Zestaw CO2, pierwsze podejście
Zestaw CO2, pierwsze podejście
Witam Wszystkich po raz pierwszy :)
Mam od 4-5 tygodni 240L. Bardzo dużo roślin, m.in:
Nymphaea Zenkeri Red (czerwony Lotos), Anubias saggitte, Microsorum, Cryptocoryne walkerii, Alternanthera sessilis, Ludwigia perennis, Hydrocotyle, Alternanthera splendida i wiele innych...
Podłoże - żwir rzeczny, drobny, do 3mm
Rybcie - 1-Duch Amazoński (malutki), 8 Otosków, 2 Grubowargi, Harem Gurami Marmurkowe i 2 Zbrojniki Niebieskie. Dostanę jeszcze 5 Bocji Wspaniałych, ale to nie teraz, za 3-4 dni. Wiem, że dla Bocji zbiornik za mały ale znajomy wyjeżdża do Anglii i daje mi na przetrzymanie .
Filtr Unimax 250 - kanisterek z przepływem 1000L/h
Oświetlenie 0,66 W/L
Parametry:
GH=8
KH=7
PH=8
Nie mam Co2 w butli, nawożę EasyCarbo w płynie i kapsułki pod roślinki Planta Gainer CAPS.
Nigdy nie miałem butli z CO2 bo jakoś tak tłumaczyłem sobie, że to przesada, że dla maniaków roślinek, że to rzecz zbędna zupełnie, itd... Ale coraz więcej czytam i myślę że będzie mi potrzebna bo roslinki co prawda nie więdną ale rosną 5mm na 3-4 tygodnie :). Poza tym wyczytałem że przez butlę z CO2 można w jakiś sposób kontrolować PH (które u mnie za wysokie) i ograniczyć glony które u mnie występują. Rosną 10-krotnie szybciej od roślin :)
Tylko moje pytanie do Was, czy w Łodzi lub okolicach można by gdzieś kupić porządny zestaw? Najlepiej jak można byłoby się z kimś spotkać i pogadać bo jak pisałem, nigdy nie miałem z tym do czynienia i trochę to dla mnie czarna magia. Jeszcze do tego strach bo dziecko w domu a tu jakąs butla co to napewno zaraz wybuchnie albo zagazuje :)
Mam od 4-5 tygodni 240L. Bardzo dużo roślin, m.in:
Nymphaea Zenkeri Red (czerwony Lotos), Anubias saggitte, Microsorum, Cryptocoryne walkerii, Alternanthera sessilis, Ludwigia perennis, Hydrocotyle, Alternanthera splendida i wiele innych...
Podłoże - żwir rzeczny, drobny, do 3mm
Rybcie - 1-Duch Amazoński (malutki), 8 Otosków, 2 Grubowargi, Harem Gurami Marmurkowe i 2 Zbrojniki Niebieskie. Dostanę jeszcze 5 Bocji Wspaniałych, ale to nie teraz, za 3-4 dni. Wiem, że dla Bocji zbiornik za mały ale znajomy wyjeżdża do Anglii i daje mi na przetrzymanie .
Filtr Unimax 250 - kanisterek z przepływem 1000L/h
Oświetlenie 0,66 W/L
Parametry:
GH=8
KH=7
PH=8
Nie mam Co2 w butli, nawożę EasyCarbo w płynie i kapsułki pod roślinki Planta Gainer CAPS.
