Zanik prądu, wysyp glonów czy nie ? :>

ODPOWIEDZ
tutusik

Zanik prądu, wysyp glonów czy nie ? :>

Post autor: tutusik »

Witam. Chciałem przedstawić moja sytuacje.

Mam Tetra Ex700 i dzisiaj prąd u mnie padł z godz albo 2. Więc wyszedłem z domu bo nudy. Oczywiscie przezylem koszmar kiedy wrocilem do domu. Wszystkie syfy z filtra znalazly sie w akwarium. :( :( :( :( :( Słyszałem kiedyś że podobno mozna dostac wysypu glonów od takiego czegoś więc pytanie

Czy to prawda ? i gdyby była prawda to jak temu zapobiec ?
Ostatnio zmieniony 2009-11-28, 11:27 przez tutusik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Tak się dzieje po chwilowym braku napięcia w sieci . Po ponownym włączeniu cały brud znajdujący się w wężu / stan zabrudzenia zależny od eksploatacji / odprowadzającym wodę z filtra zostaje wdmuchnięty do zbiornika . Możesz odmulaczem ściągnąć z dna część brudu . Napewno nie spowoduje to masowy wysyp glonów .
P.S - żeby zapobiegać takiemu przypadkowi , ja raz na jakiś czas wyłączam filtr / na 30 sek. / wąż wylewowy wyciągam nad powierzchnię wody , podstawiam dużą butlę po wodzie i włączam filtr / cały syf zleci mi do butli / , ponownie wkładam wąż do akwa . Metoda prosta i skuteczna .

Awatar użytkownika
CipEVOXY

wysyp glonow czy nie t

Post autor: CipEVOXY »

Wszystkie. Pasorzyty skrzelowe to nie zwyk³e pasorzyty uk³adu pokarmowego lub choroba czy grzyby, potrafi± siê nie wytêpione szybko odrodziæ, nale¿y wszystkie potraktowaæ lekarstwem. S³ysza³em ¿e mog± atakowaæ ryby ca³kowicie zdrowe, nawet nie os³abione.

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

tutusik pisze:Słyszałem kiedyś że podobno mozna dostac wysypu glonów od takiego czegoś więc pytanie
ee tam nie wierz we wszystko co słyszysz :), nie sądzę żebyś miał takie zachwianie równowagi biologicznej żeby cie glony zaatakowały.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

U mnie też często dzieją się szopki z prądem, wyłączany jest średnio raz w tyg. na kilka min do 2-3h, nauczony doświadczeniem że po włącz. prądu syf spływa do baniaka teraz co tydz. przy robieniu podmianek czyszczę filtr. Nie jest jakieś wielkie mycie szorowanie, po prostu wylewam wodę z filtra i w wodzie spuszczonej z danego baniaka płucze gąbkę tak, żeby było jak najmniej odchodów i różnego rodzaju zanieczyszczeń.
Ktoś może powiedzieć że za często czyszczę że zabijam bakterie itp, ale ja uważam że nic złego się z nimi nie dzieje. Nie sterylizuje ani filtra ani gąbki a jedynie przepłukuje w wodzie z baniaka jakby nie było to ta sama która ciągle przez filtr przepływa.
Myślę tutusik że tym sposobem w przyszłości możesz uniknąć takiego 'zasyfienia' baniaka nieczystościami z filtra.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”