nie wiem czy będą ci potrzebne te odbłyśniki, nie może być za widno w akwarium bo ryby będą się bały, będą płochliweali g pisze:zrobiłem do tego odbłyśniki z rur kanalizacyjnych i blaszek od żaluzji.
720L [w drodze do Tangi]
Moja była Tanganika -
są onę głównie dlatego że pokrywa jest wykonana z przeźroczystego tworzywa oklejonego jedynie okleina drewenopodobną i jak jest włączone oświetlenie to świeci sie jak statek ufo :P
jak rybki beda płochliwe to odkleje blaszki i beda same osłonki z szarych rur które bedą dość skutecznie pochłaniały światło.
Ewentualnie mam jeszcze możliwosć odłaczenie jednej rury i to też sporo zmieni.
jak rybki beda płochliwe to odkleje blaszki i beda same osłonki z szarych rur które bedą dość skutecznie pochłaniały światło.
Ewentualnie mam jeszcze możliwosć odłaczenie jednej rury i to też sporo zmieni.
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 18:24 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.
Aktualizacja:
Zbiornik juz wystartował na maksa nawet pojawiła sie pierwsza obsada ( 6 mieczyków :) ).
Temperatura w zbiorniczku utrzymuje sie juz na poziomie 25°C filtr zaczał juz sprawnie funkcjonować.
Jeszcze zostało mi podłączyć hydroponike i planuje zrobić to w przyszły weekend jeśli nic sie nie przytrafi.
Planowana obsada to:
neolamprologus leleupi
neolamprologus brichardi
neolamprologus multifascinatus
lamprologus ocellatus gold
muślałem jeszcze o jakiś 2-3 julidochromisach
co o tym sadzicie?? po rybki planuje jechć w przyszły weekend więc mam jeszcze czas do namysłu ale pozostane przy muszlowcach szczelinowcach i naskalnikach.
Zbiornik juz wystartował na maksa nawet pojawiła sie pierwsza obsada ( 6 mieczyków :) ).
Temperatura w zbiorniczku utrzymuje sie juz na poziomie 25°C filtr zaczał juz sprawnie funkcjonować.
Jeszcze zostało mi podłączyć hydroponike i planuje zrobić to w przyszły weekend jeśli nic sie nie przytrafi.
Planowana obsada to:
neolamprologus leleupi
neolamprologus brichardi
co o tym sadzicie?? po rybki planuje jechć w przyszły weekend więc mam jeszcze czas do namysłu ale pozostane przy muszlowcach szczelinowcach i naskalnikach.
A po ile sztuk konkretnie planujesz tych ryb dać? Mieliśmy podobną obsadę w 450 litrach w klubie, jedynie bez muszlowców a za to z większą ilością szczelinowców, naskalników i cyprichromisów. Księżniczki szybko się rozmnożyły i zdominowały całą obsadę. Nie wiem czy nie lepiej pozwolić rozmnażać się wszystkim innym gatunkom i zrezygnować z księżniczek. Myślałeś o innych rybach z Tanganiki ale nie o pielęgnicach?Vendredi pisze: Planowana obsada to:
neolamprologus leleupi
neolamprologus brichardi
Decyzja juz dawno zapadła że to będą szczelinowace muszlowce i ewentualnie naskalniki.
wstpępnie planuję max po 5-6 sztuk.
W celu kontrolowania ilość chcę wpuścić te kilka naskalników bo podobno one pilnują coby za duzo ryb nie przybyło.
Zobacze jak sie bedzie sytuacja utrzymywała i ewentualnie wpuszcze jeszcze kilka rybek które popływają trochę w toni bo miejsca to mi nie brakuje ;]
wstpępnie planuję max po 5-6 sztuk.
W celu kontrolowania ilość chcę wpuścić te kilka naskalników bo podobno one pilnują coby za duzo ryb nie przybyło.
Zobacze jak sie bedzie sytuacja utrzymywała i ewentualnie wpuszcze jeszcze kilka rybek które popływają trochę w toni bo miejsca to mi nie brakuje ;]
Ja bym zrezygnował z księżniczek, a dał coś większego np. Calvusy. I może jeszcze muszlowce z tych większych np. Alto "shell" .
Moja była Tanganika -
To jest odmiana "black", ale jest jeszcze kilka odmian barwnych, równie ładnych, więc wg mnie jest z czego wybierać
to nie znajdziesz tych rybek w akwarium chyba że dorosłe naskalniki kupisz :)Decyzja juz dawno zapadła że to będą szczelinowace muszlowce i ewentualnie naskalniki.
wstpępnie planuję max po 5-6 sztuk
Ostatnio zmieniony 2010-03-21, 17:36 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.
Moja była Tanganika -
No no, Calvusy są super. W tym klubowym akwarium o którym pisałem chyba 3 sztuki też były. Tutaj znajdują się archiwalne zdjęcia tego zbiornika. Czasem wyglądał lepiej, czasem gorzej, ale na pewno było to najżywsze akwarium, zawsze coś się działo.
Rzeczywiście, tą obsadę bardzo małą planujesz, myślę że możesz zaszaleć z ilością ryb dużo bardziej!
Rzeczywiście, tą obsadę bardzo małą planujesz, myślę że możesz zaszaleć z ilością ryb dużo bardziej!
Calvus jest dość duży, ruchliwy, czasem agresywny, ale widać te ryby, stadko powiedzmy 5 szt. dorosłych lub z 8 młodych i bedzie ok
Moja była Tanganika -