FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Podłoże do akwarium 120X40X50 i rośliny
Autor Wiadomość

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 10:46   Podłoże do akwarium 120X40X50 i rośliny

witam,

mam dylemat zwiazany z doborem podłoża w akwarium o wymiarach 120X40X50.

Zastanawiam się pomiędzy:

1.

http://www.rybarium.pl/sk...21;_104006.html

2.
http://www.rybarium.pl/sk...21;_104007.html

3.
http://www.rybarium.pl/sk...2kg_103997.html


Dobór ryb w moim akwarium to:

1.Mieczyki
2. Molinezje
3. Neonki
4. Skalary
5. Kiryski

Czy moglibyscie mi pomoc w doborze zwirku?

Podobno zwir o duzej granulacji jest niekorzystny dla roslin, ale obawiam sie, ze ten żwir pod pierwszym linkiem zginie w tak duzym (dla mnie)_ akwarium.

Bede rowniez bardzo wdzieczny za pomoc w doborze roslin, ktore nie sa bardzo wymagajace w hodowli. Czy moglibyscie napisac kilka nazw takich roslin?

Byc moze juz ten temat byl na tym forum...szukalem,ale nie moglem znalezc, wiec bardzo prosze o odpowiedzi w biezacym temacie. ;-)
 
 

Incognito 
Moderator
Paweł


Wiek: 28
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1737
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 10:50   

po pierwsze jeśli chcesz hodować rośliny w akwa to najlepszym rozwiązaniem jest "nawozo podłoże" ktoś Ci coś na pewno doradzi, ale przy zwykłym żwirze proponowałbym dać ziemię zwykłą ogrodową pod spód . w/g mnie im mniejsza granulacja tym akwarium wygląda na większe i w ogóle jakoś tak lepiej :P Nie myślałeś o jednolitej barwie ;>?
_________________
Scotty
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 10:59   

MrHotSousage napisał/a:
po pierwsze jeśli chcesz hodować rośliny w akwa to najlepszym rozwiązaniem jest "nawozo podłoże" ktoś Ci coś na pewno doradzi, ale przy zwykłym żwirze proponowałbym dać ziemię zwykłą ogrodową pod spód . w/g mnie im mniejsza granulacja tym akwarium wygląda na większe i w ogóle jakoś tak lepiej :P Nie myślałeś o jednolitej barwie ;>?


dzieki za odpowiedz....moze faktycznie akwarium bedzie robilo wrazenie optycznie wiekszego....

w jednolitym kolorze...wydaje mi sie ze caly bialy moglby niezle wygladac....

Jaka ziemie ogrodowa(firma)?duzo daje sie tej ziemi?taka ziemia nie zamula akwarium?
Czy gdybym dal ziemie ogrodowa to nie musialbym juz umieszczac tych specyfikow typu"nawozo - podłoże"?
 
 

Incognito 
Moderator
Paweł


Wiek: 28
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1737
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 11:19   

jak dasz ziemię pod żwir czyli tak ok hmm 5 cm ziemi i 5 cm żwiru lub 4 i 4 to nie będzie Ci potrzebne żadne specjalne podłoże. Woda na początku gdy zasadzisz roślinki na pewno będzie mętna, ale z czasem wszystko opadnie i będzie dobrze, ważne żebyś nie miał żadnych ryb kopiących w podłożu typu piskorek, minor itp. Połączenie ziemi ogrodowej i białego kwarcowego żwirku ma na pewno u siebie w swoich 100 L ali g w sumie ładnie to wygląda, ale wiadomo-co jasne to się szybko brudzi. Do przekopywania dna oczywiście polecam świderki, żeby Ci czyściły all i "spulchniały" glebę :P jak wystartujesz to mogę Ci dać kilka sztuk ;))

a tak odbiegając od tematu, na pewno chcesz taką obsadę ?? ;> Litraż Twojego akwa ma duży potencjał, który można ciekawie spożytkować wyłączając z niego żyworódki. Rzecz jasna to kwestia gustu :) To Twoje pierwsze akwarium ?
_________________
Scotty
Ostatnio zmieniony przez Incognito 2009-10-17, 11:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 12:45   

akwarium juz miałem bardzo długi czas 60litrowe...miałem w nim wyzej wymieniona obsade...
czy moglbys mi zaproponowac ryby,ktore nie sa bardzo wymagajace(tzn. dla niedoswiadcznonych)?

bialy zwir robi niezle wrazenie,ale faktycznie moze sie brudzic...a moze dobrym rozwiazaniem bylby ten zwir pod 3linkiem (bialo-czarny)?

