Kubiszon[center][/center]
Przy 50 cm nie trzeba koniecznie HQI, bez przesady, zwykłe świetlówki też tam dobrze poświecą najwyżej trzeba będzie ich więcej dla bardziej wymagających roślin. HQI to przy akwariach 60, 70cm i więcej.
[center][/center] Słuszna racja , zresztą ja zaplanowałem wys.45 cm i zdecyduję się chyba na T5 / równo oświetlą mi baniak / Co do obsady ryb i roślin to wszystko jest w powijakach decyzja zapadnie na wiosnę / do tego czasu będzie istniał obecny zbiornik / Przetestowałem wiele gatunków roślin i mogę śmiało stwierdzić że nie miałem większych problemów z żadnym gatunkiem . Mam wyrobione zdanie co do przyrostu , estetyki , pokroju liści , koloru itp. Częstym problemem był za szybki przyrost / szczególnie łodygowców / , wiele razy pisałem w poprzednich postach o rezygnacji z tego powodu . Zaczynałem od kilkunastu gatunków roślin , a baniak 80x35x45 nie rozwinie za dużo skrzydeł . Nie mam warunków aby postawić coś bardzo dużego , ale to co zamierzam też mnie zadowoli / w latach mlodości takich baniaczków od 100 do 160 litrów miałem 2 regały po 3 szt. / [center][/center] No ale czas wrócić do rzeczywistości .