Skalary - wrogie wobec siebie
-
Skalary - wrogie wobec siebie
Witam!
To mój pierwszy post, a już mam problem.
Mam dwa Skalary w akwarium 180 litrów, wydaje mi się że to odpowiednio dla nich.
Wcześniej miałem je w akwarium 80l i tam sobie razem dorastały. Nie było problemów Przeniosłem je w tym tygodniu do nowego akwarium 180l i zaczęły się problemy. Mianowicie jeden podgryza i zaczepia drugiego. Poszkodowany ma już podbite okom które zarosło jakąś błonką. Nie wiem czy on nie straci tego oka, bo agresor cały czas próbuje go w nie uderzać.
Co z tym zrobić? Co może być powodem wrogości skalarów które razem dorastały?
To mój pierwszy post, a już mam problem.
Mam dwa Skalary w akwarium 180 litrów, wydaje mi się że to odpowiednio dla nich.
Wcześniej miałem je w akwarium 80l i tam sobie razem dorastały. Nie było problemów Przeniosłem je w tym tygodniu do nowego akwarium 180l i zaczęły się problemy. Mianowicie jeden podgryza i zaczepia drugiego. Poszkodowany ma już podbite okom które zarosło jakąś błonką. Nie wiem czy on nie straci tego oka, bo agresor cały czas próbuje go w nie uderzać.
Co z tym zrobić? Co może być powodem wrogości skalarów które razem dorastały?
Zapewne to dwa samce i próbują ustalić hierarchię na nowym terytorium.
180l to w miarę spory baniak, dobrze żeby był wysoki z 50cm.
Radził bym w takim razie wpuścić jeszcze z dwa czy trzy skalary,
w grupie czują się pewniej i agresja się rozejdzie i ustabilizuje.
Tylko fajnie by było jak by to były trzy samice :)
180l to w miarę spory baniak, dobrze żeby był wysoki z 50cm.
Radził bym w takim razie wpuścić jeszcze z dwa czy trzy skalary,
w grupie czują się pewniej i agresja się rozejdzie i ustabilizuje.
Tylko fajnie by było jak by to były trzy samice :)
-
-
Skalarom trochę już przeszło. Ten który był prześladowany już się prawie zagoił. Jakiś ciężkich walk nie widać.
Co do obsady to mam 2 skalary, 6 sumików szklistych, 6 kirysów, 2 zbrojniki, 2 krewetki filtracyjne, ampularię, 3 platki i 4 tetry. Teraz nie mam czasu, ale muszę w najbliższym czasie uporządkować obsadę. Co zmienić? Pozbyć się zbrojnika?
Woda w normie, chociaż jakiś szałowych testów nie mam. Zapakowałem do filtra purigen i woda kryształ.
Mam teraz inny problem, nie wiem czy to się rozwiąże, platki od jakiś 2 tygodni pływają przy samej tafli, dodatkowo jedna pływa z tetrami tak jakby była z nimi w stadzie. One tak mają? Jedzą normalnie.
Co do obsady to mam 2 skalary, 6 sumików szklistych, 6 kirysów, 2 zbrojniki, 2 krewetki filtracyjne, ampularię, 3 platki i 4 tetry. Teraz nie mam czasu, ale muszę w najbliższym czasie uporządkować obsadę. Co zmienić? Pozbyć się zbrojnika?
Woda w normie, chociaż jakiś szałowych testów nie mam. Zapakowałem do filtra purigen i woda kryształ.
Mam teraz inny problem, nie wiem czy to się rozwiąże, platki od jakiś 2 tygodni pływają przy samej tafli, dodatkowo jedna pływa z tetrami tak jakby była z nimi w stadzie. One tak mają? Jedzą normalnie.
-
- Witek Miszczak
Jak dla mnie akwarium nie jest przerybione. Po co ustawiać baniaki i trzymać je prawie puste? Jedyne co może warto, to pozbyć się jednego ze skalarów i w to miejsce wpuścić ze trzy mniejsze. Krewetki, kirysy i zbrojniki nie obciążają zbiornika, lecz poprawiają obieg materii. Tak długo jak nie zaniedbasz podmian co tydzień wszystko będzie git, a jeszcze masz purigen...
Platki pływają pod powierzchnią, bo to ich naturalny rewir - naturze polują na mniejsze spadające owady (komary, jętki etc), a ta jedna... może chce zmienic gatunek?
Platki pływają pod powierzchnią, bo to ich naturalny rewir - naturze polują na mniejsze spadające owady (komary, jętki etc), a ta jedna... może chce zmienic gatunek?