[240] w nowej odsłonie na pro-soil

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Łukasz, jak długo masz u siebie to podłoże? Pytam, bo na innym forum z roślinami widzę wiele negatywnych opinii, np taka:

Nie chcę Cię straszyć, ale u mnie było tak przez całe 2lata(fosfor cały czas 0 mimo podawania 8mg/l tygodniowo ) dlatego zdecydowałem się na restart, myślałem że uda mi się pozbyć tych wszystkich glonów Problem był też z azotem, mimo podawania kosmicznych dawek, rzędu 80mg/l i ciągle 0 Robię teraz inny projekt i zdecyduje się chyba na podłoże Aqua Artu

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Na pro soilu wystartowalem z poczatkiem lipca.
Opinie sa negatywne,bo ludzie nie zapoznaja sie z tym jak funkcjonuje to podloze u nich w zbiorniku.
U mnie tez dlugo bylo PO4 na poziomie zero,gdy juz odczytywalem wartosc 0,25 to juz ostroznie dawkowalem codziennie by osiagnac tak jak chcialem 0,5
Nie wiem jak dokladnie dzieje sieto zjawisko oddawania PO4 od substratu.
Tydzien temu profilaktycznie zmierzylem PO4 wyszlo 0,ale postanowilem nie uzupelniac go z singla,tylko normalnie jak codzien makro,bo wiedzialem,ze niebawem i tak PO4 odda substrat.
Nie mylilem sie i po dwoch dniach zauazylem duzy pyl i kropki.
Zmierzylem i zabraklo skali,bylo ponad 5,gdy NO3 wynosilo 10.
Nic z tym nie robilem,podmiana wody 30% wynikla z tego,ze itak byl,to jej dzien.
Obecnie nie mierzylem,ale wiem,ze nie ma duzego stezenia,bo nie powieksza pyl.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Jak tak czytam, to troche lipa z takim podłozem, nigdy nie możemy byc pewni kiedy nastapi akurat kumulacja i w słupie wody.... raptem mamy Fosfor na poziomie 5 jak u Ciebie Łukasz :-| Jak kontrolowac taki zbiornik, ja u siebie zawsze mam pełna kontrole nad tym czego ile mam i moge modyfikowac bez obaw, chyba, ze robie grzebanie w podłożu to wtedy wiadomo moze sie cos uwolnic. Jak sobie z tym radzisz?? Czy to nie balansowanie cały czas na granicy??
Łukasz

Lukiki

Nie bede sie wypowiadal jaksobie radze,bo nie bedzie,to konstruktywne biorac po uwage rodzaj aranzacji i teogo co jest zasadzone w podlozu,wiec jakos tak nijak do typowych roslinniakow.
Na pewno Wojtkowi bedzie prosciej wszystko kontrolowac i pewne jakies wpadki,problemy beda rosliny same rozwiazywac.
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
wojtekr

Lukiki pisze:i pewne jakies wpadki,problemy beda rosliny same rozwiazywac.
Właśnie na to liczę :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtekr

Napisałem zapytanie do producenta Aquatic Nature. Odpisali mi generalnie, że doradzają nie nawozić w ogóle przez pierwsze tygodnie. A fosforany, pomimo tego, że podłoże je absorbuje, to sa dostępne dla roślin.

Minerals in are present in the soil , so this is not the problem.
As to the absortion rate of phosphates ,the are no scientific data's as these are depending on the plantypes , slow or fast growing ,waterquality,light supply in lux as well in kelvin and Lumen, and its water quality , more specially anorganic phosphates and organic phosphates , as you know one of them is not mesurables.
Again as advised , you do not need to fertilize for the first weeks ,even starting with fast growing plants.

Awatar użytkownika
wojtekr

No i stało się..... co 3 dni mierzyłem poziomy NO3 i PO4 i zawsze było NO3=1, PO4=0 - praktycznie niewykrywalne. Za każdym rzem dodawałem połowę dawki tygodniowej, czyli NO3=5ppm a PO4=0,5ppm. Po przedostatniom pomiarze dodałem tylko PO4, bo wydawało mi się, że NO3 może byc trochę więcej niż zawsze. A wczoraj nagle NO3=10, a PO4 poza skalą, kolor granatowy :-). Jutro podmianka, jeżeli dalej takie poziomy będą się utrzymywać, to dodam tylko potasu.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Łał...zajefajny skok. Jednym słowem ten substrat jest nieobliczalny ;-) Nie ma to, jak Amazonia...hehe :-P Na niej nie ma takich "hocków-klocków" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Wojtek, zawsze Ci powtarzałem - "olej te wszystkie testy" i dozuj stałe tygodniowe dawki ustalone drogą prób i błędów, zaczynając zawsze od mniejszych.

Awatar użytkownika
wojtekr

krzych0062 pisze:Łał...zajefajny skok. Jednym słowem ten substrat jest nieobliczalny Nie ma to, jak Amazonia...hehe Na niej nie ma takich "hocków-klocków"
No ale teraz już nie będę zmieniał na amazonie :-P. Muszę to okiełznać. Tak samo z roślinami, jedne rosną bardzo szybko jak np. hethernathera, didipllis, marcandry red i green, a inne dziwnie wolno jak np. limnophilia aromatica czy ludwigia repens.

Zbyszek17 pisze:Wojtek, zawsze Ci powtarzałem - "olej te wszystkie testy" i dozuj stałe tygodniowe dawki ustalone drogą prób i błędów, zaczynając zawsze od mniejszych.
W sumie tak robię w kostce 30l i wszystko "samo" rośnie. Mam nadzieję, że to się ustabilizuje. Z drugiej stronu nie mam aż takiego doświadczenia, żeby bez testów dobierać dawki.
Ostatnio zmieniony 2011-12-21, 22:50 przez wojtekr, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

wojtekr pisze:teraz już nie będę zmieniał na amazonie :-P
Zmień, Wojtek...zmień :mrgreen:

Awatar użytkownika
wojtekr

Małe uaktualnienie, rośliny trochę wymknęły się spod kontroli. Trzeba to mocno ściąć i jakoś uformować.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Krasnorost cały czas trzyma się na korzeniu, ale wydaje mi się, że chyba jest jakiś taki słabszy słabszy. Czyżby w odwrocie? Może bedę mógł się na forum pochwalić, że zwalczyłem krasnorosta :-P
Obrazek

Do tej pory skalary składały ikrę średnio co 3 tygodnie, a teraz ramirezki zaczęły. To już druga ikra tej pary.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lukiki

wojtekr pisze: rośliny trochę wymknęły się spod kontroli. Trzeba to mocno ściąć i jakoś uformować.
No jestem za,bo teraz raczej akwarium wygląda na hodowlane niż na domowy dekoracyjny akcent.
Ładnie pokrzywy prowadzisz,to teraz coś z nich komponuj.
Filmy

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

może i się wymknęły ale widać, że są w dobrej kondycji :) szczególnie podobają mi się te czerwone

co to za roslinki??
Obrazek

Obrazek
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

3runer pisze:co to za roslinki??
1-proserpinaca palustris
2-rotala macrandra ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..