Akwarystyka a bentonit (montmorillonit)

ODPOWIEDZ
KonradoMoreno

Akwarystyka a bentonit (montmorillonit)

Post autor: KonradoMoreno »

Witajcie!

Jestem nowym użytkownikiem forum więc witam wszystkich pięknie i przechodzę do tematu.

Mam kilka pytań odnośnie wykorzystywania bentonitu w akwarystyce. Jest on używany jako podłoże w akwariach? Wiem że jest on bardzo neutralnym składnikiem dlatego mnie to nie dziwi, lecz nie wiem w jakim stopniu jest on wykorzystywany. Jest to powszechna praktyka czy tylko alternatywa? Czy ktoś z Państwa miał doświadczenie z wykorzystaniem bentonitu w akwarystyce? Jakie są tego plusy a jakie minusy? Czy są jacyś polscy producenci bentonitu do zastosowań akwarystycznych?

Będę wdzięczny za wszystkie nawet najdrobniejsze strzępki informacji.

Pozdrawiam
Konrad

Awatar użytkownika
rasmik
Kontakt:

Post autor: rasmik »

Kiedyś już ktoś pisał na temat wykorzystania żwirku dla kotów w akwarium, musisz poszperać :) ... ale nie pamiętam czy to było to forum czy może holenderskie.pl lub roślinyakwariowe.pl

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

Ktoś pisał tu o "Żwirku" kocim (nie bentonitowym i było odniesienie do innego forum) Wykorzystywanym jako podłoże. Ale bentonit to nasiąknie wodą nie jestem doświadczonym akwarystą więc nie wiem jak można było by go wykorzystać. Bo nie wiem też czy mówisz o granulowanym (jak koci żwirek) Czy mielonym w formie proszku.

KonradoMoreno

Post autor: KonradoMoreno »

Dokładnie, bentonit pęcznieje i nasiąka wodą, dlatego też zdziwiły mnie próby wykorzystania takiej substancji w akwarystyce. Żwirek koci to nigdy w 100% bentonit. Zwykle posiada domieszki chemiczne. Z liczby odpowiedzi widzę że nie jest to powszechna praktyka ;)

Dziękuję za odzew!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”