Czy mam dobre parametry wody.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JArek198905

Czy mam dobre parametry wody.

Post autor: JArek198905 »

Witam. Jak w temacie, bo z tymi parametrami wody to mam jeszcze problemy czy są ok :-P
Oto one:
KH-13
GH-21 (ponoć gh jest tylko potrzebne przy paletkach, na jednym forum się tego dowiedziałem)
PH-7
Akwarium mam 105l, oświetlenie standardowe 2x15W 8-10godzin w ciągu doby. CO2 podaje 1-2 krople na sekundę 24h. Filtr aquafun2.
Obsada: 4 kiryski, ok 40 molinezji, 3 neonki, 2 żałobniczki, 4 gupiki +ok 10maleństw, ok30 krewetek redcherry, 4 mieczyki i pełno śłimaków zatoczek.
Liczę na waszą pomoc :-) Jak więcej informacji potrzeba to podam.
Pozdrawiam ;-)

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Dla neonów, żałobniczek i kirysów twardości za wysokie. Dla mieczyków, gupików, molinezji pH trochę za niskie. Te twardości to wina za rzadkich podmian, wody w kranie, nawozów czy podłoża? (KH wysokie, więc raczej podmiany ok)
2x15W to nie jest standard na 100l, tam jest 2x18. IMHO przy takim świetle CO2 nie ma potrzeby, ale się nie znam i nie wiem ile zielska masz w zbiorniku. Z kalkulatora wynika, że masz za dużo CO2, obstawiam, że nie ma go co zjadać.
Nie podjesz azotu, więc o kondycji zbiornika i tak niskiego pH nic nie można powiedzieć.
Pzd
p.

Awatar użytkownika
JArek198905

Wody w kranie nie mierzyłem a podmiany robię co 2 tygodnie. A mi się wydaje że mam w pokrywie 2x15W ale mogę się mylić. Podłoże mam czarny żwirek a w nim kulki torfowo-glinowe. Nawożę codziennie nawozami aqua makro, aqua gainer, aqua carbo. Ostatnio mój test JBL pokazuję że jest za dużo CO2 a zawsze było ok. Moje roślinki to:
Limnophila sessiliflora
Lysimachia nummularia
Tatarak trawiasty
Lilaeopsis nowae-zelandiae
Rogatek sztywny
Hydrocotyle sp. Japan
Hemianthus micranthemoides
Moczarka
Ludwiga oralifolia
Rotala
Hygrophila polysperma
Samolus (jarnik)
Bacopa monnieri
Sagittaria subulata
Poniklo żyworodne
Blyxa japonika.
Lubię busz w akwarium :-P
To co najlepiej zrobić by poprawić parametry :?: Bo już nie mam pojęcia. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Zastosuj filtr RO do zmniejszenia twardości.

Awatar użytkownika
JArek198905

A jakieś inne sposoby oprócz filtra RO :?: Bo chwilowo brak kosztów :-/

Awatar użytkownika
Pigul71
Kontakt:

Post autor: Pigul71 »

Poco? Wymienione żyworodki wymagają właśnie takiej wody. IMHO prościej dostosować obsadę do posiadanych warunków niż na odwrót. Pierwsza rzecz to wiedza, jaką ma się wodę w kranie. Wątkotwórca nie pisze, że ma jakieś problemy. Dla mnie przy takiej obsadzie podmiany wydają się za małe (choć nie wiem jak są duże), ale może zielsko daje radę, skoro trzeba podawać jeszcze dodatkowo azot. Nie za bardzo widzę sens podawania węgla w dwóch postaciach, ale nie znam się na rośliniakach HT pewnie taki trynd. Zwłaszcza, że samego CO2 jest już za dużo (wychodzi jakieś 38 ppm), oczywiście zakładając, że to pH jest 7,0, co bez pH-metru jest już naciągane.
Pozbyłbym się tych neonów i żałobniczek, które w takich ilościach i tak muszą źle się czuć, bo to ryby ławicowe. I wyregulował CO2.
Jeśli azot trzyma się w ryzach, rośliny rosną i nie ma inwazji glonów/sinić, to po co jeszcze coś zmieniać?
Pzd
P.

Awatar użytkownika
JArek198905

Mierzyłem akurat wode w kranie i mam 7,6ph. A podmiany robię 20l. Dzięki za rady :-)
Pozdrawiam ;-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”