Nigdy nie miałem butli z CO2 bo jakoś tak tłumaczyłem sobie, że to przesada, że dla maniaków roślinek, że to rzecz zbędna zupełnie, itd... Ale coraz więcej czytam i myślę że będzie mi potrzebna bo roslinki co prawda nie więdną ale rosną 5mm na 3-4 tygodnie :). Poza tym wyczytałem że przez butlę z CO2 można w jakiś sposób kontrolować PH (które u mnie za wysokie) i ograniczyć glony które u mnie występują. Rosną 10-krotnie szybciej od roślin :)
Tylko moje pytanie do Was, czy w Łodzi lub okolicach można by gdzieś kupić porządny zestaw? Najlepiej jak można byłoby się z kimś spotkać i pogadać bo jak pisałem, nigdy nie miałem z tym do czynienia i trochę to dla mnie czarna magia. Jeszcze do tego strach bo dziecko w domu a tu jakąs butla co to napewno zaraz wybuchnie albo zagazuje :)
Ostatnio zmieniony 2014-04-02, 23:35 przez marcino, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdr.
Jak chcesz złożyć sobie dobry i sprawdzony zestaw do CO 2, to napisz do bebecebula. http://www.akwarysci.com/forum/profile. ... file&u=913
Mam od niego już dwa zestawy i jestem w 100 % zadowolony.
Wybuchem butli nie masz się co martwić, jeszcze nie słyszałem by komuś wybuchła :). Co najwyżej może szczelić zawór bezpieczeństwa, ale to też bardzo, bardzo rzadko.
Do akwarium jakie posiadasz osobiście polecę Ci butę 6 kg, u nie taka przy 300 litrach wystarcza na ponad trzy miesiące.
Do lepszego rozpuszczania gazu możesz zamontować filtr narurowy. Jest to duża oszczędność CO 2.
Wybuchem butli nie masz się co martwić, jeszcze nie słyszałem by komuś wybuchła :). Co najwyżej może szczelić zawór bezpieczeństwa, ale to też bardzo, bardzo rzadko.
Do akwarium jakie posiadasz osobiście polecę Ci butę 6 kg, u nie taka przy 300 litrach wystarcza na ponad trzy miesiące.
Do lepszego rozpuszczania gazu możesz zamontować filtr narurowy. Jest to duża oszczędność CO 2.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 33854.htmlrasmik pisze: Wybuchem butli nie masz się co martwić, jeszcze nie słyszałem by komuś wybuchła :). Co najwyżej może szczelić zawór bezpieczeństwa, ale to też bardzo, bardzo rzadko.

U mnie w domu są dzieciaki, trochę daje do myslenia :/
Pozdr.
Nie martw się :) to tylko huk przy zaworze bezpieczeństwa :) po to on jest by butli nie wysadziło :)
Jak nabijam butlę to wiem gdzie to robię i mam zaufanie do "napełniaczy", zawsze też można zważyć butlę i sprawdzić czy za dużo gazu nie nabili.
A samo wyszczelenie zaworu jest prawie w 100 % spowodowane zbyt gwałtowna zmianą temperatur.
Nawet jak by Ci się takie coś przydarzyło, to oprócz strachu po huku, nic się domownikom nie stanie, nikt się nie zatruje.
Jak nabijam butlę to wiem gdzie to robię i mam zaufanie do "napełniaczy", zawsze też można zważyć butlę i sprawdzić czy za dużo gazu nie nabili.
A samo wyszczelenie zaworu jest prawie w 100 % spowodowane zbyt gwałtowna zmianą temperatur.
Nawet jak by Ci się takie coś przydarzyło, to oprócz strachu po huku, nic się domownikom nie stanie, nikt się nie zatruje.
Co do bezpieczeństwa to rzeczywiście, poczytałem trochę i nie ma co panikować. Rozszczelnianiu ulegały raczej butle przerabiane, po piwie, nie wiadomo jakiego pochodzenia.rasmik pisze:
Odezwałem się na gg do @bebecebula i czekam..... :)
Piszesz że 6kg butla starcza ci do 300L na 3 m-ce. Tu też jest mnóstwo różnych opinii, jednemu takie 6kg starczy na rok, drugiemu na pół roku, są też tacy co piszą, że jak u ciebie - na 3 m-ce. Oczywiście przy akwarium 300 L.Rozumie że to zależy od dawkowania. Ale jak ja mam wiedzieć jak dawkować u siebie? Kwestia czasu i praktyki? Nie ma jakiś norm ?
