144 l [Ogólne Michała odsłona 2] - cina

Awatar użytkownika
cina

144 l [Ogólne Michała odsłona 2] - cina

Post autor: cina »

Akwarium 80x40x45 = 144l

Oświetlenie: przerobiona pokrywa Akwa-Rynkar 2x18(965+965)+2x24(2x865)
Filtracja: AquatSzut, EHEIM 2232 + UV 5W
Ogrzewanie: brak
Podłoże: SERA Flor Depot
Nawożenie: PG Micro, KNO3, reszta soli za jakiś czas
CO2 z butli 1-1,5 b/sek
Parametry: PO4-0,5, NO3-10, GH - 9, KH - 8, PH 7,8

Roślinki:
Hygrophila Polysperma
Hemianthus callitrichoides
limnophila Sessiflora
Sagittaria subulata
Cladophora aegagropila
Cryptocoryne wendtii brown
Microsorium pteropus

Zwierzątka:
parka zbrojników + młode
2+4 Colisa lalia "kobalt"
4x kirysek spiżowy
3x kirysek pstry
ślimaki: Neritina, Anentome helena, świderki, zatoczki
amano, babaulti, fire red

Dekoracje tylko naturalne, gruby żwir, kamienie, korzenie, łupiny kokosów i całe kokosy.

Akwarium 3 dni po założeniu:
Obrazek

Akwarium po 21 dniach:
Atak glonów (krasnorosty głównie)
Obrazek

Obrazek

Akwarium po 47 dniach:
Duże podmiany wody, wymiana części świetlówek, zmiękczanie wody i krasnorosty trochę przystopowały. Za to jest trochę nitek. Stosując kationit wodorowy udało mi się zmniejszyć twardość o 2 st. i dalej próbuje ją zmiękczać. Na nadwódce widać trochę braki potasu, ale chwilowo nie mam czym uzupełnić.
Obrazek

Obrazek

Plany:
- wymiana świetlówek 24W
- zakup KHCO3
- dalsza walka z glonami (życzcie powodzenia :))

Dalsze fotki za jakiś czas.
Ostatnio zmieniony 2008-12-05, 14:13 przez cina, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Widzę, że ładnie wszystko odbija :) Jak już pokonasz krasnorosty to nitki to mały pikuś ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

cina krasnorosty pojawiają się na ogół w akwarium gdzie jest wysoka twardość węglanowa KH i woda o odczynie zasadowym . Postaraj się zbić jeszcze KH do wartości ok. 4-5 i pH do ok.6,8 - 7,0 / przez zwiększenie dawkowania bąbli lub eliminowanie strat CO2 / [center][/center] Może wpuść kilka molinezji na jakiś czas napewno są przydatne na krasnorosty .

Awatar użytkownika
pszemoo

Myślę, że jak zbije KH do poziomu 4-5 st. obniżenie ph też może się obniżyć. Przy takiej twardości rozpuszczalność CO2 jest dużo wyższa.

Awatar użytkownika
cina

No zbijam tą twardość kationitem, przy każdej podmianie. Na razie wlałem 33 litry wody przepuszczonej przez kationit.

Innym problemem jest poziom fosforu, utrzymuje się na poziomie ok. 1, nie ma tragedii, ale od tego się nitki trzymają. A nie mogę robić cały czas dużych podmian z wody po kationicie bo będą za duże skoki parametrów wody. Więc na razie zmiękczam wodę kationitem, a nitkami zajmę się później.
Będę chciał wrzucić trochę szyszek olchy i liści dębu w celu zmiękczenia wody. O dużo można w ten sposób zejść z twardością ?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

pszemo masz całkowitą rację .
Ostatnio zmieniony 2008-08-16, 21:29 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pszemoo

Szyszki i liście są wskazane przy walce z krasnorostami, żeby obniżyć jakoś znacznie ph w tak dużym akwarium trzeba było strasznie duzo liści i szyszek. Ale po dodaniu będą wydzielać garbniki, których krasnorosty nie znoszą i łatwiej będzie je unicestwić ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek17

cina szyszki olchy i liście dębu wody Ci nie zmiękczą / twardośc zostanie taka sama / tak jak myślisz jedynie zmniejszą trochę odczyn pH / ale w wodzie miękkiej / dostarczając do wody garbników / zmieniają kolor wody /

Awatar użytkownika
cina

Czyli pozostaje mi zmiękczanie kationitem. Muszę się tylko w HCl do regeneracji zaopatrzyć i walcze dalej ;-).

