[182L] Zbigniew Pracki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zbyszek17

[182L] Zbigniew Pracki

Post autor: Zbyszek17 »

Akwarium - 182l OW 10mm 90x45x45[center][/center]Podłoże - Amazonia I, Amazonia New, Aquatic Nature Pro Soil[center][/center]Oświetlenie - 3x39W 2xPhilips Master TLD 865, 1xArcadia Plant Pro[center][/center]Filtracja - Eheim Classic 2217, Eheim Ecco Pro 2036 - Ehfilav, Ehfisubstrat, Biomech, gąbka[center][/center]Nawożenie CO2 - butla wysokociśnieniowa 1,5kg, elektrozawór Aqua Medic, dyfuzor - spiek ceramiczny[center][/center]Nawożenie - sole KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO47H2O, mikro Microbe Lift Bloom&Grow All in One, Microbe Lift Specjal Blend[center][/center]Dekoracje - ADA Seiryu Stone, Niasa Stone, Aquawild Dark Stone, korzeń Iron Wood, korzenie rodzime[center][/center]Flora - Anubias nana petite, barteri coffeefolia - Cryptocoryne nana, cordata blassii, walkerii, nevillii, lutea,Tropica, Axelrod - Crinum calamistratum - Eleocharis parvula - Microsorum minor Thin Leaves - Lagenandra meeboldii - Hedyotis salzmanii - Pogostemon erectus - Staurogyne sp. - Micranthemum umbrosum - Ranunculus inundatus - Hemianthus sp. "Cuba" - Mini pelia - Willow moss[center][/center]Fauna - :?: :?: :?:[center][/center]Technika[center][/center]Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek[center][/center]Zdjęcie poglądowe, 2 godziny po zalaniu[center][/center]Obrazek
Ostatnio zmieniony 2012-11-25, 12:28 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.

Pabian

Post autor: Pabian »

No wreszcie! ;-)
Ciekaw byłem co wymyślisz ....mnie się podoba ,tylko troszkę rury od Eheima psują całość.
Widzę że zostawiłeś folię którą nakleiłem , podpowiem Ci ,że jak dla mnie, super wygląda podświetlona delikatnie z tyłu (bardzo rozproszone światło)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Fakt orurowanie wyglada nieciekawie.
Imho lewa strona z ulokowaniem korzenie niezbyt udana.
Korzen polozony na kamieniach w takim ukladzie,wyglada bardzo sztucznie.
Po zdjeciach widac,ze go nic nie zarosnie,a co za tym idzie,to to,ze nie wtopi sie w calosc harscepowego ukladu kamieni pod nim.
Malo glebi w aranzacji,co przy tych wymiarach zbiornika powinno uzyskac sie z latwoscia.
Zbiornik wydaje sie sporo mniejszy niz te 180 litrow.

Chcialbym miec taki porzadek w szafkach jak Ty masz ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-04-29, 17:24 przez Lukiki, łącznie zmieniany 1 raz.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

nie wiem co powiedzieć :P

taki nie twój Zbyszku

rury trzeba by jakoś zasłonić/wymienić

sam baniak, ciężko mi stwierdzić, bo spodziewałem się czegoś innego, prócz rurek reszta mi pasuje, korzenie i układ skał bardzo ciekawy, nie byłbym taki sceptyczny, czekam na rozwój wydarzeń, w każdym bądź razie obiecująca aranżacja
Co by tu napisać... :-P

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Masz rację Bruner, tez spodziewałem sie czegos innego ;-) ale nie znaczy to, że to co jest wygląda źle, mysle, że trzeba poczekac na rozwój wypadków, sa aranzacje, które od razu prezentuja sie super a sa takie, które swoja pełnię piekna ukazują dopiero po jakims czasie, stad nie oceniałbym teraz tego tak negatywnie, ciekawa kompozycja, chociaz myslałem, ze Zbyszek uderzy w typowy rosliniak.
Ostatnio zmieniony 2012-04-29, 17:46 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Pabian

lukaszLDZ pisze:Masz rację Bruner, tez spodziewałem sie czegos innego ;-) ......, ciekawa kompozycja, chociaz myslałem, ze Zbyszek uderzy w typowy rosliniak.
Rozmawiałem ze Zbyszkiem przy okazji odbioru baniaczka i już wtedy mówił że nie będzie to holender. Zbyszek chciał spróbować czegoś innego , zaskoczył baniakiem ,jakim się po nim nie spodziewano :-P
Kondycja roślin to sprawa bezdyskusyjna ,wiadomo że będzie super ....a reszte dopracuje

Awatar użytkownika
Zbyszek17

3runer pisze:rury trzeba by jakoś zasłonić/wymienić
Lukiki pisze:Fakt orurowanie wyglada nieciekawie.
Pabian pisze:Ciekaw byłem co wymyślisz ....mnie się podoba ,tylko troszkę rury od Eheima psują całość.
Witam wszystkich i na wstępie chcę powiedzieć że tych rur nie będzie / będą szklane /, dlatego nie bawię się z ukrywaniem ich. Jakieś niedociągnięcia zawsze można zniwelować, przecież zbiornik ma kilka godzin.
Pabian pisze:Widzę że zostawiłeś folię którą nakleiłem , podpowiem Ci ,że jak dla mnie, super wygląda podświetlona delikatnie z tyłu (bardzo rozproszone światło)
Ten efekt to tylko cofnięta do tyłu lampa, chciałem zobaczyć jak to wygląda
Lukiki pisze:Malo glebi w aranzacji,co przy tych wymiarach zbiornika powinno uzyskac sie z latwoscia.
To się zmieni jak posadzę z przodu małego Heńka
lukaszLDZ pisze:chociaz myslałem, ze Zbyszek uderzy w typowy rosliniak.
Łukasz, założyłem sobie już dawno że nie będzie rośliniaka z szybko rosnącymi gatunkami roślin, bo tych mam po dziurki w nosie, dlatego taki a nie inny zestaw.

