Mam pytanie czy ta roślina ma jakieś wygórowane potrzeby? Zakupiłem ostatnio (jakieś 1,5 miesiąca temu) na giełdzie piękne 2 szt. Początkowo wyglądało to super roślina rosła bardzo poprawnie puszczała sporo nowych odnóży z młodymi roślinami. Aż tu nagle zaczęła gnić, a konkretnie stare liście i co dziwne młode rośliny. Dodatkowo młode listki nie mają koloru zielonego a biały. Co do parametrów wody:
Woda: black water:
TwO - 3
TwW - 0
NO3 - 10-15
PO4 - 5-7 (niestety wysokie - robiłem nawet pół restart w sensie wymieniłem 3/4 wody co prawda nieco opadło ale nie wiele nie wiem co powoduje taki duży poziom fosforanów podejrzewam korzenie ale pewności nie mam)
Żelazo wraz z mikroelementami podaje z micro intermagu.
Ponieważ to black water więc roślin podwodnych za wiele nie ma są 3 żabienice (i u nich nie obserwuje żadnych braków - ale pod żwirkiem mam ziemię ogrodową może dlatego). Mam też zrobioną hydroponikę nad akwariumem zasilaną wodą z akwarium i tamte pnącza także rosną normalnie i raczej niczego im nie brakuje. Z chęcią się dowiem czegoś więcej na temat tych roślin. Dodatkowo dodam że mam podobny problem z pistią w tym akwarium próbowałem ją wprowadzić wielokrotnie i tez nie chce się przyjąć. Kupuje duże okazy a po jakimś miesiącu mam jedynie małe sztuki i większe nie chcą rosnąć.
Hiacynt wodny
- andrzej_vader
- Witek Miszczak
IMHO koncepcja niespójna. Jeżeli mało roślin to po co ziemia? Pewnie fosfor z ziemii się rozpuszcza. KH 0, więc brakuje Ca Mg. Hiacynt jest jedną z najszybciej rosnących roślin, więc potrzebuje wszystkich mikro i makro, a nie tylko mikro i żelaza (które już jest w mikro). Trzeba podać chociaż potas i trochę kranówki (ca i Mg).
Witku dodaje regularnie Ca i Mg ale ten wpływający na GH (uważasz że wapń i magnez nie jest przyswajany z innych soli niż węglany?) i dodaje KNO3 bo inaczej szybko spada (potasu z tej soli jest za mało mam zwiększyć jego suplementację siarczanem potasu?). Ziemia miała być dla żabienic (fakt być może stąd są fosforany).
- Witek Miszczak
Z tekstu nie wynikało, że podajesz Ca i Mg. IMHO te pierwiastki będą przyswajane z każdych rozpuszczalnych soli, gdyż występują wtedy w postaci jonowej zawsze identycznej. Co do KNO3 to ilość potasu "na ogół" wystarcza - trzeba pomierzyć potas i wszystko będzie jasne - jak zero to siarczan, jak za dużo to zioła nie będą przyswajać Ca i Mg (i odwrotnie - jak za dużo Ca i Mg potas nie jest przyswajany - dlaczego? - nie wiem - nie interesowało mnie to, ale można zapytać zulix'a).uważasz że wapń i magnez nie jest przyswajany z innych soli niż węglany?