Związek między GH i KH
Związek między GH i KH
Witam,
Czy istnieje jakiś związek między tymi twardościami ? Powiedzmy że jedna rośnie to i druga rośnie proporcjonalnie czy w jakimś stosunku?
Pytanie wynika z zainteresowania Kationitem, który zmiękcza wodę (zmniejsza twardość tylko nie moge doczytać jaką: ogólną ,węglanową czy obie ?). Bo saszetki Zooleka z preparatem do zmiękczania wody są dwie, osobno kupuje się na KH a osobno na GH. Czy obie są potrzebne ?
Czy istnieje jakiś związek między tymi twardościami ? Powiedzmy że jedna rośnie to i druga rośnie proporcjonalnie czy w jakimś stosunku?
Pytanie wynika z zainteresowania Kationitem, który zmiękcza wodę (zmniejsza twardość tylko nie moge doczytać jaką: ogólną ,węglanową czy obie ?). Bo saszetki Zooleka z preparatem do zmiękczania wody są dwie, osobno kupuje się na KH a osobno na GH. Czy obie są potrzebne ?
Moja była Tanganika -
Zależność jaka powinna występować w akwarium to GH=2KH. Ciężko będzie ci osiągnąć czasem dokładnie taką wartość ale taka jest teoretycznie idealna sytuacja.
Jeśli chodzi o kationit to zależy czym będziesz go regenerował. Jeśli kwasem (5-7% HCl) to będzie on zmiękczał obie twardości mniej więcej do 0. Jeśli sola to będzie zjeżdżać tylko jedna z nich, która tego nie wiem bo nigdy mnie to nie interesowało. Polecam jednak regenerację HCl i kontrolowanie parametrów odpowiednim mieszaniem z woda kranową.
Dodam tylko że używałem Filtrax K z Zooleka o pojemności 1 litra. Jego zdolności określam na ok 50-60 litrów wody o parametrach wejścia GH18 KH12
Jeśli chodzi o kationit to zależy czym będziesz go regenerował. Jeśli kwasem (5-7% HCl) to będzie on zmiękczał obie twardości mniej więcej do 0. Jeśli sola to będzie zjeżdżać tylko jedna z nich, która tego nie wiem bo nigdy mnie to nie interesowało. Polecam jednak regenerację HCl i kontrolowanie parametrów odpowiednim mieszaniem z woda kranową.
Dodam tylko że używałem Filtrax K z Zooleka o pojemności 1 litra. Jego zdolności określam na ok 50-60 litrów wody o parametrach wejścia GH18 KH12
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Przy "normalnej" wodzie KH czyli twordość węglanowa jest składową GH czyli twardości ogólnej (weglanowej, siarczanowej, fosforowej i innych). Pozorne rozbieżności stwarzają testy, zwłaszcza ten na KH, który mierzy nie tylko twardość (czyli zawartość wapnia i magnezu) ale prawie wszystkie weglany, także te które powszechnie nie wlicza sie do twardości.
Kationity regenerowane solą wymieniają wapń na sód. W praktyce oznacza to, że zasalają wodę (w znaczeniu soli mineralnych, nie smaku) i nie powinny być stosowane zwłaszcza w przypadku ryb z czarnych, miękkich wód jak apisto, czy konsaczy.
Kationity regenerowane kwasem w pierwszym rzędzie "pochłaniają" węglany, a jeśli jeszcze maja moc, resztę twardości np gips. Efektem "pochłaniania" węglanów jest kwas weglowy – do usunięcia np przez przewietrzanie. Pozostałością po reszcie twardości odpowiednie inne kwasy np siarkowy w przypadku siarczanów (gipsu).
Pzd
P.
Kationity regenerowane solą wymieniają wapń na sód. W praktyce oznacza to, że zasalają wodę (w znaczeniu soli mineralnych, nie smaku) i nie powinny być stosowane zwłaszcza w przypadku ryb z czarnych, miękkich wód jak apisto, czy konsaczy.
Kationity regenerowane kwasem w pierwszym rzędzie "pochłaniają" węglany, a jeśli jeszcze maja moc, resztę twardości np gips. Efektem "pochłaniania" węglanów jest kwas weglowy – do usunięcia np przez przewietrzanie. Pozostałością po reszcie twardości odpowiednie inne kwasy np siarkowy w przypadku siarczanów (gipsu).
Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 19:41 przez Pigul71, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam.[center][/center]Czytam te posty i jednej tezy nie rozumię - otóż[center][/center]Alchemik
[center][/center]
[center][/center]
[center][/center]Zależność jaka powinna występować w akwarium między GH a KH to - twardość ogólna GH powinna być wyższa od twardości węglanowej KH - czyli np. 10 GH / 5 KH , a z definicji kolegi Alchemika wychodzi że jest odwrotnie . [center][/center]Jeszcze jedna zależnośc KH nie powinno być niższe poniżej 4*N / mogą występować większe wachania pH / [center][/center]Reasumując tw. węgl. KH musi być niższa od tw.ogólnej GH .Zależność jaka powinna występować w akwarium to GH=2KH
No a mnie wychodzi, że jest jednak dobrze 10=2*5 :)Zbyszek17 pisze:Witam.[center][/center]Czytam te posty i jednej tezy nie rozumię - otóż[center][/center]Alchemik
[center][/center][center][/center]Zależność jaka powinna występować w akwarium między GH a KH to - twardość ogólna GH powinna być wyższa od twardości węglanowej KH - czyli np. 10 GH / 5 KH , a z definicji kolegi Alchemika wychodzi że jest odwrotnie .Zależność jaka powinna występować w akwarium to GH=2KH
Nie wiem co rozumiesz przez taką zależność GH=2KH
Ostatnio zmieniony 2008-07-09, 20:50 przez Zbyszek17, łącznie zmieniany 1 raz.
Piszecie o regeneracji kationitu kwasem lub zasadą (solą się chyba nie da ?), do tego dopiero dojdę, dopiero zamierzam go zakupić. A kupując produkt na allegro dostaję gotowe środek do użycia, nie muszę go chyba regenerować zanim zacznę używać ? Więc która twardość spadnie, GH, KH czy obie ? To mnie interesuje.
Moja była Tanganika -
To, że GH powinno być 2 razy większe od KH.Zbyszek17 pisze:Nie wiem co rozumiesz przez taką zależność GH=2KH
Dla przykładu:
KH=4
podstawiamy do wzoru i wychodzi nam GH=8
i odwrotnie
GH=10
10=2KH => KH=5
Zależność tę wyczytałem w jakimś mądrym artykule poświęconym twardością w wodzie. Tak jak napisałem w swoim pierwszym poście jest to typowo teoretyczna wartość i wiadomo, że będzie ona odbiegać od tej zasady w rzeczywistości. Ale daje ona jakiś obraz tej zależności i wprowadza pewne usystematyzowanie. Wiadomo wówczas, że niedopuszczalna jest sytuacja gdzie KH=10 a GH=8.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Trochę ten wzór pogmatfany ale jeżeli taki gdzieś wyczytałeś nie będę się czepiał , może ja go też źle odebrałem. Ważne że rozumiemy ten fakt i o to samo nam wszystkim chodzi / kol. Pigul71 również / Jedno jest pewne GH ok. 2x wyższe od KH .[center][/center]cina Kationity reg.kwasem solnym obniżają twardośc ogólną i węglanową , a reg. solą tylko twardość ogólną GH . Uważałbym jednak przy regeneracji kwasem bo wprowadzisz do wody niepotrzebne chlorki oraz obniżysz bardzo pH wody / musisz bardzo dokładnie kontrolować parametry /[center][/center]Nowe kationity napewno nie wymagają regeneracji i kupuj z konkretnym opisem stosowania . Może lepiej stosować kationit i anionit .
W kwestii kationitów. Na rynku dostępne są 2 rodzaje:
kationit sodowy usuwa tylko GH regenerowany sola kamienna
kationit wodorowy usuwa GH i KH regenerowany HCl
W zależności jaki kupisz kationit tak będzie zmiękczał wodę. Filtrax K jest kationitem wodorowym i należy go regenerować 5-7% kwasem HCl. Na allegro możesz też dostać żywicę wodorową np. http://www.allegro.pl/item394738674_kat ... akosc.html i ją też należy regenerować HCl.
Kationitem w formie sodowej w ogóle nie zajmował bym sobie głowy.
Co do anionitów. Osobiście zrezygnowałem ze stosowania go ponieważ przy regeneracji wymagane jest używanie mocnych zasad co jest dość niebezpieczne.
Swoja drogą jeśli kupisz kationit + kwas do regeneracji i anionit + zasade do regeneracji to już lepiej dołóż parę groszy i
kup RO. Nie wymaga on tak częstej regeneracji, a wodę można wykorzystać do innych celów np. do picia po zastosowaniu mineralizatora czy do mycia twarzy.

