Wspomnienia akwarystyczne....

rozmowy na dowolne tematy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krzych0062

Post autor: krzych0062 »

jacek7110 pisze: i będę cały czas się upierał że kiedyś akwarysta to był akwarysta, dzisiaj wielu tylko ma akwarium... :-)
Ależ tu masz całkowitą racje...nie mam najmniejszego zamiaru odwodzić Cię od tego przekonania...Ba, powiem więcej...też się pod nim podpisuję. ;-)

jacek7110

Post autor: jacek7110 »

dobra ja już się odsuwam bo nie po to był założony ten temat...

Pabian

Post autor: Pabian »

Jako ,że nastała chyba moda na odkopywanie tematów , to też sobie pozwolę :-P

Trafił mi się ostatnio zakup kubełka .... w czasach kiedy go produkowano , to u nas w Polsce niewiele osób chyba było stać na jego zakup , a pewnie sporo akwarystów nawet nie wiedziało ,że są takie "cuda"
Jest to kubełek Eheima , a zdecydowałem się go nabyć , bo mam słabość do filtrów tej marki ;-)
Dodam ,że kubeł jest w znakomitej kondycji , jak zapewniał sprzedawca -nie był używany prawie wcale , a w akwarium w ogóle :lol: i chyba tak było sądząc po stanie . Energooszczędny to on nie jest ...ale kto by się tym przejmował w tamtych czasach
EHEIM 1018 rocznik '79

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2013-01-31, 17:50 przez Pabian, łącznie zmieniany 4 razy.

discus6

Post autor: discus6 »

Klasyka gatunku w najczystszej postaci, :-D :-P
discus6

Hex

Post autor: Hex »

Zacny miałem coś hmm podobnego na stanie Obrazek

Obrazek

Tylko powiedz mi jeśli wiesz który to rok produkcji bo nie dopatrzyłem się heh

Lukiki

Post autor: Lukiki »

Napisane jak byk w dwoch miejscach,ze 79r
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Hex

Lukiki pisze:Napisane jak byk w dwoch miejscach,ze 79r
coś mnie źle zrozumiałeś nie chodzi mi o eheima Pabiana bo to widzę i umiem czytać, chodziło mi o rok produkcji tego co wstawiłem hehe bo nie ma nic na etykiecie.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Lukiki pisze:Napisane jak byk w dwoch miejscach,ze 79r
A mnie się wydaje że dowód zakupu jest z 79 a data produkcji z 78 co podaje tabliczka na filarze .

Hex

sądząc po numerze seryjnym to też raczej wychodzi ze w 78 był wyprodukowany

Pabian

Hex pisze:sądząc po numerze seryjnym to też raczej wychodzi ze w 78 był wyprodukowany
Może i chłopaki macie rację ....więc ma 35 lat :-P

Hex niestety nie wiem ile lat ma Twój ,może gdzieś na stronie znajdziesz ,albo napisz do nich
Ostatnio zmieniony 2013-01-31, 20:01 przez Pabian, łącznie zmieniany 1 raz.

Lukiki

Post autor: Lukiki »

A zgadza sie,dziergali go w 78.
Hex,najwybitniejszy znawca filtrow nie piwie Ci,ktory rok produkcji,no chyba,ze odczyta,to po ubytku pigmentu bialego farby,ktorym,to pokryty jest filtr :mrgreen:
Filmy
http://www.youtube.com/watch?v=z8VaijfV ... er&list=UL

Zdarza siê,¿e piszê z telefonu,tam z polskimi znakami jest na bakier,wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ.

Awatar użytkownika
maniek

Post autor: maniek »

Kiedyś niektóre firmy odciskały na obudowie datę produkcji (w takim małym kułeczku najczęściej na spodniej stronie była data produkcji ) ale czy jest :-/ to sam musisz sprawdzić :-P .

Hex

No ja już tego nie sprawdzę hehe nie mam go na stanie. Luki aż z ciekawości poszukam w necie jakiś wzorców i tabelek które coś powiedzą o jego wieku hehe zamiast się uczyć ;p to będę tego szukał ehhh ;p

Awatar użytkownika
Incognito
Moderator

Post autor: Incognito »

Kubełki po prostu piękne :)
Pabian odpalałeś już go ? Dźwięk jak traktor czy raczej trabant ? :P

Pabian

Incognito pisze:Kubełki po prostu piękne :)
Pabian odpalałeś już go ? Dźwięk jak traktor czy raczej trabant ? :P
Tak odpalałem ,tyle że bez wkładów i muszę powiedzieć że nie ma bidy ....myślałem ,że będzie gorzej . Oczywiście nie chodzi tak cicho jak nowsze wyroby tego producenta ,ale da się wytrzymać . Słychać buczenie ,aczkolwiek nie jest to upierdliwe. Jestem ciekaw czy z wkładami by nie było ciszej. Muszę sprawdzić jak tylko znajdę chwilę.

A tak przy okazji....Był wczoraj u mnie klient po baniak i jak to zwykle bywa, troszkę pogawędziliśmy...okazało się że fanatyk markowego sprzętu , przeważnie z wyższej półki (ADA, sriada ,siekierezada ) ...Oczywiście nie mam nic przeciwko , jeśli ktoś ma kasę i lubi sprzęt tego typu ,to czemu nie....ale do rzeczy....zaczął mi opowiadać że się napalił na filtr adowski za parę kilo zł . Za bardzo się nie interesuję wyrobami tej firmy , bo mnie po prostu na nie nie stać ,no ale wiedziałem mniej więcej jak ten filtr wygląda . I tak niby żartem ,niby serio mówię mu ,że ADA, design tych filtrów zerżnęła z Eheima , tyle że ubrała wszystko w wypolerowaną nierdzewkę. Gość się obruszył ,że co ja gadam ,że eheim nie robi takich filtrów ....a ja mu wtedy wyjąłem ten filtr i mówię "teraz nie ...ale 35 lat temu tak" :-P
:mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Porozmawiajmy”