Akwarium - pomoc w wyborze i gdzie :)

patrykss

Post autor: patrykss »

A powiedzcie mi jeszcze czy może lepiej na przykład na giełdzie czy to starcie czy przy matce polce poszukać akwarium? :) A co sądzicie o sklepie na ul. Batalionów Chłopskich 10 (rybarium.pl)
Postanowiłem, że jednak zamówię u jakiegoś szklarza :)

zbyszek80

Post autor: zbyszek80 »

Patrykss to zdzwoń na Popiełuszki omów jakie ma być i jak ci odpowiada co proponują to zamawiaj. W rybarium mają wromaki. Na giełdzie też pewnie wromaki może diwersa. Ale i jakieś rzemieślnicze też się może trafią zawsze możesz się wybrać i się rozejrzeć.

patrykss

Zbyszek tak też chyba zrobię :)

A powiedz mi w razie czego te wromaki dobre?

Awatar użytkownika
wachkala

Post autor: wachkala »

Na równej jest już dużo mniej firm niż kiedyś które same kleją i sprzedają akwaria ale jeszcze są.
Spokojnie znajdziesz naprawdę ładne, starannie sklejone akwaria i taniej niż 1zł za litr. Ale takie oszołomy z tą ceną nadal się trafiają. Musisz pojechać wcześniej, nie na koniec giełdy i poszukać, obejrzeć, popytać myślę, że coś ładnego kupisz.

Awatar użytkownika
cliper

Post autor: cliper »

To i ja sie podlacze. Chce zakupic akwarium z pokrywa 60l. Wiem za ile sa na Starcie, czy ceny na Rownej sa takie same, nizsze, wyzsze? Zastanawiam sie czy tam nie podjechac, jesli jest po co.

patrykss

cliper pisze:To i ja sie podlacze. Chce zakupic akwarium z pokrywa 60l. Wiem za ile sa na Starcie, czy ceny na Rownej sa takie same, nizsze, wyzsze? Zastanawiam sie czy tam nie podjechac, jesli jest po co.
A jakie ceny są na Starcie bo ja dawno nie byłem/ nie orientowałem się :)

wachkala - dzięki!

A jeszcze jedno pytanie do takiego akwarium jakie oświetlenie? :)

Awatar użytkownika
cliper

Wiem, ze 60x30x33 proste z pokrywa i swiatlem jest za 120zl. O takie tylko pytalem, bo takie mnie interesuje.

Awatar użytkownika
wachkala

Na równej bez problemu dostanie się akwaria standardowe takie jak w sklepie, klejone czarnym sylikonem i z pokrywą. Cen nie znam bo nie pytałem a na starcie nie bywam więc nie mam orientacji.

Dla wymagających którzy chodzą po giełdzie i szukają to znajdą sprzedawców mających na stanie akwaria sklejone transparentnie bez wałków silikonu z różnego rodzaju szkła.
Byłem na początku grudnia i widziałem takie akwaria na parkingu obok gościa ze żwirem, wokół stali jacyś z karmami dla psów, paszami, sianem itp. No miejsce w którym nie szukałbym akwariów a jednak były.

Awatar użytkownika
wachkala

cliper pisze:Wiem, ze 60x30x33 proste z pokrywa i swiatlem jest za 120zl. O takie tylko pytalem, bo takie mnie interesuje.
Kupowałem takie 3 lata temu na równej za 80zł razem z pokrywą i filtrem.
Jak teraz wyglądała by cena?????
Wcale nie musi być większa np ceny głowić resun nie zmieniły się od 5 lat :mrgreen:

Awatar użytkownika
cliper

To byloby fajnie, tylko ze jadac z Teofilowa na Gorna mam kawal drogi i jesliby sie okazalo, ze jednak ceny juz sa inne to troche bez sensu. Moze ktos zwrocil uwage, interesowal sie badz wie i moze podzielic sie ze mna informacja to bede wdzieczny.

patrykss

Jednocześnie chciałbym podziękować wszystkim którzy wnieśli coś pozytywnego i potrzebnego do mojego tematu, bo wasze informacje były dla mnie naprawdę przydatne! :)

Jeszcze jednak chcę was pomęczyć teraz oświetleniem jakie dobrać?

zbyszek80

patrykss pisze:A powiedz mi w razie czego te wromaki dobre?
Gdyby były dobre to byśmy nie szukali rzemieślniczych.
Jak chcesz powodzi w domu to bardzo dobre :)

Awatar użytkownika
cliper

Hmm to teraz zaczynam sie obawiac. Ja mam wromaka i jak narazie nic sie nie dzieje. Po jakim czasie mozna spodziewac sie niechcianych efektow? I to sa pekniecia, rozszczelnienia?

zbyszek80

patrykss pisze:Jeszcze jednak chcę was pomęczyć teraz oświetleniem jakie dobrać?
To musisz raczej poszukać w odpowiednim dziale na pewno znajdziesz. Poza tym moc oświetlenia dobierasz głównie pod rośliny jakie chcesz mieć w akwarium.
Średnio dobiera się 0,5WL to już tak przyzwoicie bez Co2 więcej nie ma sensu

zbyszek80

Wromaki siadają 200, 240 najczęściej i 300L Powodem pęknięć są za krótkie i za wąskie wzmocnienia wzdłużne. Zaraz przy ich zakończeniu występują pęknięcia szyby do boku oraz do spodu akwarium. Jeśli masz któreś z tych możesz wkleić wzmocnienie poprzeczne i będzie ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”