Ślimak anatome helena

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Ślimak anatome helena

Post autor: Incognito »

czy one zjadają też świderki ?? mam tą odmianę dużą świderków dostających do 3,5 cm. Mam dość dużo zatoczków i rozdętek w akwa, które nie są pożyteczne i wolałbym, żeby nimi się helenka zajęła :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-03, 07:20 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.

adamozw
Kontakt:

Post autor: adamozw »

Tak zjadaja.

tutusik

Post autor: tutusik »

zjadaja :) widziałem na oczy :):) tylko że długo zajmuje im zjedzenie tego slimaczka.
gg 2755526

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no to niedobrze. Zadałem pytanie mimo tego, że to jest logiczne, że zjadają, ale na, którejś z aukcji na allegro właściciel miał w opisie "...z wyjątkiem świderków" napisał tak pewnie by zachęcić do kupna :) a do jakiej wielkości dorastają ? ;> i ile potrafią ślimaków zjeść w ciągu np miesiąca ? czytałem też, że jedzą różne nieczystości i pokarmy tak jak inne ślimaki. żeby nie było, że Tylko to u mnie będą pałaszować :P

adamozw
Kontakt:

Nie wiem u mnie w stadku wszystkie helenki maja kolo 2cm. A co do zjadania slimakow to powiem ci ze z nimi w akwa siedza dwwa rogatki i nic im nie robia helenki , zalezy czy sa glodne i czy maja ochote .

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

w sumie rogatki to są takiej samej wielkości jak i one, a może i większe może tu jest powód czemu nie są naruszone. Czy zjadają ślimaki większe od siebie ? wie coś ktoś tym ? ;]

tutusik

Post autor: tutusik »

no czytalem gdzies ze zjadaja ampularie :O :D
gg 2755526

adamozw
Kontakt:

Tak ja tez slyszalem ze zjadaja ampularie ale nigy nie widzialem nigdy na oczy i nie probowalem :-P

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

no dorosłe ampularie są spokojnie 2 razy większe niż one więc jakoś mi się nie wydaje, zęby całą wessał to jest fizycznie niemożliwe :PP młode może i owszem :)

adamozw
Kontakt:

Moze nie jedna lecz kilka :-P

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

widzialem u taty, jak heleenka z\jadla ampukarie sporo wieksza od siebie. (Helenka ma kolo 2 cm a zjedzona ampularia ponad 2cm srednicy, więc na oko byłą o wiele wiele większa) U mnie w akwarium helenki nie zjadają aż tak dużych ampularii. Sądzę, że jest to spowodowane il,ością pokarmu w danym akwarium. U mnie mają obfitoś pokarmu i wybierają sobie tą najbardziej optymalną wielkoś dla siebie. Tacie skończyły sie mniejsze ampularię i wrzucił do akwarium większe i przy braku tych mniejszych slimaczków vatakowały większe.

U mnie w 30 litrach mam 6 helenek. Kupiłem je bo jak w novy wstawałem to całe szyby były oblepione ślimakami (zatoczki rozdętki). Ręcznie nie nadążałem ich już wyrzucac. po miesiacu trudno bylo zobaczyc jakiegos nieproszonego slimaka
[126L] - ogólne
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=1384
[30L] - Helenko-krewetkarium

siwyy81

Post autor: siwyy81 »

adamozw pisze:Moze nie jedna lecz kilka :-P
Nie słyszalem ani nie widzialem zeby helenki atakowaly stadnie.

U siebie podczas zalotow (helenki wtedy wygladaja jakby wzajemnie sie zjadaly, sa szczepione ze soba) jedna helenka zjadala slimaka a druga w ogole nie byla jedzeniem zainteresowana.

adamozw
Kontakt:

Po pierwsze nie chodzilo mi ze stadnie atakuja tylko u mojego kolegi dwie helenki zaatakowaly tylomelanie.

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

3ma ktoś helenki z Clithonami ? mam w akwa 2 corony i niedługo spodziewam się 2 helenek poza tym w akwa ze ślimaków mam pełno świderków rozdętek i zatoczków.
jak myślicie - czy Clithony zostaną pożarte przez helenki ? ;>

adamozw
Kontakt:

Roznie to bywa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kraby, raki, ślimaki i inne bezkręgowce”