zbyt wysoki poziom NO3

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

mario150375 pisze:Krzychu - General na glony wszelakie
a Specjal dedykowany na sinice...
Zapewne masz rację, nie jestem znawcą tych specyfików...a mam to przez przypadek, zrobiłem komuś przysługę kupiłem na giełdzie i...już z tym zostałem... :-|

Awatar użytkownika
mat114

Post autor: mat114 »

Krzychu, jak nie masz co z tym zrobić to ja mogę trochę odkupić, może cofnie te krasnale co stoją u mnie już w bez ruchu drugi miesiąc....
Posiadanie zwierząt NIE JEST obowiązkiem, natomiast ich posiadanie RODZI OBOWIĄZKI.

Awatar użytkownika
krzych0062

matt spóźniłeś się...zarezerwował autor tematu...Sorki ;-)

Awatar użytkownika
Zafira

Post autor: Zafira »

Ja mam chyba ze dwa opakowania Erytro, jeśli chcesz, to nie ma sprawy. Nigdy tego nie używałam, nie miałam takiej potrzeby.Sinice miałam tylko raz i na krótko, wówczas kiedy uczyłam się postępowania przy starcie na podłożu aktywnym, zbyt długo czekałam z nawożeniem na starcie. Ale na szczęście sinice jest dość łatwo zwalczyć, wystarczy korekta nawożenia i zmiana parametrów wody.
Nie polecam Ci erytromecyny, można się pozbyć glonisk i bez tego ;-) .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

krzych0062 pisze:mario150375 napisał/a:
Krzychu - General na glony wszelakie
Jak się w poprzedniej aranżacji akwarium męczyłem z krasnorostem, to w sklepie akwarystycznym pocilli mi to jako chyba jedyny i wypróbowany specyfik na krasnorosta. Kupiłem, zastosowałem i ...... nie pomógł.

Awatar użytkownika
Zafira

wojtekr pisze:
krzych0062 pisze:mario150375 napisał/a:
Krzychu - General na glony wszelakie
Jak się w poprzedniej aranżacji akwarium męczyłem z krasnorostem, to w sklepie akwarystycznym pocilli mi to jako chyba jedyny i wypróbowany specyfik na krasnorosta. Kupiłem, zastosowałem i ...... nie pomógł.
Prawda jest taka, że cokolwiek by się nie wlało, to i tak wyeliminuje się tylko ewentualnie skutki i jeszcze wykończy, to co cenne w wodzie.A przyczyna?..i tu może być efekt jojo ;-).
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

Awatar użytkownika
krzych0062

wojtekr pisze:wypróbowany specyfik na krasnorosta. Kupiłem, zastosowałem i .
Z ciekawości...jak długo stosowałeś?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

Zafira pisze:Prawda jest taka, że cokolwiek by się nie wlało, to i tak wyeliminuje się tylko ewentualnie skutki i jeszcze wykończy, to co cenne w wodzie.
A druga prawda jest taka, że nie ma konkretnego środka na zwalczanie / efektywne :!: / krasnorostów jak i przyczyn powstawania. Wiele tez na ten temat to tylko domniemania.

barttru

Post autor: barttru »

Co do rozprowadzenia CO2 w akwa to ja używam fltra AQUAEL FAN MINI i super sobie z tym radzi. Jednak myślę że 3 bąble na sek to za mało. Ja w akwa 100L podaję ok 3-4 bąble na sek i jest OK. Więc u Ciebie problem może tkwić dozowaniu CO2. Ja bym się wstrzymał z wszelkimi chemikaliami na glony, ale to twoja decyzja. I pamiętaj rób wszelkie kroki po woli, bo mi się wydaje że robisz za dużo zmian na raz i sam nie wiesz co pomaga a co szkodzi.
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
krzych0062

barttru pisze:Jednak myślę że 3 bąble na sek to za mało. Ja w akwa 100L podaję ok 3-4 bąble na sek i jest OK
Zapewne "czeski błąd"...chodziło Ci o 1bąbel na 3 sekundy ;-)
Po wielodniowym "wałkowaniu" tematu chyba doszliśmy do sedna...znaczy przyczyny tych nieszczęść. Miejmy nadzieję, że to właśnie brak CO2 był tego powodem...Oby ;-)

Awatar użytkownika
wojtekr

Post autor: wojtekr »

z tego, co pamiętam w instrukcji były dawki tygodniowe, czyli podawałem raz w tygodniu przez chyba 6-7 tygodni. Producent pisze, że po po 4 tygodniach efekt powinien być. Oczywiście producent chyba nie podaje, że to konkretnie na krasnorosty, ale w sklepie, o którym wspomniałem powiedziano mi, że u nich wypróbowano i zadziałało, z podobną opinię spotkałem się u innych akwarystów.
Żeby nie było, wcalę nie twierdzę, że w tym sklepie oszukano mnie, być może u nich i u innych, którym to po mogło krasnorosy był taki, że padł od tej Femangi. U mnie akurat nie.
Co prawda po 3-4 tygodniach zauważyłem jakby poprawę, ale nie wiem, czy była poprawa rzeczywiście, czy to autosugestja.

W kazym razie, jak pisze Zafira, nie dowierzam do końca tym specyfikom na glony.

A ostatnio gdzieś natrafiłem na opis kosiarki, czyli grubowarga syjamskiego i było... zjada bardzo skutecznie glony, szczególnie krasnorosty.
Ja kiedyś miałem 5 kosiarek kilka lat temu, całkiem ładne rybki, uprawiały taniec synchroniczny przy przedniej szybie i fakt nie miałem wtedy krasnorostów, nie wiem, czy to kosiarki je zjadały, ale urosły do takich rozmiarów, że nie wyobrażam sobie hodowania ich w holendrze z delikatnymi roślinkami i lekkim podłożem :-)

Awatar użytkownika
Zafira

Akwarium trzeba ustabilizować, zadbać o rośliny i skupić się na nich, tym, czego potrzebują,a wówczas glony w ilościach inwazyjnych, będą odchodzić do lamusa.Innej możliwości nie ma. Specyfiki może coś tam na krótką metę zdziałają, ale to jest trochę takie zamiatanie problemu pod dywan i dobrze działają na placebo ;-).
Tutaj należy mądrze poprowadzić to akwarium, żeby je wyciągnąć na prostą i niekoniecznie przy pomocy Femangi, Algizitu czy innych akysz,akysz glony!! :-). Skup się na akwarium, na tym czego potrzebują rośliny i im to zapewnij ;-), wiem..łatwo się mówi, trudniej zrobić, ale tylko tak dojdziesz do ładu z tymi glonami .
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie

barttru

Oczywiście że się pomyliłem, jak to piszesz czeski błąd.
1 bąbelek na 3 sek to za mało, ja mam 3-4 bąbelki na sekunde
Pozdrawiam
Bartek

Awatar użytkownika
krzych0062

barttru pisze:Oczywiście że się pomyliłem, jak to piszesz czeski błąd.
;-)
barttru pisze:1 bąbelek na 3 sek to za mało, ja mam 3-4 bąbelki na sekunde
Oczywiście, że tak...nie wiem obecnie ile u mnie leci, ale też jakieś 3-4b/s...
Sam widzisz ile czasu trzeba było poświęcić, aby "wyciągnąć" z małego to info...hehe ;-)

barttru

I w dodatku może się to okazać kluczem do sukcesu
Pozdrawiam
Bartek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”