W zależności jaki kupisz kationit tak będzie zmiękczał wodę. Filtrax K jest kationitem wodorowym i należy go regenerować 5-7% kwasem HCl. Na allegro możesz też dostać żywicę wodorową np. http://www.allegro.pl/item394738674_kat ... akosc.html i ją też należy regenerować HCl.
Kationitem w formie sodowej w ogóle nie zajmował bym sobie głowy.
Co do anionitów. Osobiście zrezygnowałem ze stosowania go ponieważ przy regeneracji wymagane jest używanie mocnych zasad co jest dość niebezpieczne.
Swoja drogą jeśli kupisz kationit + kwas do regeneracji i anionit + zasade do regeneracji to już lepiej dołóż parę groszy i
kup RO. Nie wymaga on tak częstej regeneracji, a wodę można wykorzystać do innych celów np. do picia po zastosowaniu mineralizatora czy do mycia twarzy.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Najlepszym wyjściem było by kupno zestawu RO tak jak radzi Ci Alchemik
[center][/center] Jeśli zdecydujesz się na kationity to tylko te regenerowane kwasem / obniżysz GH i KH / ale tak jak wcześniej pisałem jest trochę kłopotu jak nie masz doświadczenia i możesz narobić więcej szkody jak pożytku . Kupując filtr RO masz na kilka lat spokój z membramą osmotyczną / wymieniasz jedynie 1-2 razy w roku w zależności ile wody filtrujesz wkład wstępny i węglowy / cena rzędu kilkunastu złotych /[center][/center]Muszę dodać jeszcze jedną uwagę - jeżeli zdecydujesz się na kupno RO musisz mieć wodę z sieci / chodzi o ciśnienie / bo możesz mieć kłopoty z wydajnością / lub stosować dodatkową pompę /
[center][/center] Jeśli zdecydujesz się na kationity to tylko te regenerowane kwasem / obniżysz GH i KH / ale tak jak wcześniej pisałem jest trochę kłopotu jak nie masz doświadczenia i możesz narobić więcej szkody jak pożytku . Kupując filtr RO masz na kilka lat spokój z membramą osmotyczną / wymieniasz jedynie 1-2 razy w roku w zależności ile wody filtrujesz wkład wstępny i węglowy / cena rzędu kilkunastu złotych /[center][/center]Muszę dodać jeszcze jedną uwagę - jeżeli zdecydujesz się na kupno RO musisz mieć wodę z sieci / chodzi o ciśnienie / bo możesz mieć kłopoty z wydajnością / lub stosować dodatkową pompę /
Na allegro kationitu wodorowego nie znalazłem.
A korzystał ktoś z tych preparatów Zooleka Aquafix ? Są dwie saszetki, jedna na GH, i jedna na KH. Pewnie działa na zasadzie kationitu i anionitu.
Tylko czemu na torebce z KH piszą że zmniejsza obie twardości, a na torebce z GH że mniejsza tylko ogólną, a dodatkowo podnosi jeszcze PH ?
A korzystał ktoś z tych preparatów Zooleka Aquafix ? Są dwie saszetki, jedna na GH, i jedna na KH. Pewnie działa na zasadzie kationitu i anionitu.
Tylko czemu na torebce z KH piszą że zmniejsza obie twardości, a na torebce z GH że mniejsza tylko ogólną, a dodatkowo podnosi jeszcze PH ?
Moja była Tanganika -
Coś słabo szukałeś. http://www.allegro.pl/item394738674_kat ... akosc.htmlcina pisze:Na allegro kationitu wodorowego nie znalazłem.
Ano nie tak. Jeden woreczek to kationit w formie wodorowej, a drugi to kationit w formie sodowej. Dlatego jedna zmniejsza tylko GH a drugi obie.A korzystał ktoś z tych preparatów Zooleka Aquafix ? Są dwie saszetki, jedna na GH, i jedna na KH. Pewnie działa na zasadzie kationitu i anionitu.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
Musiał wystawić później aukcje bo u tego sprzedawcy właśnie szukałem.Alchemik pisze:Coś słabo szukałeś. http://www.allegro.pl/ite...100_jakosc.htmlcina pisze:Na allegro kationitu wodorowego nie znalazłem.
Dziękuje za wszelkie informacje, muszę przemyśleć sprawę co z tym zrobić.
A gdzie w Łodzi można kupić, zdobyć kwas solny do ewentualnej regeneracji kationitu wodorowego ??
Ostatnio zmieniony 2008-07-11, 13:32 przez cina, łącznie zmieniany 4 razy.
Moja była Tanganika -