Filtracja 200l

neo962

Filtracja 200l

Post autor: neo962 »

Witam zakładam zbiornik 200l standardowy 100x40x50 oświetlenie już wybrałem teraz czas na filtracje. Myślałem o zrobieniu kubełka diy 13l i przepływ około 1000l/h do tego kaskada fnz-2 jako mechaniczny co o tym myślicie. Dodam że ma to być zbiornik roślinny co do obsady to kilka kirysów i jakieś stadko rybek

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Zbiornik typowo roślinny co do założenia nie potrzebuje chyba jakiejś bardzo silnej filtracji, weź JBL e900 plus jakis wewnętrzny z gabką jako mechaniczny i będzie oki, moim zdaniem
Łukasz

neo962

Szkoda mi tyle kasy na taki filtr wolę zrobić własny za połowę ceny i o większej pojemności

Lukiki

Post autor: Lukiki »

neo962 pisze:Szkoda mi tyle kasy na taki filtr wolę zrobić własny za połowę ceny i o większej pojemności
No dobrze wydasz połowę kasy na ten filtr swojej produkcji,ale równie dobrze może być,to wywalone w ''błoto'' pół tej kasy.
Jak nie masz doświadczenia w konstrukcjach filtrów,to efekty filtracyjne będą miały wiele do życzenia.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

neo962

Nic trudnego w budowaniu kubełka nie widzę jedyne co to dobrać dobra pompę i średnice rurek

Awatar użytkownika
illuminatebaby

Post autor: illuminatebaby »

acha, a problem szczelności jak rozwiążesz, bo mi też kiedyś wpadł taki pomysł do głowy?
96l Towarzyskie
25l Krewetkarium RC

Lukiki

Uwali silikonem i po kłopocie :mrgreen:
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

neo962

Robiłem już kubełek z puszki po odżywce do 112l i wyszło elegancko chodzi już rok i nic nie cieknie bo nie ma prawa silikon też by dał radę ale lepiej to wykonać na dławikach do których dajemy uszczelkę np. z dentki i po kłopocie. Widzę że co do pomysłów filtrów diy to to forum cieniutkie

Lukiki

neo962 pisze:Widzę że co do pomysłów filtrów diy to to forum cieniutkie
No,ale dla takiego eksperta od kubełków DIY,to chyba żaden problem.
Zawsze możesz wzbogacić ten dział o swoje projekty.
Filmy

Gr4b3Q

Post autor: Gr4b3Q »

Ja w swoim kwestie szczelności rozwiązałem tak:

2x Obrazek
1x Obrazek
1x Obrazek
2x redukcja od czegoś wysokociśnieniowego
1x Uszczelniacz na kabel elektryczny (castorama 1.6zł)
tutaj schemat całości :

Obrazek

całość szczelna jest z zasady rurociągów ;d Trzeba było tylko uszczelnić lekko redukcje i uszczelniacz od kabla - troche silikonu i po robocie. Dzięki rewizji mam możliwość zajrzenia do środka i zdiagnozowania usterek bez potrzeby rozszczelniania filtra :)
Ostatnio zmieniony 2011-06-14, 23:09 przez Gr4b3Q, łącznie zmieniany 2 razy.

TosiaiTymek

Post autor: TosiaiTymek »

O kurde czytam ten temat i nie mogę pojąć po co komu tyle pitolenia się przy tak dużej ofercie filtrów i przy takich cenach . Tymbardziej że zbiornik ma mieć 200 litrów a do takiego zbiornika można nawet eheima z niemiec wyrwać za 150 zeta i napewno bedzie lepszym rozwiązaniem . Ale moze chodzi w tym temacie o kwestię pochwalenia sie że .. potrafie z pcv zrobić filtr , a jak nie wyjdzie to granatnik... :lol:
Pozdrowionka....

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

Ja bym zrobił sumpa i już:)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

TosiaiTymek, bo akwarystyka to hobby, które ma przynosić satysfakcję. Jedni czerpią ją z tego, że kupują markowy sprzęt, inni z tego, że robią sprzęt samemu. I tyle.

Piszesz, że Eheim byłby lepszy.... zależy pod jakim względem. Stosunek jakości do ceny? Sprawności do cenny? Nie byłbym tego taki pewny.

Wojtek

neo962

Jak dla mnie Eheim to wcale nie jest kubełek nr.1 dużo prądu ciągną a po za tym mają mało miejsca na wkłady

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

neo962 pisze:Jak dla mnie Eheim to wcale nie jest kubełek nr.1 dużo prądu ciągną a po za tym mają mało miejsca na wkłady
Witam. Każdy ma swoje typy co do filtrów i tu nie można mieć nic przeciwko, ale jeżeli już bierzemy udział w dyskusji to proszę o rzetelne i sprawdzone wypowiedzi. Kol. neo962, filtry Eheima to akurat najbardziej energooszczędne pod względem mocy filtry, a powierzchnia wkładów filtracyjnych jest zależna od wielkości kubełka / jak w każdych filtrach /[center][/center]P.S - swoją drogą to fajnie że robisz coś samemu i to się chwali.
Ostatnio zmieniony 2011-06-15, 16:49 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”