Czujnik poziomu wody

podziel się pomysłami
king
Kontakt:

Czujnik poziomu wody

Post autor: king »

Od jakiegoś czasu zdarza mi się że gdy wracam to dość duży procent wody wyparowuje przez co niektóre filtry chodzą na sucho wymyśliłem ze skonstatuję sobie takie urządzenie jakie widziałem w akwarium Gdyńskim.
Mają tam takie sprytne czujniki poziomu wody za wysokiego i za niskiego. Ja chce zrobi te drugi, oto pierwszy szkic.
Materiały potrzebne to łożysko kawałek blaszki na równoważnie pływak z styropianu.
i sprężynka od długopisu.
I parę śmieci z szuflady.Obrazek
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 14:26 przez king, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

king
[center][/center]
Od jakiegoś czasu zdarza mi się że gdy wracam to dość duży procent wody wyparowuje przez co niektóre filtry chodzą na sucho
[center][/center]Wnioskuję że nie ma Cię przez okres do kilku miesięcy, żeby doszło do sytuacji kiedy filtry nie sa zdolne do zasysania wody ;-) W takim razie powiedz jak u Ciebie rozwiązujesz problem z podmianą wody :lol: Krótko mówiąc rozbawiłeś mnie i chyba nie tylko mnie :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Najprostsza metoda to rozmontuj jakąś starą spłuczkę i wykorzystaj to co w niej jest, chyba lepszego rozwiązania nie znajdziesz ;-)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

king pisze:Mają tam takie sprytne czujniki poziomu wody za wysokiego i za niskiego.
czujnik czujnikiem ale co jest członem wykonawczym. Na co ma działać sygnał z tego czujnika, co ma powodować.

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Zbyszek17 pisze:king
[center][/center]
Od jakiegoś czasu zdarza mi się że gdy wracam to dość duży procent wody wyparowuje przez co niektóre filtry chodzą na sucho
[center][/center]Wnioskuję że nie ma Cię przez okres do kilku miesięcy, żeby doszło do sytuacji kiedy filtry nie sa zdolne do zasysania wody ;-) W takim razie powiedz jak u Ciebie rozwiązujesz problem z podmianą wody :lol: Krótko mówiąc rozbawiłeś mnie i chyba nie tylko mnie :lol: :lol: :lol:
Wystarczy że ma niskie akwa albo filtry nisko pod powierzchnią wody ja tak mam w krewetkarium i wystarczy troche wieksza różnica tem w baniaku i w powietrzu i odkryty baniak i woda dosłownie znika w oczach.

A co do projektu to rysuneczek nie za wiele mówi, ale też mi sie wydaje że coś na wzór tego co jest w spuczce jest niezłym patentem oczywiscie w odpowiednim pomniejszeniu :) bo gotowy sprzet ze spuczki to troche za duża różnice poziomów obejmuje.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

ali g [center][/center]
Wystarczy że ma niskie akwa albo filtry nisko pod powierzchnią wody ja tak mam w krewetkarium i wystarczy troche wieksza różnica tem w baniaku i w powietrzu i odkryty baniak i woda dosłownie znika w oczach.
[center][/center]Bez przesady, ile wody wyparuje licząc poziom od góry 1, 2, 3cm. Dla filtra nie ma to żadnego znaczenia / zresztą zawsze można go obnizyć o te 2cm :lol: / czy to będzie wewnętrzny, zewnętrzny czy kaskada. Przykładowo masz kaskadę lub wew. gąbkowy / o kubełku w ogóle nie mówmy bo byłoby to śmieszne / to zobacz ile wody przy odmulaniu zejdzie zanim filtreek zacznie wariować. [center][/center]A tak swoją drogą to podmiany chyba są robione :?: [center][/center]Piszę to dlatego że miałem baniaki odkryte i na prawdę wiem co mówię. Nie ma co się pakować w kłopoty. Takie układy z sondami max. i min. poziomu cieczy są stosowane w b. dużych zbiornikach z samoczynnym uzupełnianiem wody ;-)

Awatar użytkownika
cina

Post autor: cina »

Zbyszek17 pisze:Takie układy z sondami max. i min. poziomu cieczy są stosowane w b. dużych zbiornikach z samoczynnym uzupełnianiem wody ;-)
i to chyba nie na bazie spłuczki od WC tylko na bazie układów elektronicznych lub prostych elektrycznych na obniżonym napięciu