A filtr nie bedzie zasysal tej ziemi?Planuje kupic filtr zewnetrzny JBL e900
Ostatnio zmieniony przez Raku 2009-10-17, 12:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Incognito 
Moderator
Paweł


Wiek: 28
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1737
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 13:28   

wątpię, żeby ją zasysał koro będzie oddzielony dość sporą warstwą żwiru dla pewności możesz oddzielić żwir od ziemi jakąś siatką, ale pod pływem wody i nacisku ziemia się ubije :) te żwir z 3 linku jakoś do mnie nie przemawia... wygląda tak hmmm dziecinnie, ale to jak już mówiłem wszystko jest kwestią gustu. Na wstępie rzeczywiście może bym zostawił tę obsadę, którą masz. Z czasem będziesz zdobywał wiedzę akwarystyczną udzielając się na forum i samodzielnie lub z drobną pomocą dojdziesz do tego co by zmienić, żeby było lepiej. Mało, który akwarysta spoczywa na laurach ;) To jest jak nałóg - dzień bez grzebania w akwarium to dzień stracony :-P
_________________
Scotty
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 13:40   

Jaka mam kupic ta ziemie?najzwyklejsza ogrodnicza, czy z dodatkami?
ile potrzebuje ziemi i ile zwirku tak zeby zrobic 3cm ziemi i 5cm zwirku?(tzn. ile kg)
Moze byc taka proporcja podloza?czy lepiej 4cm i 4cm?
 
 

imrasil 
Moderator


Wiek: 39
Dołączył: 25 Lut 2009
Posty: 504
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 14:48   

Ja mam akwa 100x40x50

Mam na spodzie ziemię ( najzwyklejsza uniwersalna ). Poszło około 15 L ziemi i prawie 40 kg czarnego bazaltu http://www.rybarium.pl/sk...2kg_103993.html
_________________

 
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 15:19   

wielkie dzieki za podpowiedzi.

Ok, to juz mniej wiecej wiem, ze:

-kupuje 15litrow najzwyklejszej ziemi
-zwir okolo 40litrow....kwestia gustu jaki kolor, ale do 5mm


Imrasil taka proporcja ile daje cm podloza?tzn. ile cm ziemi i zwiru?

Mam teraz ogromna do Was prosbe: obsada roslin.

Jakie rosliny mi polecacie dla początkującego akwarysty?
Ostatnio zmieniony przez Raku 2009-10-17, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 

Incognito 
Moderator
Paweł


Wiek: 28
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1737
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 15:30   

a jakie będziesz miał oświetlenie ?? ;>
_________________
Scotty
 
 

Vendredi 
Moderator
Marcin

Wiek: 28
Dołączył: 01 Maj 2009
Posty: 970
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 16:12   

a co do ziemi to postaraj sie znaleźć taka bez żadnych nawozowych dodatków typu K N P.

Ja też mam ziemie na to grubszy żwir a na sam wierzch drobny żwir i spisuje sie doskonale. Do tego mam pełno ślimaków, a w dnie buszuje tubifex i oczlik i nawet nie odmulam :)
_________________

 
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 16:14   

MrHotSousage napisał/a:
a jakie będziesz miał oświetlenie ?? ;>


o to tez miałem zapytac ;-)

w pokrywie sa standardowe dwie T8 po 30W...nie chce przerabiac pokrywy...

a co proponujesz?
 
 

Incognito 
Moderator
Paweł


Wiek: 28
Dołączył: 23 Maj 2008
Posty: 1737
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 16:23   

Twoje akwarium ma 240 L ... czyli wychodzi Ci 0,4 W/L -> za mało. Dodałbym jeszcze jakąś świetlówkę, ale jaką i jak to już tu moja wiedza się kończy, może ktoś inny Ci w tym pomoże :)
_________________
Scotty
 
 

olesz 

Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 33
Skąd: Pabianice

Wysłany: 2009-10-17, 17:14   

Witam

Wydaje mi się, że przy obsadzie jaką podałeś filtr jbl e900 może być trochę za mały do 240 litrów. U siebie w 240 l mam jbl e1500 + wewnętrzny eheim 2010 i uważam, że wcale nie jest to za dużo.
 
 
 

Raku 

Wiek: 34
Dołączył: 10 Paź 2009
Posty: 84
Skąd: Łódź

Wysłany: 2009-10-17, 17:21   

olesz napisał/a:
Witam

Wydaje mi się, że przy obsadzie jaką podałeś filtr jbl e900 może być trochę za mały do 240 litrów. U siebie w 240 l mam jbl e1500 + wewnętrzny eheim 2010 i uważam, że wcale nie jest to za dużo.


dzieki za sugestie,ale teoretycznie wg producenta powinien dac rade...

jaka masz obsade ryb i roslin w tym baniaku?
jakie podloze, jakie oswietlenie?
moglbys wkleic fotke twojego zbiornikia?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Template created by szpak