[182L] Zbigniew Pracki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
3runer
Kontakt:

Post autor: 3runer »

wow, teraz widać konkret, nabrało wyrazu, całość super,
Zbyszek17 pisze:w realu ten baniak wygląda o wiele lepiej.
a da się tak :P
Co by tu napisać... :-P

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

Zbyszek,

jak wystartowałeś ten zbiornik, to nie przekonał mnie na początku. Teraz jak ładnie zarósł to zupełnie inna sprawa. Co prawda jest zupełnie inny niż poprzednie, ale jest znowu dużo roślin.
Kamienie (chyba się trochę pochowały :-)) i korzenie można kupić, ułożenie ich można gdzieś podpatrzeć, wzorować się na trendach, natomiast sztuką jest hodować rośliny w tak dobrej kondycji jak u Ciebie. Gratulacje !!!

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Super Ci wyszedł ten zbiornik, naprawdę jestem pod dużym wrażeniem ;-)

Ps. Co to za roślina jest?

Obrazek
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

behemoth

Post autor: behemoth »

Stringi moss

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

wojtekr pisze:Zbyszek,

jak wystartowałeś ten zbiornik, to nie przekonał mnie na początku. Teraz jak ładnie zarósł to zupełnie inna sprawa.
Wojtek, tak jak wspominałem wcześniej ten zbiornik miał się powoli rozwijać i tak właśnie jest, przecież w końcu jakiś cel miałem.[center][/center]Mnie zawsze zadowala rozwój zbiorników począwszy od zera poprzez wszystkie stadia rozwoju i takie zawsze były poprzednie zbiorniki nie ujmując oczywiście nic temu.[center][/center]Początki takich jak ja to nazywam "rozwojowych" baniaków są czasem dość zaskakujące, mało ciekawe, ale czas przynosi efekty, a ja mogę nacieszyć oko i podziwiać jak tętni tam życie.

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Dokładnie zbiorniki długo terminowe sporo uczą, najbardziej widać to w akwariach z roślinami cienia ,wolno rosnącymi jak anubiasy ,crypto,czy bolbitisy które ciekawie zaczynają wyglądać po 5/7 miesiącach , szybko rosnące zaś uczą jak obchodzić się z nożyczkami , fajnie formuje się takie roślinniaki ale trudno utrzymać je w zamierzonej formie bo jak wiadomo jedne rosną szybciej i bardziej ekspansywnie inne wolniej,nie wątpliwie jest to zupełnie inna zabawa niż krótko terminowe akwaria nastawione na szybki przyrost roślin.

Z drugiej strony to kwestia podejścia i możliwości,można zrobić ciekawy aranż w 3 miesiące, lub jak to pokazał jeden z kolegów innego forum w miesiąc.

Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony 2012-07-02, 17:40 przez Jerd, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Witam Jerd.[center][/center]Od ostatniej Twojej wizyty minęło ponad miesiąc czasu i zmiany są ogromne. W aranżacji nic nie zmieniałem, ale tak jak zaznaczałem że czas pokaże i to był zamierzony cel. Myślę że osiągnąłem to co chciałem, choć zawsze może być lepiej ;-) [center][/center]Trafiłeś w samo sedno odnośnie zbiorników "długoterminowych", bo w takich właśnie preferuję, móc podziwiać całe jego życie.[center][/center][center][/center]Jak na razie wszystko w jak najlepszym porządku, widać to moich "wisienkach"[center][/center]Lagenandra ma duże liście, piękny kolor i niedługo chyba wyjdzie ponad powierzchnie wody. [center][/center]Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Zbiornik cudo, brak słów!!! :-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Startujesz zbiornik i kontynuujesz jego zdrowy byt wzorowo.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
Jerd

Post autor: Jerd »

Zbyszek podajesz jeszcze nitrogen i bakterie,czy teraz tylko sole.
Obrazek

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Dzięki wszystkim za miłe słowa.
Jerd pisze:Zbyszek podajesz jeszcze nitrogen i bakterie,czy teraz tylko sole.
Bakterie podaję zawsze w pierwszym miesiącu i tak było w obecnym zbiorniku. Mój system nawożenia / nie zmieniany od lat / znasz zapewne doskonale, więc sprawa jasna. Obecnie jestem w trakcie testowania innych form azotanów i potasu. Pojawił się azot w formie amonowej, mocznik i eliminacja siarczanów. Nie rozpisuję się za dużo bo tak jak zaznaczyłem są to na razie testy i z wynikami trzeba ostrożnie ;-)

Awatar użytkownika
Piopio21

Post autor: Piopio21 »

Eh ...Zbyszek ta roślinność nie mogę się napatrzeć.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

Zbiornik bajka nic dodać nic ująć, jednak aranżacja sprawia wrażenie mniejszego litrażu, chyba kwestia zdjęć. Niemniej jednak aranżacja podoba mi sie, gratuluje kondycji zielska i te mchy :shock:
Łukasz

Prospero
Administrator

Post autor: Prospero »

Miód...

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Rośliny maja się dobrze. Lagenandra zadziwia mnie wielkością i kolorem liści, wspaniałe. Pozbyłem się Eleocharisa parvula ze względu na zbyt dużą dominację i zarastanie całego trawnika. Pogostemon erectus szaleje i wychodzi z baniaka.[center][/center]Obrazek Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „100 - 199 litrów”