Propozycja oświetlenia baniaka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Propozycja oświetlenia baniaka

Post autor: cina »

Witam,

Denerwuje mnie pokrywa na akwarium, utrudnia zdecydowanie dostęp do baniaka. Postanowiłem coś z tym z robić i liczę na Waszą pomoc :-P
Gdzieś widziałem wykorzystanie rury kanalizacyjnej PCV fi 160 przeciętej po długości wyposażonej w świetlówki jako źródło oświetlenia.
Średnica 16cm nie jest to dużo, mało też nie jest. Świetlówka ma średnio te 3-4 cm szerokości licząc z oprawką (w najszerszym miejscu).
Całość była by podwieszona na linkach, łańcuszkach nad akwarium, powiedzmy 10cm nad lustrem wody.

Powiedzcie jakie mogą być plusy i minusy takiego rozwiązania, bo może coś istotnego przeoczyłem. Pomijam fakt że zbiornik będzie otwarty, taki chcę mieć. Rybki mi nie wyskoczą.
Zapraszam do dyskusji na ten temat zanim przystąpię do pracy :-)

Postaram się jakis rysunek zrobić jak to ma wyglądać.
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:46 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Hmmm minus... światło będzie trafiało bezpośrednio do baniaka ale część z niego będzie rozproszone i może uciekać na boki, ale to zależy od tego jak wysoko będzie zamontowana belka (piszesz że kolo 10cm) i jaka będzie rozpiętość/średnica rury. Tak na sucho ciężko powiedzieć jaki będzie % utraty "promieni" świetlówki.
Podwieszana... trzeba dobrze wymierzyć baniak i odnieść te wymiary na sufit żeby belka nie wisiała krzywo czy pod kątem. Prowadzenie przewodu zasilającego... jakoś nie wyobrażam sobie żeby przewód szedł po łańcuszku do sufitu i schodził na dół do zasilania. z belki od razu za baniak lepiej. Myślę że lepiej by też było osprzęt dać gdzieś poza belkę żeby nie stwarzać sobie dod. problemów.
Z plusów... zawsze możesz podnieś belką na pół m. od baniaka co ułatwi dostęp baniaka i ewentualnych przesadzeń czy nasadzeń a lampa świecąca z góry zawsze da jakieś światło i ułatwi to.
Parowani wody tu nie ma większego znaczenia bo przy zastosowaniu oprawek bryzgoodporych i tak świetlówki są zabezpieczone.

Tak na szybko to na tyle ;-)
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

Nie jest to takie proste jak się okazuje :/. Po dalszych przemyśleniach doszedłem do wniosku że chyba bardziej się w tym wypadku opłaca przerobić oświetlenie na HQI. Dać 2 naświetlacze po 35W (bo mniejszych chyba nie ma ?) i będzie ok. Ma ktoś z Was u siebie oświetlenie HQI ? Jakieś uwagi, spostrzeżenia ?

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Jak dla mnie HQI ma swoje wielkie plusy [ piękne refleksy i bardzo dobre światło] ale także minusy [mocno grzeje wodę]
Gdybym dzisiaj robił oświetlenie to chyba jednak postawiłbym na świetlówki.Przy świetlówkach można pomieszać różne barwy i akwarium ładniej prezentuje się wizualnie. Dużo też zależy od wysokości baniaka, im wyższy tym lepsze będzie HQI, do baniaków do 50cm wysokości chyba jednak lepsze świetlówki.

Awatar użytkownika
cina

Ale przez pokrywę utrudniony jest dostęp do baniaka. Szczególnie gdy ja mam przerobioną pokrywę na 4 świetlówki, więc ilość przewodów dochodząca do pokrywy jest znaczna.
Orientujesz się może jakie są najmniejsze moce żarników ?

Teraz mnie również świetlówki mocno grzeją. Mam zdjęte otwory w pokrywie przez cały czas, 4 świetlówki nagrzewają wodę teraz do 28 stopni, latem przekraczała 30. Zdejmując pokrywę teoretycznie będzie większy ruch powietrza i może lepsze chłodzenie. Parowanie wody pomijam.

Awatar użytkownika
Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus »

Najmniejszy żarnik jaki widziałem to 70W.

A nie możesz sobie tej pokrywy powiesić nad akwarium???? Wystarczy dorobić uchwyty i kupić jakąś linkę,a i z przewodami da się chyba jakoś pokombinować żeby było dobrze. Moim zdaniem nie ma sensu u Ciebie zmieniać 4 świetlówek na żarnik.

Awatar użytkownika
cina

Marcinus pisze:Najmniejszy żarnik jaki widziałem to 70W.
To ja wiem że są 35W.

No to będę musiał jeszcze pokombinować z tym podwieszeniem.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Żarniki 35W są ale mały wybór pod względem barwy / 830 / i mają inne zamocowanie / ceramiczny cokół z dwoma bolcami / . Ja na Twoim miejscu zostałbym przy świetlówkach . HQI - to trochę wyższa szkoła jazdy .

Awatar użytkownika
lady_moto

Post autor: lady_moto »

Ja bym w takim wypadku została przy świetlówkach, ale na belce. masz pelny dostęp do akwa, a świetlówki z racji, że są wyżej, nie będą tak grzały, czasem proste wyjścia też są dobre :)
I. oscary,plecostomusy
II. ogólne(skalary itd.)
III. krewetkarium
IV. bojownikarium(w trakcie tworzenia- czeka na ryby;) )
V. - paletarium (juz niedługo zarybienie)
VI. - malawi (w planach)

slaw

Post autor: slaw »

jaki ten zbiornik?
slaw

Awatar użytkownika
cina

Z racji możliwej przeprowadzki chwilowo projekt został zawieszony. Powrócu przy wymianie baniaka na większy.

Awatar użytkownika
cina

Sprawa większego baniaka powraca więc i temat powraca :-) .

Widzę to tak: z tyłu do pleców szafki przykręcam obejmami dwie rurki stalowe ~fi 10mm, ładnie wygięte i pomalowane proszkowo. Na końcu każdej rurki będzie haczyk, a do haczyków za pomocą łańcuszka przyczepiona będzie oprawa. Przewód elektryczny poprowadzony w rurce a później po łańcuszku.

Nie wiem jeszcze czy z rury PCV czy z blachy pomalowanej proszkowo. Chcę zrobić tak aby haczyki były na wysokości 30cm nad lustrem wody. Z uwagi na małe wymagania co do ilości światła, będą tam świetlówki 2x18W. Cała oprawa będzie miała 150cm długości.

Macie pomysł tak równo przeciąć rurę PCV na pół, wzdłuż oczywiście :-)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Napewno nie samodzielnie ciąć.
Pracowałem kiedyś u stolarza i była tam taka maszyna do cięcia,było można dowolnie mocować przedmiot cięty,więc proponuje dobre punkty stolarskie napewno przytną.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”