filtr kaskadowy
Dlatego nie powinnno się łaczyć w jednym filtrze filtracji biologicznej i mechanicznej. Podczas filtracji biologicznej jak i chemicznej woda powinna przechodzić jak najwolniej przez złoże (im wolniej tym wyższa skuteczność filtracji), znów w filtracji mechanicznej powinna przepływac jak najszybciej i też byłoby dobrze, jakby przepływała przez kilka warstw od najgrubszej do najdrobniejszej. Polecam poczytać jak działają oczyszczalnie ścieków ;)
Chyba, że będzie co dzień prał w gorącej wodzie to zostaną mechaniczneZbyszek17 pisze:W sumie to obie te filtracje będą biologiczne, bez względu na przepływ wodyradzio27 pisze:Dlatego nie powinnno się łaczyć w jednym filtrze filtracji biologicznej i mechanicznej.

Oczyszczalnia jest dobrym porównaniem do filtra ale trzeba wprowadzić trochę poprawek. Poza tym filtracja mechaniczna 2 etapu w oczyszczalni polega na sedymentacji a tu jest nie wskazany duży przepływ

Miałem na myśli 1 stopień oczyszczania mechanicznego (kraty, sita, bębny?. Coś takiego chyba, nie jest specjalnie moja działka, ale pisałem na ten temat dosc obszerną pracę jakiś czas temu ;)) Ja osobiście nie uznałbym gąbki w pompie o przepływie kilkaset, a tym bardziej powyżej 1000 l za filtr biologiczny. Oczywiście, troche bakteri sie tam osiądzie, ale przy takim przepływie nie wyrobią po prostu.
No z tego co wiem, to zawsze podawana jest wydajnosć samej pompy, bo w zalezności co się na nią założy, czy co się włoży do kubła, to będą zmieniały się opory przepływu. Swoją drogą muszę sobie w jakis wolny dzień zmierzyć wydajnosc na grubej i drobnej gąbce.
Mnie ciekawi, jak będzie wyglądało wypełnienie mojego kubła jak go kiedyś otworzę;) Na jednym koszyku, po załozeniu narurowca, włożyłem nową ceramikę i jak ona będzie wyglądać.
Mnie ciekawi, jak będzie wyglądało wypełnienie mojego kubła jak go kiedyś otworzę;) Na jednym koszyku, po załozeniu narurowca, włożyłem nową ceramikę i jak ona będzie wyglądać.
Ostatnio zmieniony 2011-12-15, 22:50 przez radzio27, łącznie zmieniany 1 raz.
ja nie mam prefiltra, do 4 tygodni mam spokój, teraz testuję nowe połączenie z ceramiką, zobaczymy co z tego wyjdzie, ostatnio, jak pisałem że się przelewa to chyba nie czyściłem z 2 miesiące albo lepiej, a gąbkę mam gruboziarnistą, choć bojowniki dużo nie brudzą, może to też swoje robi
Co by tu napisać...