Problem z glonami

ODPOWIEDZ
marclew

Problem z glonami

Post autor: marclew »

Witam
Jak w temacie moje aqua:

240l
120x40x50

oświetlenie:
1x AquaLux LED 120 WHITE + od 9-do 19
1x 54W (115cm) PHILIPS Aquarelle 10000K od 10- do 17
1x 54W (115cm) SYLVANIA GROLUX 8500K od 10- do 17

Nawożenie CO2 z mixera narurowego 2bąbelki / sek.
filtr JBL E1501

Podłoże ziemia ogrodowa bez nawozów i na to ONE STONE - BLACK FLASH czarne podłoże z alledrogo.

roślinki:
LUDWIGIA ARCUATA
HEMIANTHUS GLOMERATUS duży heniek
HYGROPHILA polysperma ROSANERVIG
HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA
KABOMBA KAROLIŃSKA
ELEOCHARIS PARVULA
POGOSTEMON ERECTUS
ANUBIAS BARTERI
PONIKŁO żyworodne ELEOCHARIS VIVIPARA
VALLISNERIA TORTA nurzaniec niski
HYGROPHILA DIFFORMIS nadwódka zmienna

Obsada:
6 rozborek pomarańczowych
4 ślimaki Hellenka

Akwarium uruchomione 20.12.2013

Pojawiły mi się długie siwe nitki i nie mogę nigdzie znaleźć co to jest, wyglądem przypomina Rhizoclonium z tym że moje są szare.

Miał ktoś podobny problem, jak się tego pozbyć??
Bardzo proszę o pomoc bo niedługo całe akwarium zarośnie.

parametry wody:
GH- 8-9
KH- 5
PH- 7,5
NH3- 0
NO2- >0,3
NO3- 11
PO4- 0-0,5
FE- 0,1

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2014-01-10, 21:54 przez marclew, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

Winiłbym za to podłoże. Ale nie potrafię Ci tego wyjaśnić. Zwiekszyłbym obsadę. Miałem coś podobnego w akwa na ziemi i bazalcie. Moim zdaniem jest zachwiana równowaga biologiczna. Dajesz dwutlenek, ale woda jest dość jałowa. Podłoże pracuje a rośliny z wody nic nie biorą bo prawie nic nie ma. Albo więcej ryb i naturalne nawożenie, albo sztuczne. Takie sa moje przemyslenia.

marclew

Post autor: marclew »

obsada sie napewno zwiekszy, ale jak zwalczyc to coś? Ktoś proponował mi terapię weglem aktywnym co wy na to? Andrzej co masz na mysli mówiac sztucze naworzenie??

Awatar użytkownika
andrzej_vader

Post autor: andrzej_vader »

marclew pisze:obsada sie napewno zwiekszy, ale jak zwalczyc to coś? Ktoś proponował mi terapię weglem aktywnym co wy na to? Andrzej co masz na mysli mówiac sztucze naworzenie??
Hmm... sztuczne to sztuczne :mrgreen: Czyli nawozy w płynie, w proszku i inne takie wynalazki :-D Ja nie stosuję takich rzeczy to sie nie znam. Boję sie, że jak otrzymasz kilka rad odnośnie nawożenia, to w końcu skończy sie restartem. Nie chce tu umniejszac wiedzy kolegów, bo jest sporo osób które chemię maja w małym palcu, ale co innego grzebac we własnym akwa, a co innego prowadzić czyjś zbiornik, zdalnie, przez net.
Ja pisałem w sensie zwiększenia obsady o naturalnym zniknięciu tego "czegoś". Ryby zaczną zanieczyszczać, woda się nawiezie i nastapi powolna stabilizacja. Ale trzeba cierpliwości. Mozna to zrobić, nawożąc środkami w płynie np. Ale w tym Ci nie pomogę jeśli taką droge wybierzesz. Co do węgla... możesz poeksperymentować. Wegiel jest tani. Jak nie pomoże to wiele nie stracisz :mrgreen: Pozdrowienia

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Usuń wszystko co możesz mechanicznie z roślin i podłoża, duża podmiana wody, jakieś 50 %.
Węgiel w płynie na pewno nie zaszkodzi, możesz też spróbować zmniejszyć trochę oświetlenie na kilka dni. Rośliny które masz bardzo zaglonione wytnij a w nich miejsce posadź zdrowe. Najlepiej w większej ilości.
Zastanawiam się też czy nie masz trochę za mało CO2 w wodzie. Proponował bym troszkę zwiększyć gazowanie.
Jak masz zamiar zwiększyć obsadę to proponuję otosy i krewetki najlepiej amano.

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

A ja polecam (bez urazy - w odróżnieniu od powyższych rad) 100% skuteczną i szybką metodę: femanga algen stop general.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny, Nawożenie i Pielęgnacja, CO2, Podłoża”