Parę krótkich słów. Od kilku miesięcy jestem członkiem tego forum.
Zainteresowałem się ponownie akwarystyką czytając tutaj posty jak i artykuły w necie.
Ponownie, ponieważ 20 lat temu jako młody chłopak w podstawówce miałem swoją 60tkę i masę rybek. Głównie gupiki mieczyki itd. O akwarystyce wiedziałem tyle co mi dziadek przekazał. Po rybki jeździłem z nim swego czasu na bałucki rynek i pamiętam że dla mnie to była super wyprawa, mieszkaliśmy pod Łodzią. Po 3-4 latach dostałem uczulenia na pokarm i skończyła się przygoda z akwarystyką.
W listopadzie tamtego roku założyłem swoje mini akwarium na ziemi (bez pokrywy, światło dzienne). Posadziłem kilka roślin, po drodze pewne gatunki padły (pewnie przez brak światła) i czekałem na dzień gdy będę mógł założyć większe akwarium. Doszły póżniej rybki – bojownik i 5 neonków i o dziwo przy karmieniu nie kichałem. Więc powoli zacząłem snuć plany na coś większego ;)
Przez ostatni rok czytałem i zasięgałem opinii na tym forum i w końcu nadszedł ten dzień.
Założyłem swój kawałek natury. Akwarium to typowy Low Tech.
Ziemia z kretowiska (3 cm) na to żwir rzeczny 1-3mm (5 cm). Rośliny z mojego malutkiego akwarium (10 litrów) gdzie troszkę pomarniały w tym ścisku i bez światła (akwa stało na biurku przy oknie, światło słoneczne). Dorzuciłem tylko microsorium. Zestaw Aquaszuta z ich osprzętem. Światło T5 24W plus odbłyśnik. Będzie około 0,25W/l.
Według zasad LT może wystarczy, jeśli nie, dorzucę drugą belkę, powinno być około 0,45W/l. Ale to z czasem, zobaczę jak się będą rośliny zachowywać.
Zapraszam do obserwowania postu, zamierzam kierować się zasadami LT, zero nawożenia, mało światła. Za dnia nawet słońce przez chwilę patrzy. Jak przeglądałem opisy w galeriach o akwariach LT to praktycznie ciężko znaleźć akwarium prowadzone dokładnie z zasadami Low Tech. Część ma dosyć sporo światła, inni nawożą, jeszcze inni podają CO2. Postaram się co tydzień wrzucać jakieś zdjęcie i zdawać relację co się dzieje.
Akwarium przede wszystkim ma mi sprawiać przyjemność, być miejscem gdzie będę mógł po pracy sobie przysiąść i się zrelaksować obserwując swój kawałek natury :)
A teraz konkrety ;)
* Wymiary: 80x35x40 (112l)
* Filtracja: Aquaszut N550
* Oświetlenie: T5 24W 6500K
* Podłoże: ziemia z kretowiska plus żwir rzeczny
* Dekoracja: Kamienie, malutki korzeń
* Nawożenie: BRAK
* Grzałka: Aquaszut 100W
Flora:
microsorium
limnophila sessiflora
rotala rotundifolia green
hydrocotyle leulocecthala
ludwigia repens green
ludwigia repens red
cryptocoryne becketti petchii
anubiasy
Planuję jeszcze coś póżniej dołożyć. Na pewno Lotos Tygrysi. Nad resztą pomyślę jeszcze.
Fauna:
Z małego akwarium przeniesie się bojownik syjamski plus 5 neonków (wiem wiem że mało ale się poprawię :P)
Planuję dokupić jeszcze ze 20 neonków Inessa
2-3 samice bojownika.
4-6 kirysków plus 2-3 zbrojniki niebieski i może piskorki.
Parka Ramirezek.
Na obsadę mam jeszcze troszkę czasu, przez najbliższe 2 tygodnie czekam aż akwarium dojrzeje.
Akwarium zalane w dniu 18 marca 2014.
Zapraszam na małą fotogalerię.
Szafkę zrobiłem sam. Projekt - podpatrzyłem popularne szafki pod akwa i zrobiłem. Z tą różnicą, że u mnie plecy są z płyty. Powinno być bardziej stabilne. Materiał z popularnego sklepu budowlanego w Porcie Łódź. Tną na wymiar, obklejają - polecam !!!!

Żwir

Ziemia

Mineralna :)

3-ci dzień

Kilka roślin nie widać są małe za kamieniami. Rośliny z 3 planu mam nadzieję, że ładnie pokryją tło ;)
Na razie to tyle. Pozdrawiam!!!!