Jeszcze pytanie co do rozpuszczania CO2 (skuteczności, teraz mam szklany dyfuzor). Wylot filtra wewnętrznego mam skierowany na wklejkę w akwarium. Woda leci po wklejce i kapie do akwa jak z deszczownicy (fajnie pluska ale podobno powoduje straty w CO2). Czy ustawiając wylot z filtra tuż pod powierzchnią wody tak żeby nie pluskało ale powodowało ruch wody zmniejszą się straty CO2 ?
Ostatnio zmieniony 2008-08-17, 08:18 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Najlepiej ustaw wylot z filtra tak aby woda porywała ponownie pęcherzyki gazu i wtłaczała je do zbiornika . Chodzi o to żeby bąbelki jak najdłużej przebywały w wodzie co powoduje lepsze rozpuszczanie i mniejsze straty .

Tamcia

Post autor: Tamcia »

cina pisze:Wylot filtra wewnętrznego mam skierowany na wklejkę w akwarium. Woda leci po wklejce i kapie do akwa jak z deszczownicy (fajnie pluska ale podobno powoduje straty w CO2
Na jaką wklejkę?Czy można prosić o jakieś zdjęcia,albo coś?Czy to powoduje ruch tafli wody większy niż przy kaskadzie?Szukam skutecznej metody na "rozbijanie"białego nalotu na powierzchni,innej niż skimmer...

Awatar użytkownika
cina

Proszę o to fotka jak to u mnie wygląda.
Obrazek

Co do białego nalotu w twoim akwa Tamcia, to jest on spowodowany restartem zbiornika który robiłaś jeśli dobrze pamiętam. Nazywa się to osad białkowy chyba i samo znika jak się akwa ustabilizuje.

Tamcia

Post autor: Tamcia »

Wielkie dzięki za fotkę...Chyba muszę wypróbować u siebie-taką wklejkę już bym nawet miała(oryginalną :mrgreen: )
Odnośnie białego nalotu to fakt,dobrze pamiętasz zrobiłam restart,niemniej jednak taki nalot co jakiś czas pojawia mi się we wszystkich akwariach(we wszystkich różnie :-/ )Radzę sobie z tym,ale każdy pomysł jest dobry,a może któryś całkowicie zlikwiduje ten problem!!
PS.To był nietypowy restart,bo woda była ta sama-podłoże się zmieniło ;-) Wszystko ok,neonki i razborki już sobie pływają

Awatar użytkownika
cina

No dziś wymieniłem 2 świetlówki: 18W 965 -> 18W 940 oraz 24W 865 na taką samą. Jak zapaliłem światło i spojrzałem w pokrywę przed założeniem na akwa to na świetlówkach 24W od razy widać która jest nowa. Za jakieś 2 tygodnie podmienię drugą. Zastanawiałem się nad 24W 965 ale cena mnie trochę odstraszyła.

HCl już też zakupiłem więc zmiękczania wody ciąg dalszy. W chwili obecnej do akwa wlewam wodę KH-5 GH-7 Podmieniłem już takiej wody ~60litrów, czyli ok. połowę zbiornika. Żadnych niepokojących objawów nie zaobserwowałem.

Awatar użytkownika
cina

Trochę czasu już zbiornik funkcjonuje, więc jakaś aktualizacja. Co się zmieniło od ostatniego czasu ? Udało mi się zwalczyć krasnorosty, nie wiem dokładnie w jaki sposób, ale na roślinach nie ma po nich śladu. Przez dłuższy czas pozostawiłem akwarium bez bliższej opieki, nie podmieniałem wody, tylko dolewałem. Wszystko się jakoś ustabilizowało i jest OK.

Po raz kolejny rozmnożyły się zbrojniki niebieskie. Wczoraj wyjąłem im rurkę w której się wycierały, bo nie mam co już nimi robić :-) .

Przyciąłem trochę zielsko, zrobiło się trochę przestrzeni dla rybek.

Chciałbym posadzić coś zamiast nadwódki po prawej stronie akwa, co pozwoli mi zakryć filtr. Może macie jakieś propozycję. Chciałbym coś co rośnie prosto do góry i nie rozrasta się na boki jak nadwódka. Może jakaś moczarka może rotala ?

Poniżej kilka fotek po 111 dniach funkcjonowania zbiornika.

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Co do obsady to przybyło kilka ampularii od Tamci. Nie mogę natomiast zlokalizować moich helenek oraz krewetek :/.
Ostatnio zmieniony 2008-10-19, 20:14 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”