25 l [Azjatyca kałuża]

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

25 l [Azjatyca kałuża]

Post autor: megalomaniacc »

Witam,
przedstawiam swoją nową, drugą aranżacje. Tum razem postanowiłem spróbować z roślinami, z którymi wcześniej nie miałem do czynienia
Jest to akwarium stworzone dla Betta splendens w odmianie Crowntail, multicolor
Start zbiornika: 25-03-2010 (woda i podłoże wystartowało wcześniej, ale aranżacja roślin powstała dziś)

:arrow: Zbiornik:
  • 40x25x25
:arrow: Woda (01-04-2010) :
  • Ph 7,5
  • Two 11
  • Tww 6
  • NH3 0
  • NO2 0
  • NO3 5
  • PO4 0
  • Fe 0,1
:arrow: Filtr
  • Eheim AQUABALL
:arrow: Oświetlenie:
  • 8W (jak 40W) OSRAM – 2500K
:arrow: Nawozy
  • Planta Gainer Ferro + - raz dziennie 0,5 ml
  • Planta Gainer Macro - raz dziennie 0,5 ml
  • Planta Gainer Hydro mineral - raz na tydzień 6 ml

:arrow: Podłoże
  • ADA Aqua Soil Africana
:arrow: Dekoracje
  • Korzeń
  • Łupina kokosa
:arrow: Fauna
  • 1x Betta splandens Crowntail, Multicolor
:arrow: Flora
  • Blyxa japonica
  • Microsorum narrow
  • Vesicularia dubyan
  • Rotala sp. „Green”
  • Ludwigia Arcuata
  • Rotala rotundifolia
  • Mayaca fluviatilis
  • Heteranthera zosterifolia
  • Fissidens fontanus
  • Sagittaria subulata
  • Hemianthus callitrichoides
:arrow: Zdjęcia:
  • Obrazek
  • Obrazek
  • Obrazek
Ostatnio zmieniony 2010-04-03, 10:53 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 5 razy.
Obrazek

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

no to żeś narobił taki opis a tu na koniec bach nie ma zdjęcia, czekamy z niecierpliwością :)

Tylko żarówke wymień na 15W( jak 75W) bo to taki się stosuje jeśli chcesz zeby mały heniek ładnie rósł.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Vendredi pisze:no to żeś narobił taki opis a tu na koniec bach nie ma zdjęcia, czekamy z niecierpliwością :)

Tylko żarówke wymień na 15W( jak 75W) bo to taki się stosuje jeśli chcesz zeby mały heniek ładnie rósł.
spoko, generalnie się namęczyłem żeby trzymał się podłoża, mam nadzieje ze się "wrośnie"

Co do zdjęć to w poniedziałek będą jak znajde czas teraz to już mam zjazd i nic nie zrobie :P

Edit:
Dodano zdjęcia (w pierwszym poście). Zdjęcia robiłem w dzień zatem mogą być widoczne refleksy. Narazie nie ma tła ale na pewno będzie czarny brystol. Niestety podłoże ADY strasznie pyli.
Ostatnio zmieniony 2010-04-03, 10:41 przez megalomaniacc, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Wymieniłem żarówkę z 5W (jak 25w) NA 8W święci jak 40 W temperatura 2500K . Niestety żaróka jest taj umiejscowiona, że jeden kąt jest słabo oświetlony.

Zacząłem też nawozić nawozami Planta Gainer
- Macro - raz dziennie 0,5 ml (dawka na opakowaniu 1ml na 40 litrów)
- Ferro + - raz dziennie 0,5 ml (dawka na opakowaniu 1ml na 40 litrów)
- Hydro mineral - raz na tydzień 6 ml (dawka na opakowaniu 2 ml na 8 litrów)

Mam też Florene Sery ale nie wiem czy ją też podawać - tuproszę o sugestię.

