Ślimak anatome helena
Ślimak anatome helena
czy one zjadają też świderki ?? mam tą odmianę dużą świderków dostających do 3,5 cm. Mam dość dużo zatoczków i rozdętek w akwa, które nie są pożyteczne i wolałbym, żeby nimi się helenka zajęła :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-03, 07:20 przez Incognito, łącznie zmieniany 1 raz.
no to niedobrze. Zadałem pytanie mimo tego, że to jest logiczne, że zjadają, ale na, którejś z aukcji na allegro właściciel miał w opisie "...z wyjątkiem świderków" napisał tak pewnie by zachęcić do kupna :) a do jakiej wielkości dorastają ? ;> i ile potrafią ślimaków zjeść w ciągu np miesiąca ? czytałem też, że jedzą różne nieczystości i pokarmy tak jak inne ślimaki. żeby nie było, że Tylko to u mnie będą pałaszować :P
widzialem u taty, jak heleenka z\jadla ampukarie sporo wieksza od siebie. (Helenka ma kolo 2 cm a zjedzona ampularia ponad 2cm srednicy, więc na oko byłą o wiele wiele większa) U mnie w akwarium helenki nie zjadają aż tak dużych ampularii. Sądzę, że jest to spowodowane il,ością pokarmu w danym akwarium. U mnie mają obfitoś pokarmu i wybierają sobie tą najbardziej optymalną wielkoś dla siebie. Tacie skończyły sie mniejsze ampularię i wrzucił do akwarium większe i przy braku tych mniejszych slimaczków vatakowały większe.
U mnie w 30 litrach mam 6 helenek. Kupiłem je bo jak w novy wstawałem to całe szyby były oblepione ślimakami (zatoczki rozdętki). Ręcznie nie nadążałem ich już wyrzucac. po miesiacu trudno bylo zobaczyc jakiegos nieproszonego slimaka
U mnie w 30 litrach mam 6 helenek. Kupiłem je bo jak w novy wstawałem to całe szyby były oblepione ślimakami (zatoczki rozdętki). Ręcznie nie nadążałem ich już wyrzucac. po miesiacu trudno bylo zobaczyc jakiegos nieproszonego slimaka