Ekonomiczne rozpuszczanie CO2

podziel się pomysłami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zbyszek17

Ekonomiczne rozpuszczanie CO2

Post autor: Zbyszek17 »

Witam ! Ponieważ częstym problemem / mam zresztą zapytania w tym temacie / jest racjonalne rozpuszczanie CO2 . Chciałbym przedstawić jak ja rozpuszczam dwutlenek węgla . Rys. 1 i 2 przedstawia całość / od strony szybkozłączowych zaworów podłączamy do wylotu filtra kubełkowego /Obrazek
Obrazek[center][/center]Obrazek
Obrazek[center][/center]rys. 3 - trójnik z zaworem zwrotnym do którego podajemy z licznika bąbelków CO2 [center][/center]Obrazek
Obrazek [center][/center]rys. 4 komora mieszania wypełniona biobalami które pod wpływem ruchu wody obracają się i dodatkowo mieszają CO2 .[center][/center] Układ bardzo prosty , tani / można zrezygnować z zaworów szybkiego montażu /i niezawodny . Idealnie rozpuszcza gaz i nie musimy stosować żadnych dyfuzorów . No i estetyka / nic w akwarium , żadnych wężyków , rurek itp. /[center][/center]Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

Spotkałem się z takim rozwiązaniem w necie, fakt ma wiele plusów zwłaszcza estetycznych minusem może być to że można go zastosować w przypadku filtrów kubełkowych.
Proste i skuteczne.
Widziałem też rozwiązanie bazujące na tej samej zasadzie, woda z filtra wężem wpadam do specjalnego kubełka, do którego jest dozowane CO2 gdzie się rozpuszcza i woda wzbogacona CO2 wylatuję z kubełka do baniaka, fakt koszty są nieporównywalnie większe od przedstawionego wyżej rozwiązania.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

tutusik

Post autor: tutusik »

gg 2755526

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

tutusik pisze:to jest takie coś ?
Posiłkuje się zdjęciem z netu znalezionym na google.pl
Obrazek
słowo wyjaśnienia jak coś, jednym wężykiem wpada czysta woda z filtra kub. góra podawane jest CO2 a drugim wężykiem wypływa woda wzbogacona o CO2 do baniaka, taka sama zasada obowiązuje w grzałkach przepływowych również podłączanych pod filtr kub.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
Zbyszek17

tutusik
Masz całkowitą rację na tym m.innymi się wzorowałem ale wydaje mi się że moja opcja z dodatkową komorą mieszania jeszcze lepiej rozpuszcza CO2 . To co przedstawił cmepro na w.w rysunku to również to samo / przynajmniej zasada działania /

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Powiedz mi po co zastosowałeś przejście zaznaczone na zdjęciu ?
Obrazek

Czy na wylocie z kubełka już w akwarium nie wydostają się pojedyncze nierozpuszczone bąbelki ?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Te zdjęcia są poglądowe , złożyłem do pokazania tak jak miałem pod ręką / oczywiście ta złączka jest niepotrzebna / Biobali też można dołożyć , czy powiedzmy ceramikę . Co do rozpuszczania CO2 to jest dobre / napewno nie jest to perpetum mobile / do tego tanie , trwałe i co najważniejsze wszystko poza baniakiem .

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Czy mógłbyś rozwinąć zdanie: "rozpuszczanie jest dobre"? :) Czy woda z wylotu filtra zawiera jakieś bąble czy nie? Długo już stosujesz takie rozwiązanie?

Pozdrawiam
Kuba

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Kubek75
[center][/center]
Czy mógłbyś rozwinąć zdanie: "rozpuszczanie jest dobre"? :) Czy woda z wylotu filtra zawiera jakieś bąble czy nie? Długo już stosujesz takie rozwiązanie?
[center][/center]Pisząc - dobre rozpuszczanie , miałem na myśli to że nie zauważam w wodzie nierozpuszczonych bąbli gazu po wylocie z węża . Ja stosuję ten układ od początku powstania akwa / jest w opisie mojego baniaka / i napewno mam o nim dobre zdanie .
Ostatnio zmieniony 2009-01-18, 12:22 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Post autor: Mechanic »

Nie prosciej zastosowac Ferplast CO2 Energy Mixer? ;-)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Mechanic powiem tak, ten układ jest bardzo tani, łatwy w montowaniu dla każdego, nie widać nic w akwa / chodzi przecież o estetykę /

Awatar użytkownika
Mechanic
Kontakt:

Post autor: Mechanic »

No dobrze, rozumiem... :-) Ja mam Ferplast i jestem zadowolony. 8-)

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Zbyszku zapytam Cie jeszcze o jedno. Jeśli to nie tajemnica to powiedz mi proszę ile Cię kosztowały materiały do tego dyfuzora?
Pozdrawiam
Piotr

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Domyślam się Piotrze dlaczego pytasz i do czego zmierzasz. Już odpowiadam, może być bardzo tani i wprost przeciwnie. Ja zastosowałem szybkozłączowe zawory Eheima, dla mojej wygody , ale można z nich z powodzeniem zrezygnować. Napewno o to Ci chodziło i masz odpowiedź. Powiem Ci że chodząc po marketach ogrodniczych czy budowlanych można natknąć się na wiele ciekawych rzeczy z których można coś samemu sklecić.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DIY [Zrób to Sam]”