Jeśli macia jakieś uwagi co do nawozów to proszę pisać - jestem w tym zielony

CO2 narazie nie mam musze się pozbyć jednego samca D. filamentosus zanim zaczne stosować

Edit:
Mam pytanie z innej beczki. Na tą chwile w akwarium pływa Betta splendens i jeden samiec Dicrossus filematosus, który jest tam tymczasowo i czeka aż ktoś go przygranie.
Moje pytanie: po tym jak zostanie tylko B. splendens chciałbym wyjać filtr, wiem że będzie to ryzykowne ale rośliny będą już rozrośniete i chyba nie powinienem mieć problemu z chemią a akwarium. Co o tym sądzicie?
Obrazek

embarrassed

Post autor: embarrassed »

Co do nawozów... możesz śmiało lać 1ml tylko np. raz na 2 dni ;) To nie zrobi większej różnicy, a mniej cackania jest z tym dozownikiem. Hydromineral zastąpiłbym classic-iem. Ten pierwszy, stosuje się, gdy używamy wody RO. Classic ma wszystkie najważniejsze micro itp. Co do filtra. Możesz zaryzykować, ale tylko w tedy, gdy będziesz widział bardzo intensywny rozrost roślin. Myślę, ze rośliny poradzą sobie z NO3 i NO2. No i pozostała jeszcze sprawa światła. Moc ok, tylko ta barwa... zółte światło jest dla roślin zupełnie nie przydatne, natomiast dla glonów... sam wiesz ;). Trzeba jak najszybciej to zmienić, najlepiej na 6500 ;). A baniaczek bardzo przyjemny dla oka. Bardzo mi się podoba ;)

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

embarrassed pisze:No i pozostała jeszcze sprawa światła. Moc ok, tylko ta barwa... zółte światło jest dla roślin zupełnie nie przydatne, natomiast dla glonów... sam wiesz ;)
No ok tylko nie wiem jak to zrobić. Teoretycznie można świetlówki ale max włożę tam 2x 8W co wydaje mi się troche mało
Obrazek

embarrassed

Mało? 0,6w/l ;-) Starczy dla większości roślin, również tych bardziej wymagających :-) W połączeniu z dobrym nawożeniem, powinieneś mini holendra zrobić ;p Wszystko będzie okej. Z resztą, nie muszą to buć zwykłe świetlówki T8, tylko np. kompakty o odpowiedniej barwie ;) Ja miałem u siebie 15w (świeci jak 75) o barwie 6500, i wzrost roślin był oszałamiający
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 11:52 przez embarrassed, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

To musze zatem przerobić pokrywe, tylko za bardzo nie wiem jak? Do kompaktów co jest potrzebne?
Obrazek

embarrassed

hyhy :D Do kompaktu tylko oprawka i kabel zasilający ;p

EDIT.
http://de-elco.pl/swietlowka-typu-spira ... p-107.html
Ostatnio zmieniony 2010-04-05, 12:10 przez embarrassed, łącznie zmieniany 1 raz.

olesz
Kontakt:

Post autor: olesz »

witam, tutaj trochę bliżej i sporo taniej.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

megalomaniacc pisze:8W (jak 40W) OSRAM – 2500K
Vendredi pisze:Tylko żarówke wymień na 15W( jak 75W)
embarrassed pisze:Ja miałem u siebie 15w (świeci jak 75)
megalomaniacc pisze:Wymieniłem żarówkę z 5W (jak 25w) NA 8W święci jak 40 W
przestańcie wszyscy z tym "ma tyle wat , a świeci jak ........ Jeżeli świetlówka kompaktowa ma napisane np. 15W to świeci taką mocą i nic więcej / reszta to chwyt reklamowy ;-) /
megalomaniacc pisze:To musze zatem przerobić pokrywe, tylko za bardzo nie wiem jak? Do kompaktów co jest potrzebne
jeżeli będą to świetlówki kompaktowe zintegrowane / na gwint / to nic, jeżeli niezintegrowane / na piny / to jeszcze potrzebny będzie statecznik.
megalomaniacc pisze:No ok tylko nie wiem jak to zrobić. Teoretycznie można świetlówki ale max włożę tam 2x 8W co wydaje mi się troche mało
ja bym został przy takim rozwiązaniu

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Zbyszek17 pisze:ja bym został przy takim rozwiązaniu
:/ no to lipa bo jeśli chodzi o elektryczność to mam 2 lewe ręce, szukałem stateczników jedyne co znalazłem to statecznik na 1x8W
Obrazek

Awatar użytkownika
megalomaniacc
Moderator

Czy ten Statecznik L13.813 to elektroniczny?
Obrazek

lopuch

Post autor: lopuch »

Niestety nie

ODPOWIEDZ

Wróć do „0 - 99 litrów”