Otwieranie Eheima 2211

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Otwieranie Eheima 2211

Post autor: Alchemik »

Witam
Mam Eheima 2211 i szlak mnie trafia jak mam wymienić watę bo otwarcie go łączy sie z używaniem śrubokrętu. Boję się że pewnego razu nie będę miał już czego zamykać, bo albo obudowa albo głowica pęknie i będzie po filtrze.

Jestem ciekaw czy wy też macie takie duże problemy z otwieraniem filtrów kubełkowych ?
Może jakieś magiczne sposoby na otwieranie ich ?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

[center][/center]Witam.[center][/center]Chyba trochę przesadziłeś z tym otwieraniem filtra . Mam dwa Eheimy 2224 + 2211 i z całą odpowiedzialnością mogę stwierdzić że z otwieraniem czy zamykaniem nie ma najmniejszego problemu / 2211 ma trzy metalowe zapinki które lekko zatrzaskują się palcem bez użycia jakiejkolwiek siły nie mówiąc już o dodatkowych narzędziach np. śrubokręt / Krótko mówiąc nie wyobrażam sobie lepszego i prostszego zamykania i otwierania filtra / palcem z góry odchylając klamerkę ku dołowi i po kłopocie !!! / Po otworzeniu zapinek ręką ściągasz do góry korpus / schodzi lekkim oporem bo przecież jest gumowa uszczelka na którą trzeba uważać przy zakładaniu / [center][/center]Może Ty coś żle robisz / przyjrzyj się na spokojnie i zobacz jakie to proste / [center][/center]Już widzę że Ci się udało . BRAWO !
Ostatnio zmieniony 2008-06-04, 20:21 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Hehe ;) aż tak źle ze mną nie jest. Metalowe klamerki to pikuś. Potem mam problem. Skubaniec tak mocno trzyma że nie da się tego otworzyć.
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Wróć do tematu bo dopisałem kilka słów .

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Ano właśnie u mnie tak lekko nie schodzi. Stad ten śrubokręt. Posmarowałem dziś gliceryną, podobno dobrze robi na uszczelki i sie okaże za kilka tyg przy kolejnym czyszczeniu. Póki co zrezygnowałem z waty bo otwieranie co 2 tygodnie filtra mnie wkurza ;)
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Z posmarowaniem uszczelki zrobiłeś dobrze .[center][/center]Ale nie radzę Ci cokolwiek działać śrubokrętem bo jak uszkodzisz korpus to możesz mieć kłopoty z przeciekaniem . Ważne jest aby uszczelka weszła w rowek / nie skręciła się / i napewno będzie ok. [center][/center]Wata bardzo szybko się zamula /dobrze że z niej zrezygnowałeś / Ja w swiom mam od dołu ceramikę + gąbkę / służy jako mechaniczny i czyszczę go raz na dwa miesiące /

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Coś często czyścicie te eheimy, ja do swojego zaglądam jak mi woda przestaje lecieć ;). czyli tak rak na pół roku

Awatar użytkownika
cina

Nie mam żadnego prefiltra, prosto z akwa woda jest zasysana. W filtrze mam od dołu gąbkę, zoolit, ceramike, i wate.
Tyle tylko że oprócz eheima mam jeszcze aqua szuta którego czyszczę co tydzień :-)
Alchemik pisze:Jestem ciekaw czy wy też macie takie duże problemy z otwieraniem filtrów kubełkowych ?
bardziej niż z otwieraniem to mam z zalaniem, a raczej z odpowietrzeniem filtra żeby normalnie ruszył, zawsze jakieś dziwne kombinacje muszę robić.
Ostatnio zmieniony 2008-06-05, 14:19 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Ja swojego Eheima 2211 czyszczę raz na dwa miesiące gdyż traktuję go jako filtr mechaniczny / na dnie kilka rurek ceramicznych + reszta gąbka /.[center][/center]A drugi filtr Eheim 2224 służy jako biologiczny / biobale + specjalny wkład Eheima podobny do keramzytu + ceramika / i ten zamierzam czyścić nie rzadziej niż 6 - 8 miesięcy . [center][/center]Zalewanie filtrów jest bardzo proste - po zmontowaniu wszystkiego / filtra , rury ssącej , rury wylewowej / unosisz nad wodę rurę wylewową mocno zaciągasz ustami , woda popłynie rurą ssącą i wypełni cały filtr aż do rury wylewowej . W całym układzie masz wodę ,wtedy włączasz filtr i leci / sprawdź - powiesz jakie to proste i napewno nie zalejesz mieszkania wodą /

Awatar użytkownika
cina

ot niby takie to proste a miałem z tym wiele problemów. W moim eheimie zamykając go powinien zassać wodę ale jakoś mu to nie wychodzi, albo ja coś źle robiłem, muszę wypróbować twój sposób

Awatar użytkownika
Zbyszek17

[center][/center]Nie miałem do czynienia z tym modelem / Eheim 2232 /, wiem że ma system samoczynnego zasysania wody / może robisz coś nie tak / ale mój sposób jest prosty , łatwy i w 100% niezawodny . W filtrach bez zasysania chodzi o to samo - wymusić obieg wody . Jestem pewien że czynność ta będzie dla Ciebie banalnie łatwa i prosta . Powodzenia .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”