Test NO3 Tetra

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cina

Test NO3 Tetra

Post autor: cina »

Witam,

chciałem zapytać Was o jedną rzecz.

Mam test NO3 Tetry, jak sprawdzam wodę postępując zgodnie z instrukcją jest krok 5. Należy wsypać miarkę proszku do probówki i następnie potrząsać 20 sek. Teoretycznie jasne, ale w praktyce proszek ten nie chce się u mnie rozpuścić, zawsze coś zostaje na dnie, lub wchodzi między uszczelnienie zamknięcia probówki. Nie wiem czy to wpływa jakoś na wyniki testu i co to w ogóle jest za proszek.
Test jest jeszcze ważny, i tak się dzieje od początku gdy mam ten test. Nie chce się ten *..y proszek rozpuszczać i nie wiem czemu.

Tu jest instrukcja jak coś.
Ostatnio zmieniony 2009-11-24, 14:13 przez cina, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

cina w każdym z testów jest problem z rozpuszczaniem proszku, ale to nie dowodzi o całkowitej porażce, dobrze potrząsaj i będzie ok.

Awatar użytkownika
cina

No kurde dziś to mieszałem z 1,5 minuty i nadal coś pozostało. Nie mówię tu o porażce, tylko interesuje mnie co ten proszek powoduje. Bo skoro się nie rozpuszcza, to równie dobrze można go w cale nie sypać, tak ?

Awatar użytkownika
Zbyszek17

Post autor: Zbyszek17 »

cina proszek to się musi rozpuścić, myślałem że masz na myśli jakiś osad który pozostaje w małej ilości na dnie. Jeżeli nic się nie rozpuszcza to znaczy że coś nie tak, przeterminowany może?

Awatar użytkownika
Kubek75

Post autor: Kubek75 »

Niezupełnie. Nie stosowałem tego testu Tetry, ale moje doświadczenia z kiedyś używanym Zoolekiem i obecnie JBL'em są podobne do tych, co opisuje cina. Dodawny proszek nie rozpuszcza się do końca. To faktycznie dziwne, ale być może jest w tym jakiś chemiczny sens. :)

Awatar użytkownika
cina

Po kolej:
proszek jest ciemny więc jak wsypię to widać go na dnie probówki. Po zamieszaniu (potrząsaniu probówką) niewielka ilość tego proszku (tak mi się wydaje) pozostaje na dnie probówki, nie udało mi się go całego rozpuścić.
Nie wiem czy to co powstaje na dnie probówki to osad który się wytrąca podczas jakiejś reakcji, ale mnie to wygląda na pozostałości tego ciemnego proszku który się wsypuje.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

U mnie jest tak samo. Nie wiem dokładnie co ma na celu dodawanie tego proszku, ale domyślam się, że to jakiś katalizator, który ma przyspieszyć reakcję. Skoro u większości jes tak samo to oznacza, że jest OK i tak ma być :P

Awatar użytkownika
JARECZEK

Post autor: JARECZEK »

Ja przypuszczam, że jest to jakaś trudno rozpuszczalna sól. U mnie też pozostaje osad (kozystam z testów JBL i Sera). Podczas dodawania tego proszku wydziela się gaz w testach JBL dość intensywnie (prawie jak bym wapno rozpuszczał :mrgreen: ), a w testach serry znacznie słabiej to widać. Trzeba dość długo odczekać a na dnie widać bąbelki.

Awatar użytkownika
cina

hmmm, tu jak intensywnie potrząsałem to też się jakieś bąbelki na ściankach probówki osadziły, ale to chyba powietrze, żadnej intensywnej reakcji nie było. W testach zooleka nie było takie problemu, tam ten proszek się cały rozpuszczał.
Muszę gdzieś poszukać jeszcze na ten temat.

Awatar użytkownika
pszemoo

Post autor: pszemoo »

Wydaje mi się, że najważniejsze, żeby badania wody wykonywać na tych samych testach, aby wyniki były powtarzalne (jeżeli bezwzględne wartości stężeń będą inne niż rzeczywiście, to przynajmniej względnie będziemy wiedzieć czy się zmieniają).
Nigdy nie wykonywałem badań stężenia NO3 testami innej firmy, ale wydaje mi się, że Tetra jest OK, ale jeżeli znalazłby się jakiś szalony chemik, który sprawdziłby wiarygodność tych testów w porównaniu do odczynników laboratoryjnych byłoby super ;)

Awatar użytkownika
MagicOPromotion
Kontakt:

Test NO3 TETRA

Post autor: MagicOPromotion »

Gratulacje bardzo obiektywny test Dobrze, ¿e jest osoba, która w koñcu co¶ zrbi³a, nie teoretyzuj±c. Jestem pe³en podziwu.

Jestem tylko ciekaw jaka by³a powtarzalno¶æ tych serii, które pokaza³e¶. I ciekawi mnie jak wypad³by ten test Exactem.

Pozdr.
XRumer 5.0 Palladium: best promotion software

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Witam
Proszek "zamienia" NO3 na NO2
Proszku NIE można dać za dużo (po prostu część nie zostanie zużyta), ale można dać na mało.
Reakcja jest w dużej części powierzchniowa, większe cząstki nigdy się nie rozpuszczą.
Test w zasadzie mierzy NO2. Jeśli nie całe NO3 zostanie zamienione na NO2, to wynik będzie zaniżony. Jeśli w wodzie oprócz NO3 jest NO2, to wynik będzie zawyżony.
Choć proszku może być chemicznie wystarczająco, przy jego zbyt małym stężeniu, reakcja będzie tak wolna, że test będzie dokonany, zanim dobiegnie końca. Dlatego sypie się go ze sporym nadmiarem i sporo nie zostaje rozpuszczonego/zużytego.
Testy NO3-NO2 (to w zasadzie ten sam test) są czułe na starzenie i przechowywanie.

Pzd
P.
Ostatnio zmieniony 2009-05-25, 13:58 przez Pigul71, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”