Początkujący nowy hodowca rybek słodkowodnych, akwariowych
rikinie ma czegoś takiego jak za duża wysokość dla danych ryb. Każda ryba z większej przestrzeni będzie sie cieszyć. Ale przy wysokościach większych niż 60cm trzeba brać pod uwagę rośliny, a konkretnie jakość oświetlenia. Przy takiej wysokości często zwykłe świetlówki nie wystarczają i należy zaopatrzyć się w lampy typu HQI co jest wydatkiem rzędu min 200 zł za sztukę (Tobie przydałby się dwie). Fakt ze wtedy odchodzi kwestia pokrywy, ale HQI to IMHO wyższa szkoła jazdy i może lepiej coś o niej poczytać, a potem podejmować decyzję.
Swoją drogą chłopaki coś się uparli na tę Franciszkańska. Ja tam jestem zdania, że lepiej pierw obskoczyć kilka poleconych miejsc i wybrać coś najlepszego dla siebie.
Ja ze swojej strony polecam raz jeszcze szklarza na Popiełuszki i giełdę na ul. Równej.
Wiem ze wizja akwarium strasznie korci postawić je jak najszybciej. Jeśli chcesz mieć piękne akwarium, które cieszy oko - bądź cierpliwy - i poświęć kilka tygodni na dogłębne przeczytanie wielu wątków na temat HQI, skalarów i tego jakie inne ryby i rośliny można hodować. Uwierz mi, czas który poświęcisz odbije się pozytywnym echem na Twoim akwarium.
BTW.
Zanim cokolwiek kupisz wskocz do nas do klubu we wtorek. Zobaczysz jak wyglądają duże baniaczki, przy okazji pogadasz o tym co chcesz mieć w akwarium itd.
Swoją drogą chłopaki coś się uparli na tę Franciszkańska. Ja tam jestem zdania, że lepiej pierw obskoczyć kilka poleconych miejsc i wybrać coś najlepszego dla siebie.
Ja ze swojej strony polecam raz jeszcze szklarza na Popiełuszki i giełdę na ul. Równej.
Wiem ze wizja akwarium strasznie korci postawić je jak najszybciej. Jeśli chcesz mieć piękne akwarium, które cieszy oko - bądź cierpliwy - i poświęć kilka tygodni na dogłębne przeczytanie wielu wątków na temat HQI, skalarów i tego jakie inne ryby i rośliny można hodować. Uwierz mi, czas który poświęcisz odbije się pozytywnym echem na Twoim akwarium.
BTW.
Zanim cokolwiek kupisz wskocz do nas do klubu we wtorek. Zobaczysz jak wyglądają duże baniaczki, przy okazji pogadasz o tym co chcesz mieć w akwarium itd.
Ostatnio zmieniony 2008-06-18, 10:32 przez Alchemik, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
ja chcę sobie założyć takie akwarium . litraż mojego baniak będzie ok . 250 - 300 litrowe . czy moje wszystkie skalary nie wyskoczą z baniaka ? oświetlenie będzie takie samo , bez pokrywy .
www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=90
www.roslinyakwariowe.pl/art.php?go=90
Z tego co wiem Skalary nie są rybami które z natury skaczą. Jeśli, tak jak wcześniej Kubiszon napisał, nie będzie stresujących sytuacji dla nich i jakość wody będzie odpowiednia, to myślę ze możesz sie nie martwić o ich wyskakiwanie.
Tylko niektóre ryby w swojej naturze maja skakanie i wtedy należy akwarium jakoś zabezpieczyć, ale myślę ze przy Skalarach możesz być spokojny.
Tylko niektóre ryby w swojej naturze maja skakanie i wtedy należy akwarium jakoś zabezpieczyć, ale myślę ze przy Skalarach możesz być spokojny.
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
czy ja mogę zastosować właśnie taki filtr wewnętrzny aquael do mojego 300 - litrowego baniaka słodkowodnego ? ? ?
120 X 50 X 50 .
www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodk ... 01615.html
120 X 50 X 50 .
www.rybarium.pl/sklep/akwarystyka-slodk ... 01615.html
Filtr ten będzie za mały dla takiego akwarium.
Producenci w specyfikacjach filtrów piszą różne rzeczy nie do końca poparte doświadczeniem. Uważam, że mało jaki filtr wewnętrzny jest w stanie "obsłużyć" w dobry sposób 300 litrowe akwarium.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad jakimś filtrem kubełkowym. Na rynku jest wiele rodzai i modeli. Filtr wewnętrzny może, a nawet powinien, być stosowany do filtrowania mechanicznego wody. To jego będziesz czyścił przy każdej podmianie wody.
Reasumując w akwarium takim najlepiej aby były 2 filtry:
*kubełkowy do filtracji biologicznej
*wewnętrzny do filtracji mechanicznej
Producenci w specyfikacjach filtrów piszą różne rzeczy nie do końca poparte doświadczeniem. Uważam, że mało jaki filtr wewnętrzny jest w stanie "obsłużyć" w dobry sposób 300 litrowe akwarium.
Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad jakimś filtrem kubełkowym. Na rynku jest wiele rodzai i modeli. Filtr wewnętrzny może, a nawet powinien, być stosowany do filtrowania mechanicznego wody. To jego będziesz czyścił przy każdej podmianie wody.
Reasumując w akwarium takim najlepiej aby były 2 filtry:
*kubełkowy do filtracji biologicznej
*wewnętrzny do filtracji mechanicznej
Pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
- Kontakt:
Nie śpiesz się :)
W pierwszej kolejności musisz przemyśleć trzy podstawowe sprawy.
Wielkość zbiornika, oświetlenie i szafkę na której zbiornik ma stać.
Wysokość 70 jest chyba trochę za duża, 50 to jest max. co możesz zrobić.
Długość 120 też powinna w zupełności wystarczyć i dać rybą możliwość swobodnego pływania.
Skoro zdecydowałeś się na trzymanie skalarów.
Co do gurami to skaczą, zwłaszcza podczas burzy.
Ale jest bardzo dużo innych rybek które nie skaczą.
Kwestia oświetlenia - skoro już się zdecydowałeś na otwarty zbiornik to zanim go zakupisz musisz poszukać czegoś co będzie odpowiednie.
Pamiętaj też o jednym, prąd kosztuje.
Nie spiesz się z zakupem :) , zawsze zdarzysz.
Pierw sprawdź ile masz miejsca w pokoju i gdzie może stać zbiornik, w zależności od miejsca może mieć różne wymagania świetlne.
To może zadecydować o oświetleniu jakie będziesz potrzebował.
Zbiornik np.250 l to cotygodniowa podmiana 50 l wody, warto mieć jakiś duży pojemnik w którym można przez 24h potrzymać wodę.
A filtry czy reszta to już małe piwo.
Ważny jest zbiornik, szafka i oświetlenie.
Z tym nie ma co się spieszyć, wszystko musisz sobie dobrze przemyśleć i przeliczyć żebyś potem nie żałował.
No i skoro chcesz być już profesjonalistą to może pomyśl o zbiorniku na kwarantannę, jakiś 50 l.
W pierwszej kolejności musisz przemyśleć trzy podstawowe sprawy.
Wielkość zbiornika, oświetlenie i szafkę na której zbiornik ma stać.
Wysokość 70 jest chyba trochę za duża, 50 to jest max. co możesz zrobić.
Długość 120 też powinna w zupełności wystarczyć i dać rybą możliwość swobodnego pływania.
Skoro zdecydowałeś się na trzymanie skalarów.
Co do gurami to skaczą, zwłaszcza podczas burzy.
Ale jest bardzo dużo innych rybek które nie skaczą.
Kwestia oświetlenia - skoro już się zdecydowałeś na otwarty zbiornik to zanim go zakupisz musisz poszukać czegoś co będzie odpowiednie.
Pamiętaj też o jednym, prąd kosztuje.
Nie spiesz się z zakupem :) , zawsze zdarzysz.
Pierw sprawdź ile masz miejsca w pokoju i gdzie może stać zbiornik, w zależności od miejsca może mieć różne wymagania świetlne.
To może zadecydować o oświetleniu jakie będziesz potrzebował.
Zbiornik np.250 l to cotygodniowa podmiana 50 l wody, warto mieć jakiś duży pojemnik w którym można przez 24h potrzymać wodę.
A filtry czy reszta to już małe piwo.
Ważny jest zbiornik, szafka i oświetlenie.
Z tym nie ma co się spieszyć, wszystko musisz sobie dobrze przemyśleć i przeliczyć żebyś potem nie żałował.
No i skoro chcesz być już profesjonalistą to może pomyśl o zbiorniku na kwarantannę, jakiś 50 l.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zabapinkfloyd, łącznie zmieniany 1 raz.
czy ja dobry filtr zewnętrzny zakupiłem do mojego 300 - litrowego baniaka słodkowodnego ?
www.rybarium.pl
www.rybarium.pl
- megalomaniacc
- Moderator
Po co, zrobisz za duży ruch wody, przez co wzruszysz cały syf na dnie baniaka, a to może nie być wskazana dla "domowników"riki pisze:zy używać konewkę do podmiany wody ?
Troszkę fizyki... wkładasz wąż do zbiornika poniżej poziomu wody np. z 50 cm. niżej niż lustro wody, stawiasz wiadro miskę i zasysasz powietrze z węża który jest w baniaku woda sama popłynie. Wlewanie tak samo, tylko że wiadro z wodą musi stać wyżej niż lustro wody w zbiorniku, inaczej prawa fizyki nie zadziałają a Ty się opijesz wody z baniaka/z wiadrariki pisze:jak wygodnie wylewać wodę z mojego akwarium ?

mały dodatek

Ostatnio zmieniony 2008-07-17, 20:11 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98