mętna woda

doman65

mętna woda

Post autor: doman65 »

witam mam taki problem nie mogę uzyskać krystalicznej wody w akwarium 112 litrów posiadam kubełek aquael unimax 250 podmieniłem w niedzielę pół akwa wody bo pomyślałem że pomorze fakt była woda super ale po 2 dniach znów się zrobiła lekko mętna co jest grane bo już mi się nawet światła nie chce zapalać żeby widzieć tej wody.pomóżcie pozdro.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

A coś więcej na temat akwarium?
- Jakieś zdjęcie akwarium?
- Jaka obsada roślinna?
- Podłoże?
- Jak długo funkcjonuje zbiornik?
- Być może badałeś parametry, jeśli tak to jakie są wartości? (PH,KH,GH,NO2,NO3)

Jeśli podasz takie informacje to napewno ktoś udzieli rad :) Lekko zielonkawa woda jest normą w prawidłowo funkcjonującym akwarium.

PS: Nie podmienia się raczej 50% wody (za wyjątkiem okresu leczenia, gdy wymaga tego stosowany lek)

Lukiki

Post autor: Lukiki »

MichałG, dlaczego nie podmienia sie 50% wody?
Czemu wprowadzasz w blad?

"zielonkawa woda,to norma prawidliwo funkcjonujacym akwarium" - jakas nowa Twoja innowacja biologiczna?
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

lukaszLDZ

Post autor: lukaszLDZ »

MichałG pisze:....Nie podmienia się raczej 50% wody (za wyjątkiem okresu leczenia, gdy wymaga tego stosowany lek)
Po czym tak wnosisz :-) Stosuje od zawsze 40% - 50% podmiany cotygodniowe i zapewniam, że nie tylko ja i akwarium ma się dobrze.

EDIT: Obydwa Łukasze napisały to samo :mrgreen: ale Lukiki ubiegł mnie
Wypadałoby znac jakieś szczegóły tak jak Michał napisał, bez tego można wróżyć z fusów, czy są to pierwotniaki czy zanieczyszczenie mechaniczne czy jeszcze cos innego :-/
Ostatnio zmieniony 2012-12-27, 10:56 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

doman65

Post autor: doman65 »

mam normalny żwirek bardzo drobny i właśnie z roślinami u mnie krucho bo co kupie jakieś nowe to mi ryby obgryzą a woda nie jest zielonkawa tylko mętna.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Nie ubiegajac faktow,ale na mysl mi prxychodzi...
...zupa rybna,przekarmienia itd.
Pokaz akwarium.
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Drogi Lukiki nigdy nie podmieniałem 50% wody by usunąć mętną wodę. Teraz nasuwa się pytanie co uważa się za mętną wodę. Czy zjawisko gdy patrząc przez przednią szybę nie widać tylnej szyby? Czy gdy patrząc przez boczną szybę obraz przeciwnej szyby jest lekko zamglony? Czy jeszcze jakoś inaczej?

Jeśli zamglenie jest spowodowane zakwitem glonów to podmiana 50% wody raczej nie pomoże. Ja osobiście nie mam doświadczenia z zakwitem, gdyż nigdy z takim zjawiskiem nie walczyłem. Idąc tropem podmian dużej ilości wody - można podmienić i 100% wody ale jaki jest tego sens? Przez dzień, dwa będzie wyklarowana woda?

Co do koloru wody to może źle napisałem, ale ja sie na kolorach nie znam. Zielonkawa, żółtawa? Dla mnie to jedno i to samo. Po roku funkcjonowania akwarium z rozsądną ilością ryb (nie mówię tu o 30 gupikach w 15l wody) przy podmianach wody powiedzmy raz w tygodniu woda musi mieć lekko zabarwiony kolor. Nie będzie nigdy taka jak Kropla Beskidu czy inny Żywiec Zdrój z butelek.

Jeśli coś źle robię to mnie popraw - człowiek uczy się całe życie.
Tyle w kwestii sprostowania.
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 2012-12-27, 11:14 przez MichałG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Ja bym zastosował nitrivec, na uporczywie mętną wodę u mnie pomagało. Jak byś się zdecydował to kup pojemność na litraż większy niż masz. To ma swój termin ważności i to nie za długi więc zadbaj by kupić jak najświeższe. Nie podmieniaj wody po wlaniu butelki. Przynajmniej przez tydzień nic nie rób i po tygodniu napisz tu na forum jak wyszło.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ja w takim przypadku gdy żadne naturalne środki nie skutkowały to zawsze ratowałem się aquaclar. wlewasz zgodnie z instrukcją, napowietrzanie na full, po 1 dobie masz wodę kryształ. naprawdę działa.

lukaszLDZ

Sera nitrivec, nie polecam, stosowałem i szału nie robi, faktycznie trzeba pewnie patrzec na "swieżośc produktu", Lepiej zakupic cos lepszego, np. tetry w kapsułkach ( nie pamiętam nazwy) :-) , lub mikrobe lift, ja natomiast stosuję do podmian chińskie bakterie w proszku :mrgreen: , niektórzy wiedza o co chodzi, kilka godzin, woda mętna nic nie widać zadymione na maksa, potem kryształ , ponadto pomaga w pozbyciu się DOC.
Łukasz

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

lukaszLDZ pisze: Lepiej zakupic cos lepszego, np. tetry w kapsułkach ( nie pamiętam nazwy)
Bactozym

Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

Zbyszek17 pisze:
lukaszLDZ pisze: Lepiej zakupic cos lepszego, np. tetry w kapsułkach ( nie pamiętam nazwy)
Bactozym
Ewentualnie Biocoryn H5...też kapsułki i też ta firma ;-)

piona3

Post autor: piona3 »

Lukiki pisze:MichałG, dlaczego nie podmienia sie 50% wody?
Czemu wprowadzasz w blad?

"zielonkawa woda,to norma prawidliwo funkcjonujacym akwarium" - jakas nowa Twoja innowacja biologiczna?
.. taki tygrys jak ty powinien wiedzieć ,że lepiej podmieniać 20% wody 3-razy w tygodniu ,niż 50% jednorazowo..No chyba że jakąś zajebistą chemie stosujesz wtedy mega podmiana i węgiel.. :-P Ja bynajmniej nie polecam podmian 50% wody !

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

piona3 pisze:lepiej podmieniać 20% wody 3-razy w tygodniu ,niż 50% jednorazowo.
Cotygodniowa podmiana wody w ilości 50% to standard w metodzie EI :!: [center][/center]Sprawa zmętnienia wody zmienia trochę te wszystkie zasady podmian bo nie znamy przyczyny jej powstania. Jeżeli zmętnienie jest spowodowane np. pierwotniakiem to dolewanie świeżej wody nic nie daje i trzeba szukać innych środków zaradczych. Często dobrym i bardzo prostym rozwiązaniem jest zwiększenie temperatury wody do 30*C.

lukaszLDZ

Zgadza sie Baktozym :-) , stosowałem je na starcie i zawsze super, apropos dużych podmian, w ustabilizowanym zbiorniku nie zaszkodzą one w żaden sposób. Reasumując, lej/syp, dobre bakterie i zdaj relację za jakieś parę dni. Na początku może byc mleko ( w przypadku tetry tak miałem), po kilku/kilkunastu godzinach powinno ustąpić i woda musi się wyklarować. Chyba, ze tak jak pisze Zbyszek, pierwotniaki, to zupełnie inna bajka.
Ostatnio zmieniony 2012-12-29, 19:38 przez lukaszLDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”