Oświetlenie HQI
Oświetlenie HQI
Jak to wogóle dziala i jakie jest najlepszse.
Ostatnio zmieniony 2008-12-29, 17:17 przez #krecik#, łącznie zmieniany 1 raz.
Działa na zasadzie lampy metalohalogenowej, specjalne żarniki o mocy 70W, 100W i 150W. Głównie 150W, bo w innych mocach ciężko wybrać żarnik o odpowiedniej temperaturze barwowej. Plusem takiego oświetlenia jest to że nie żarnik nie traci nic ze swojej skuteczności świecenie, nie zużywa się z czasem jak świetlówka. Ale za to produkuje ogromne ilości ciepła, i sama lampa (porządna) to tanich nie należy min 100zł.
Głównie nadaje się do dużych baniaków, tylko i wyłącznie odkrytych z uwagi na sposób mocowania opraw.
To tak w wielkim skrócie.
Głównie nadaje się do dużych baniaków, tylko i wyłącznie odkrytych z uwagi na sposób mocowania opraw.
To tak w wielkim skrócie.
Moja była Tanganika -
Co rozumiesz pod pojęciem "zwykłej oprawy metalohalogenowej", podaj link lub typ.#krecik# pisze:Czy zwykłe oprawy metahalogenowe beda odpowiedznie jakio HQI do akwarium, jezeli żarnik bedzie owiedzmy 6500k?
Generalnie to nie ma znaczenia jaka to będzie lampa, ważne tylko żeby miała odpowiedni układ zapłonowy i źródło o odpowiedniej do akwa temperaturze, może mieć dowolny trzonek.
Moja była Tanganika -
#krecik# [center][/center]
[center][/center] Żarnik metalohalogenowy 6500K - najlepszy . Oprawa może być za kilkanaście zeta taka jak do żarników halogenowych / tzw. halopak dostępny w marketach - napewno w Castoramie / Do tego jeszcze statecznik i układ zapłonowy , który można zmontować poza oprawą .Czy zwykłe oprawy metahalogenowe beda odpowiedznie jakio HQI do akwarium, jezeli żarnik bedzie owiedzmy 6500k?
Z tego co wiem w takiej lampie z bilbordu jest inne źródło (taka z Castoramy), inny żarnik i ukłąd zapłonowy, z tej lampy możesz tylko obudowę wykorzystać. Jutro mogę to sprawdzić i powiem jak sprawa wygląda.
A możesz podać typ żarnika (trzonek) jaki chcesz tam zainstalować ?
A możesz podać typ żarnika (trzonek) jaki chcesz tam zainstalować ?
Moja była Tanganika -
Bede sie wzorował na tym artykule: http://www.holenderskie.pl/?m=5/a/56
Ale nie wiem czy nie lepiej by bylow momim przybadku zastosowac statecznik nie 70w ale 2x70 gdyz chce miec 2 lapy po 70. Czy da sie coś takiego uzyskac?
Ale nie wiem czy nie lepiej by bylow momim przybadku zastosowac statecznik nie 70w ale 2x70 gdyz chce miec 2 lapy po 70. Czy da sie coś takiego uzyskac?
No jak chcesz dwie lampy to każda musi mieć swój układ zapłonowy, tu nie zrobisz tak jak ze świetlówkami że dwie z jednego zasilisz.
Tak jak w tym artykule gość pisze musi być kabel wysokonapięciowy od układu zapłonowego do oprawy. Jest to specjalny przewód i nie możesz go niczym innym zastąpić, no chyba że ma wytrzymałość izolacji powyżej 5kV
.
Nie pokazał obudowy w jakiej schował układ zapłonowy. Obudowa ta powinna być perforowana, z uwagi na duże wydzielanie ciepła.
Gość zastosował konwencjonalny układ zapłonowy, ciężki jak jasna cholera ale stosunkowa taki
. Jak chcesz możesz zainwestować w elektroniczny układ zapłonowy. Znacznie lżejszy, bardziej estetyczny, i nie grzejący sie tak bardzo, chociaż cena może być powalająca ~300zł
Tak jak w tym artykule gość pisze musi być kabel wysokonapięciowy od układu zapłonowego do oprawy. Jest to specjalny przewód i nie możesz go niczym innym zastąpić, no chyba że ma wytrzymałość izolacji powyżej 5kV

Nie pokazał obudowy w jakiej schował układ zapłonowy. Obudowa ta powinna być perforowana, z uwagi na duże wydzielanie ciepła.
Gość zastosował konwencjonalny układ zapłonowy, ciężki jak jasna cholera ale stosunkowa taki

Ostatnio zmieniony 2008-12-16, 13:26 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
Co byś nie kombinował to i tak nie włożysz żarnika HQI do oprawy po zwykłym halogenie.
By taki sposób sie udał musisz zakupić tylko i wyłącznie zwykłą opraw,ale przeznaczoną do żarnika 500W,a i tak czekają Cie przeróbki odsunięcia mocowań żarnika,jeśli będziesz chciał zamocować żarnik powyżej 70W.
By taki sposób sie udał musisz zakupić tylko i wyłącznie zwykłą opraw,ale przeznaczoną do żarnika 500W,a i tak czekają Cie przeróbki odsunięcia mocowań żarnika,jeśli będziesz chciał zamocować żarnik powyżej 70W.
Ostatnio zmieniony 2009-02-06, 21:00 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nie patrzcie na ilość kelwinów, a na spektrum bo zakwitną wam sinice jak mi a potem niezły wydatek i zamiana żarników na neptuny
Ostatnio zmieniony 2009-05-07, 22:26 przez użytkownik zablokowany., łącznie zmieniany 1 raz.