Grindali i Nicieni mikro

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lateraluspl

Grindali i Nicieni mikro

Post autor: lateraluspl »

Grindale i Nicienie mikro - hoduje je ktos w domu ? dobrze sie tym karmi ? Chce kupic porcje zarodowa z allegro, np. te:
http://www.allegro.pl/item973804220_gri ... atisy.html

Oplaca sie ? dam rade to utrzymac ?

zami84

Post autor: zami84 »

Mialem nicienie... hodowla bezproblemowa, ale trzeba odświeżać bo po jakims czasie je... smierdzi znaczy okrutnie... male danio ladnie to wcinaly
Pozdrawiam ZAMI84
<><><><><><><>
GG: 3883330 (często niewidoczny)
Powolna reaktywacja

Awatar użytkownika
Witek Miszczak

Post autor: Witek Miszczak »

Nicienie są łatwe w hodowli, ale podobnie jak grindal wymagają systematyczności. Jeżeli będziesz codziennie nabierzesz porcję i podasz rybom, będziesz wiedział, kiedy nalezy hodowlę odnowić. Najlepiej utrzymywać 3 pojemniki (lub ich wielokrotność): świeżo założona kultura, pracująca i i na wykończeniu,którą odnawiasz kiedy porzednie przechodza na następny etap.
Z grindalem zabawa wymaga większej precyzji - jest chów na gąbce i na ziemii. Kluczem do sukcesu jest utrzymanie odpowiedniej wilgoci. Najchętniej żyją i żerują na styku wody i powietrza. Przesuszenie je wykańcza, wyższy poziom wody je topi :-(
Ale jest to jeden z najlepszych pokarmów jakie znam

Luana

Post autor: Luana »

Nicienie mikro mam. Tyle, ze pożywką jest puree ziemniaczane z proszku, dzięki czemu praktycznie nie śmierdzi, a robaczki mnożą się na potęgę.
Kupisz bez problemu na starcie słoiczek nicieni (grindale albo doniczkowce też były)

barttru

Post autor: barttru »

Chciałem odświeżyć temat o nicieniach.
Dzisiaj na starcie nabyłem słoiczek z nicieniami i dlatego mam kilka pytań.
Zawartość słoiczka strasznie śmierdzi "wymiocinami" ,czy to normalne?
W słoiczku na wierzchu są jakieś robaczki ale to nie nicienie, tak mi się wydaje, bo są dość duże. Wyglądają jak małe glizdy które nieraz trafiają się w owocach czy grzybach.
Czy to normalne i czy ta hodowla ma tak wyglądać?
Pozdrawiam
Bartek

barttru

Post autor: barttru »

Przeglądałem trochę neta i zaciekawiła mnie jeszcze jedna sprawa.
U mnie jest cały słoik tych płatków a wszędzie indziej trochę na dnie.
Mam nadzieję że ktoś podzieli się swoimi spostrzeżeniami co do hodowli tego pokarmu.
Pozdrawiam
Bartek

spike1975

Post autor: spike1975 »

w końcu zobaczyłem!!!!!!
w ubiegłym tygodniu kupiłem na starcie nicienie mikro w słoiku. w domu rozmieszałem część zawartości słoika z puree ziemniaczanym i zostawiłem.
coś tam niby przy wierzchu było widać po paru dniach jak sie pod kątem do światła spojrzało. ale dopiero dzisiaj rozmieszałem troszkę zebranego z góry w szklance i fakktycznie widać robaczki!!!!
sukces. ale na ścianki pudełka jakoś włazić nie chcą. jeszcze poczekam.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

king
Kontakt:

Post autor: king »

Poddus je to wyjdą dokręć Co2 je stymuluje do wycieczek po ściankach

spike1975

no gnoje nie wyłażą. jak je zmusić skoro nie mam co2?
chyba za gęstą zrobiłem papkę. doleje wody, może wylezą.
Ostatnio zmieniony 2012-07-31, 18:02 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!

Awatar użytkownika
Alchemik
Moderator
Kontakt:

Post autor: Alchemik »

Jak ja je hodowałem to kilka ładnych dni wogóle nie wychodziły. Dopiero po dobrym namnożeniu się zaczęły wyłazić na ścianki.

Z grindalami mam teraz do czynienia. Hoduje je na ziemi i na gąbce. Uważam, że sposób na gąbkę jest znacznie łatwiejszy. Jak je zmusić do wyjścia. Sypnąć trochę jedzenia na płytkę z plexy a za kilka godzin będzie ich tam setki. Na gąbce będą czyste na ziemi niestety zabrudzone ziemią.
Pozdrawiam
Piotr

spike1975

hehe, powyłaziły jak dolałem wody. zebrałem palcem i wrzuciłem do szklanki to było mnóstwo. jak to wlałem do akwarium to amandy oszalały ze szczęścia :)

a w ogóle to polecam hodowlę tego na kartoflu. żadne tam pure w proszku tylko normalnego kartofla z obiadu rozgnieść widelcem na puree (czyli taką sprężystą, gładką masę ziemniaczaną, bez kawałków) dolac wody albo mleka (tego to nie wiem bo dopiero co zacząłem hodowlę). w ogóle nie śmierdzi.
to co kupiłem na starcie, na płatkach owsianych (czy jakichś tam) to waliło jakby ktoś się mi do tego słoika wyrzygał. a na kartoflu nie ma w ogóle zapachu.

a grindal jest lepszy od doniczkowca? czym się różni poza tym że jest mniejszy? kiryski i kakadu spoko wciągają doniczkowce a dla amand mam te mikro teraz. więc tak się zastanawiam czy próbować z grindalem, czy to ma jakiś sens?
w końcu nie można tego za dużo dawać, to wszystko są tłuste robale.

jeszcze nad czymś się zastanawiam. czy nie było by dobrze dodać do hodowli np viobvitu albo jakichś innych witamin dla dzieci.
Ostatnio zmieniony 2012-07-31, 19:32 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)

zubr

Post autor: zubr »

Nicienie nie powinny aż tak śmierdzieć, ja hoduję nicienie na płatkach owsianych i można je śmiało trzymać koło akwarium... żadnych problemów. Zapach jaki mają to zapach "drożdzy" winiarskich czy też piekarskich. Śmierdzą jedynie źle przygotowane hodowle, zapleśniałe lub gotowane na mleku czy piwie.
Możliwość zakupienia u mnie porcji zarodowej nicieni i nie tylko.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pokarmy i Przepisy”