Pabian

Zbyszek17 pisze:
Pabian pisze:Widzę że zostawiłeś folię którą nakleiłem , podpowiem Ci ,że jak dla mnie, super wygląda podświetlona delikatnie z tyłu (bardzo rozproszone światło)
Ten efekt to tylko cofnięta do tyłu lampa, chciałem zobaczyć jak to wygląda
Chodziło mi Zbychu o to żeby podświetlić od dołu za tylną szybą . Znajomy ma tam wstawioną świetóweczkę 8W i naprawdę ciekawie to wygląda....tyle że u Ciebie chyba miejsca nie ma na takie rozwiązanie :-/
Ostatnio zmieniony 2012-04-29, 18:51 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Pabian pisze:Chodziło mi Zbychu o to żeby podświetlić od dołu za tylną szybą . Znajomy ma tam wstawioną świetóweczkę 8W i naprawdę ciekawie to wygląda....tyle że u Ciebie chyba miejsca nie ma na takie rozwiązanie
Krzysiek, miejsce się znajdzie, ale to musi poczekać bo na razie nie ma co podświetlać. Będę zresztą kombinował z różnymi kolorami tła, bo sam nie wiem co zostanie mist czy coś jeszcze.

lukaszLDZ

Zbyszek17 pisze:Łukasz, założyłem sobie już dawno że nie będzie rośliniaka z szybko rosnącymi gatunkami roślin, bo tych mam po dziurki w nosie, dlatego taki a nie inny zestaw.
Fakt łodygowce potrafia dac popalic ale nie tylko one, zycze zatem powodzenia w prowadzeniu baniaczka, myslę, ze teraz juz wygląda fajnie, pewnie cos jeszcze się zmieni nie raz, zatem czekam na rozwój zdarzeń
Łukasz

Awatar użytkownika
Zbyszek17

lukaszLDZ pisze:zycze zatem powodzenia w prowadzeniu baniaczka, myslę, ze teraz juz wygląda fajnie, pewnie cos jeszcze się zmieni nie raz, zatem czekam na rozwój zdarzeń
zmiany będą zawsze bo nigdy nie utrafi się w to co byś chciał zobaczyć, a już nie po dwóch godzinach. Przecież zbiornik mogłem pokazać za dwa, trzy tygodnie z dokonanymi zmianami, z pełną roślinnością / bo jeszcze dojdzie kilka gatunków między kamienie / z nowymi szklanymi rurkami i by było git. Ten baniak ma mieć wolny rozwój, dlatego przeważają rośliny wolnego wzrostu, zrezygnowałem z łodygowców w celu oszczędzania nożyczek :lol: , roślinki są tak dobrane żeby nie zarosły kamorów i tyle. Ostatnia sprawa, to jest zbiornik który ma stać wiele miesięcy, a nie konkursowicz, a to już dwa inne światy.

Lukiki

Zapewniam Cie,ze baniak nie bedzie mial wolnego rozwoju,pomimo tych wolno rosnacych roslin.
U mnie tego typu rosliny po 2 miesiacach zwiekszyly swoja mase na poziomie 400-500%,a to za sprawa silnego oswietlenia.
U Ciebie przy 120W wolnego rozwoju sie nie spodziewam.
Zapodaj 60W,zrezygnuj z CO2,to bedzie roslo wolno ;-)
Filmy

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Z tym światłem to tez bez przesady, zalezy ile ( ile godzin ) sie je pali. Mam ponad 0.9 watt tyle, że w kostce ( wiadomo inaczej to sie rozkłada w duzym zbiorniku) nie podaje co2 w ogóle , świece 8 godzin i nawoze sladowo raz na tydzien, wszystko rosnie łącznie z małym henkiem "cuba" i wcale nie tak szybko jak mi sie wydawało na poczatku. Po prostu bardzo limitowane nawożenie, śladowe ( 5,...0,25....10) i jest oki, nawet szyb nie czyszcze. Juz wieksze problemy sa w dużym baniaku z co2 i sporo większym nawożeniem. Myslę, że u Zbyszka da radę, zresztą sledzac Jego temat na innym bodajze forum pt "doświadczenie" myslę, że okiełzna tempo wzrostu :mrgreen: Swoja droga marzy mi sie akwarium na samych mikrozoriach, zeby nie latać i nie przycinac ciagle, ale to moze kiedyś....
Ostatnio zmieniony 2012-04-30, 07:53 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

Lukiki

Tak Ci rosnie,bo nie masz CO2.
Podlacz,a zobaczysz,czy nadal bedzie wolno roslo.
Filmy

lukaszLDZ

Nie będzie :mrgreen: stąd myslę, że to nawet nie kwestia światła a własnie nawozenia i co2. Duzo światła nie musi oznaczac wcale problemów.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”