnezu i po 3 dniach stoi jak wryta ze zdziwienia w pionie,ale skutki tego poszły dalej gdyż elatine ładnie się płożyła,a teraz też idzie do góry,więc coś za coś ;-)

Więc być może masz wyższe stężenia magnezu i dlatego z glosią tak się dzieje,tego nie wiem na pewno,tylko spekuluję.

Masz odbłyśniki na wszystkich świetlówkach?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukas87

tak na wszystkich. nie dozuje magnezu , daje tyle ile jest w kranie przy podmianie ;-)
obecnie walczę z nitkami ... bez skutecznie. kupiłem mikro bo do tej pory dawałem tylko pg classic może to był niedobory mikro ??? sam już nie wiem...

Lukiki

Jak nawozisz,to lej makro i mikro,stałymi dawkami,obserwuj ten system przez 2 tygodnie i zobacz jakie będą rezultaty.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

lukas87 pisze:kupiłem mikro bo do tej pory dawałem tylko pg classic może to był niedobory mikro ???
przecież PG Classic to kompleksowy w pełni wydajny nawóz mikro :!: i nie wiem po co Ci drugi nawóz mikro ;-) Sam pchasz sie w kłopoty.

lukas87

a może to ja poprostu mam złe oświetlenie... mam świetlówki w 112l brutto : 2x18W (SYLVANIA AQUASTAR + GROLUX) oraz z tyłu 35W t5 GROLUX??
Ostatnio zmieniony 2011-01-18, 22:25 przez lukas87, łącznie zmieniany 1 raz.

behemoth

Post autor: behemoth »

Witam! Swiatła w watach to napewno jak na ten zbiornik masz dość,tylko świetlówki jakie posiadasz ,mają zbliżone widmo np aquastar 10 000k o ile sie nie myle a i gro lux pewnie coś koło 8 000k napewno.
Musisz pamiętać że te świetlówki posiadają odpowiednie widmo dla roślin,ale dają o połowe światla w lumenach mniej niż np: takie 6500k.
Ja bym proponował 2 x 865 albo 965,czyli o widmie 6500 i ewentualnie jedną aquastar lub gro lux dla wybarwienia ryb i roślin.
Pozdrawiam.

lukas87

a czy jakbym zrobił taki układ czyli aquastar później 865 i z tyłu gro lux??? czy nie zrobi to wielkiej różnicy?

Awatar użytkownika
syjon

Post autor: syjon »

Obrazowo-6500k na początek, bo masz pewność że wszystkie lumeniki dolecą strumieniem świetlnym do dna

np .sylwania 865 - 2300 lumenów
sylwania aquastar -1700 lumenów
Ostatnio zmieniony 2011-01-25, 20:52 przez syjon, łącznie zmieniany 1 raz.
Malawi

lukas87

z tym oświetleniem to już się pogubiłem, możesz mi napisać pełne nazwy jarzeniówek i co mam zmienić na chłopski rozum. a czy ten problem z blyxa to jest od światła..
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Wg moich obserwacji blyxa zachowuje się tak kiedy ma zbyt mało składników pokarmowych. To stosunkowo wymagająca roślina, u mnie nie rosła na świeżym podłożu, natomiast na bogatym i żyznym gruncie rosła bez problemów. Światło raczej nie ma tu wpływu...

lukas87

czyli uważasz że oświetlenie mam ok?? poprzednicy uważali inaczej, więc już trochę zgłupiałem.. kulki pod blyxa są więc co jeszcze mam dołożyć pastylki sery??

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ostatnio pomagałem zakładać zbiornik i mimo dużej ilości właśnie tabletek i podłoża florena sery blyxa zachowywała się podobnie. Myślę, że to też kwestia dojrzałości i wieku podłoża.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Kubiszon a jakie było oświetlenie w tym baniaczku? Bo ja mam zgoła odmienne doświadczenia...akwarium "nowizna" na żwirku kwarcowym, ale dobre światło, nawożony słup wody i pałeczki dla roślin doniczkowych w podłożu i Blyxa rośnie bezproblemowo ;-)

Lukiki

Z moich obserwacji blyxy wnioskuję,że nie podłoże gra pierwsze skrzypce,a to co znajduje się w słupie wody.

Przykład:
1.Żwir kwarcowy + ziemia + EI = szybko rosnąca,bardzo gęsta i pięknie wybarwiona blyxa.
2.Żwir kwarcowy + ziemia + 3-4 razy uboższe nawożenie = wolno rosnąca,rzadsza i nadal pięknie wybarwiona.

Wszystko przy tym samym świetle.
Filmy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”