Awatar użytkownika
Zbyszek17

To już jest chyba oczywiste. Czy to będą sondy, czy pływak to zawsze bedzie sterował powiedzmy jakimś układem elektronicznym, a ten dalej elektrozaworami. Ale przecież nie będziemy tu w tej chwili tworzyć układów sterowniczych ;-), bo w sumie o co innego chodziło.

djdex

Post autor: djdex »

Hmmm pomysł do wykonania i to bez żadnego problemu w sumie tylko rysunek trochę nie do kończony.
Zbyszek17 pisze:Bez przesady, ile wody wyparuje licząc poziom od góry 1, 2, 3cm. Dla filtra nie ma to żadnego znaczenia / zresztą zawsze można go obnizyć o te 2cm
Powiem ci tak że w sumie ma znaczenie gdy masz akwarii powiedzmy 20 w piwnicy gdzie temp otoczenia jest niższa od temp w akwa i wilgotność powietrza jest powiedzmy zerowa. To wtedy woda z akwarium wyparowuje bardzo szybko bo wilgotność powietrza bo dąży do większej wilgotności otoczenia. A czasem filtra nie można opuścić bo np masz go zamontowanego na "sztywno". Żeby woda wogóle nie parowała to wilgotność powietrza musiałaby być 100%.

Pomysł dobry w wykonaniu prosty tylko jak ktoś ma ileś akwarii no to może mieć problem z wodą bo musi mieć tyle elektrozaworów co akwarii a czasem może być to kłopotliwe

Pozdrawiam
DjDeX In Da MiX vol. 2 Retro Mix Club Edition Już Wkrótce

Awatar użytkownika
muri

Post autor: muri »

king, witam mam do ciebie pytanko masz może na sprzedaż muszlowce ?? pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kubiszon
Administrator

Post autor: Kubiszon »

muri pisze:king, witam mam do ciebie pytanko masz może na sprzedaż muszlowce ?? pozdrawiam
Jak masz pytanie do Kinga to napisz do niego PW lub na maila a nie wpisujesz to w temat o czujniku poziomu wody.

Co do samego czujnika to stosuje się takie np w sumpach lub w zbiornikach na wodę RO przy automatycznej podmianie w morskich akwariach. Czujnik podłączany jest pod elektrozawór który np zamyka dopływ wody. Ale można też podłączyć pod komputer i wyśle nam smsa z informacją "spodziewaj się powodzi w domu".

djdex

Kubiszon pisze:Czujnik podłączany jest pod elektrozawór który np zamyka dopływ wody. Ale można też podłączyć pod komputer i wyśle nam smsa z informacją "spodziewaj się powodzi w domu".
Ta druga opcja była by o wiele fajniejsza :D idziesz np. na hodowle bo dostałeś takiego sms-a a tam się okazuje że ampularia bawi się czujnikiem :lol:

king
Kontakt:

Post autor: king »

u mnie filtry są na zawieszkach na szybę większość,a woda ostro paruje odkąd poprawiłem ruch powietrza i obniżyłem wilgotność z 300l wyparowuje około 3cm nas dzień co daje 6cm na dwa dni jak mnie nie ma i spaloną turbinkę, a tak te dwie magiczne blaszki się rozłączą i prąd się wyłączy. A filtr się nie spali:)
Stawiam na prostotę bo jest zawsze najmniej awaryjna, a mam dosyć cenne ryby w paru akwariach :-P
Ostatnio zmieniony 2009-10-15, 20:24 przez king, łącznie zmieniany 1 raz.

djdex

king pisze:a tak te dwie magiczne blaszki się rozłączą i prąd się wyłączy
Z tego rysunku wygląda na to że blaszki są cały czas złączone :) bo przecież sprężynka przewodzi prąd według mnie jeśli to miało by być zanurzone w wodzie to ryby nie czuły by się fajnie gdyby w akwa było 230v. A gdy by się zwarły "blaszki" no to by ci korki wywaliło...

Awatar użytkownika
dodek

Post autor: dodek »

Macie tutaj opis KIT-u za pomocą którego można takie coś zmontować

http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/illustra ... a7311de564

Mam gdzieś w domu taki schemat wraz z płytkami drukowanymi do wykonania jak znajdę to wstawię ale to dopiero wieczorem.
Kto prawdę mówi ten niepokój wszczyna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”