Ostatnio zmieniony 2014-04-03, 14:04 przez marcino, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr.
Ja mam od niego 3 zestawy i jestem w 300% zadowolonyrasmik pisze: napisz do bebecebula. http://www.akwarysci.com/...ewprofile&u=913

discus6
Mi butla 6 kg wystarcza na trzy miesiące, bo mam bardzo dużo roślin w szklance, im mniej roślin tym zużycie mniejsze. Poziom CO 2 w wodzie najlepiej sprawdzać stałym testem na CO 2. Masz wtedy stały wgląd na poziom tego gazu.
Inna metodą jest obserwacja ryb (jeśli są w akwarium), jak gazu jest za dużo to występuje tak zwana przyducha, czyli ryby się po prostu duszą i pobierają tlen z powierzchni wody.
Inna metodą jest obserwacja ryb (jeśli są w akwarium), jak gazu jest za dużo to występuje tak zwana przyducha, czyli ryby się po prostu duszą i pobierają tlen z powierzchni wody.
- Witek Miszczak
Najdalej po 2 dniach widać różnice w barwie i wielkości liści, a najlepiej po barwie stożków u mchów. CO2, a raczej jego brak limituje szybkość wzrostu, więc jak zaczniesz podawać zioła przyspieszą i będą więcej "zżerać" soli, co może spowodować dalsze kłopoty, jeżeli nie będziesz więcej ich podawał.
Co do faktu, że CO2 sprawi, że glony nie będą rosły, to nie do końca jest to bzdura. Jest możliwa sytuacja, że podając CO2 oraz kiepski nawóz, który zawiera NH3/NH4 będziesz miał glonów na kg. Tzw. węgiel w płynie ma pewne glonobójcze działanie, ale nie CO2. Natomiast CO2, właściwa ilość światła (0,6 jest OK), węglanowa twardość wody <10 stopni i dość obfite nawożenie mikro- makro sprawia, że rośliny dobrze rosną, a wtedy glony nie rosną.
Nie wiem czy wyjaśniłem, czy zaciemniłem
Co do faktu, że CO2 sprawi, że glony nie będą rosły, to nie do końca jest to bzdura. Jest możliwa sytuacja, że podając CO2 oraz kiepski nawóz, który zawiera NH3/NH4 będziesz miał glonów na kg. Tzw. węgiel w płynie ma pewne glonobójcze działanie, ale nie CO2. Natomiast CO2, właściwa ilość światła (0,6 jest OK), węglanowa twardość wody <10 stopni i dość obfite nawożenie mikro- makro sprawia, że rośliny dobrze rosną, a wtedy glony nie rosną.

Bardzo dobrze wyjaśniłeś, dzieki. Wszystko zrozumiałem poza jednym :)Witek Miszczak pisze: dość obfite nawożenie mikro- makro sprawia, że rośliny dobrze rosną, a wtedy glony nie rosną.
Mam dobre światło - 066W/L, mam butle co2, nawoże easy carbo w płynie, oprócz tego kapsułkami pod korzenie roślin i koniec. A co to jest to nawożenie mikro- makro- ??
Pozdr.
Jest to nawożenie nawozami zawierającymi mikroelementy i makroelementy. Mówiąc prościej jest to dostarczanie jedzonka dla roślin. Musisz uważać żeby podać roślinom papu w odpowiedniej ilości, bo mogą wystąpić nadmiary lub niedobory mikroelementów i makroelementów. Więcej możesz poczytać tu:marcino pisze:A co to jest to nawożenie mikro- makro- ??
http://www.akwaswiat.net/objawy-nadmiar ... -3768.html
Bucephalandrowo-Krewetkowe 23l
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... 177d#94757
Roślinne 270l
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=19248
http://akwarysci.com/forum/viewtopic.ph ... 177d#94757
Roślinne 270l
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=19248
- Witek Miszczak