Wydłużanie czasu oświetlenia...

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Wydłużanie czasu oświetlenia...

Post autor: cmepro »

Tak sobie siedzę i myślę...
Odpalając nowy zbiornik większość osób zaczyna o X h oświetlania zwiększając je systematycznie przez X tygodni do docelowego. Można sie spotkać z opinią że powinno się dodawać co tydz. 1h.

Przykład:
1 tydz. - 5h
2 tydz. - 6h
3 tydz. - 7h
4 tydz. - 8h
i od 5 tydz. (29 dnia) - docelowe 9h

zakładając że mamy do dyspozycji wył./wła. czasowy możemy zrobić to ciut inaczej, dokładając co drugi dzień po 15 min.

1 dzień - 5h
3 dzień - 5h 15 min.
5 dzień - 5h 30 min.
...
29 dzień - 8h 30 min.
31 dzień - 8h 45 min.
i od 33 dnia - docelowe 9h

Pytanie... które z rozwiązań będzie lepsze dla naszego zbiornika, czy skok o godzinę oświetlenia z tygodnia na tydzień nie będzie miał większej ilość negatywnych skutków?

Jakie rozwiązania stosujecie u siebie, pochwalcie się może komuś się przyda taka wiedza, ja osobiście od siebie nic nie napisze... poza tym żeby nie 'prześwietlać' baniaka na początku za dużo bo później ciężko pozbyć się nitek :-P
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

panda

Post autor: panda »

Przyznaje szczerze że pierwszy raz spotykam się z takim " dozowaniem światła". U siebie od razu ustalam czas na taki jaki ma być poświęcony na naświetlanie i tyle.
Jeżeli miałbym juz wybierać to lepsze bedzie to rozwiązanie z kwadransami, ponieważ nastąpi płyność w zwiększaniu czasu, tak jak to się dzieje naturalnie ze zmianami pór roku. W końcu światła nam nie przybywa nagle o godzinę tylko po woli, co jest lepiej przyswajalne. - jest to oczywiście tylko moja opinia. :-D

Awatar użytkownika
macdor

Post autor: macdor »

Przyznaje szczerze że pierwszy raz spotykam się z takim...
Ja tak samo nigdy nie słyszałem o czymś takim:] Co to daje? bo ja od razu daje średnio 10-11 godz na baniaki i jest wszystko ok
Malawi 150l
już jest 25l :D czeka na obsadę

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

cmepro[center][/center]
Tak sobie siedzę i myślę...
[center][/center] Ważne że nie siedzisz na próżno, bo Twoje myślenie idzie w dobrym kierunku. Sposób pierwszy jak i drugi jest prawidłowy, ale skłaniał bym się za drugim chociaż bardziej kłopotliwy.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Zbyszek17 pisze:Twoje myślenie idzie w dobrym kierunku
Hehe, dzięki :mrgreen:
Fakt, drugie rozwiązanie wymaga większego zaangażowania, ale nie jest znowu aż takie wielkie, w końcu codziennie przewijamy się gdzieś koło baniaka i dużym kłopotem nie powinno być kliknięcie co drugi dzień zapadki w zegarze. Drugie rozwiązanie wydaje mi się bardziej naturalne, właśnie przez niewielkie skoki czasu oświetlenia.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
mariusz86

Post autor: mariusz86 »

Osobiście stosuję ten pierwszy sposób (tygodniowo co godzinę), ale zaczynam przy starcie nowej aranżacji od 4 godzin przez pierwsze 2 tygodnie - oświetlenie HQI .. Po 2 tygodniach dodaję godzinkę i tak aż do osiągnięcia 9h na dobę ...

Za pierwszy razem popełniłem błąd stosując od razu 9h - efekt? Nitek co nie miara - walka z nimi trwała 3 tygodnie - podmiany co 3 dni i przy podmianach stosowałem k2so4 .. Jakoś się udało .. Drugi raz tego błędu nie popełnię ..
Doścignąć niedoścignione ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”