Glonowisko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kinix21

Glonowisko

Post autor: kinix21 »

Witam,
nie wiem czy to odpowiedni dział, jeśli nie, to proszę o przeniesienie.
Mam dość poważny problem z glonami. Byłam zmuszona wyjechać na dłuższy czas i zostawiłam akwarium pod opieką mamy, która zajmowała się nim jak mogła. Po powrocie zastałam jednak pełno syfu, prawdopodobnie w grę wchodziła również kwestia przekarmiania. Wyczyściłam dno, zmieniłam wodę, zmniejszyłam racje żywnościowe rybkom i wszystko niby wrócił do normy. Ale po 3 tygodniach znów zrobiło się pełno syfu. I teraz kieruję moje pytanie do was: co to za paskudztwo i jak się go pozbyć?
Trochę info o akwa:
- zalane w grudniu 2012
- 54 litry
- oświetlenie: jakaś zwykła T8 15W i T5 24W Juwela High-Lite Colour 6800K
- podłoże: JBL AquaBasis Plus, a na to żwir kwarcowy bodajże 2-4mm
- temp: 25 stopni, nie używam grzałki
- obsada: (niestety przetrzebiona podczas mojej nieobecności, ale nie będę jej zwiększać ze względu na wywóz akwa za granicę) 3 kiryski, 6 neonków inessa i ze 2 krewetki Amano
- nawożenie:
* Planta Gainer Carbo 1 x dziennie
* Planta Gainer Macro Green 1 x dziennie
* Mikro Planta Gainer Classic przy podmianie wody plus 1 x co kilka dni
* kulki z wyciągiem z gąsiennicy kalifornijskiej i związkami humusowymi, ze 3 włożone pod rośliny
Co do roślin niestety się nie wypowiem, bo połowa padła, a i moja wiedza wyparowała po tak długim czasie niesiedzenia w temacie. Na pewno jest mikrozorium na bambusie i pistia.

- Parametry, testy kropelkowe Zooleka
pH- 7,5
GH- 12
KH- 9
NO2- 0
NH3- 0
NO3- 100 przed podmianą, 10 dzień po podmianie (zawsze było wysokie i nie mogę go zbić)

Sprawa jest w miarę pilna, gdyż jestem w Polsce tymczasowo i muszę doprowadzić akwa do stanu używalności, tak aby mama mogła sobie z nim poradzić.
Z góry dzięki za pomoc!

Fotki:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

imrasil: zmieniłem linkowanie zdjęć
Ostatnio zmieniony 2013-10-22, 00:14 przez kinix21, łącznie zmieniany 1 raz.

imrasil
Moderator

Post autor: imrasil »

Jak widziałem u kogoś w podpisie "Pośpiech w akwarystyce jest wskazany wyłącznie przy zbieraniu wody z podłogi"

Nic nie zrobisz z dnia na dzień. Jeśli została zachwiana równowaga potrzeba czasu aby ją przywrócić.

Regularne podmiany, odmulanie i czyszczenie mechaniczne + lekka przycinka najbardziej "zmęczonych" życiem roślin.

Chyba że mądrzejsi tego świata mają lepszy pomysł :)
[center]Obrazek[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ja tu widzę plagę sinic - walczę z tym już od hohoho. Próbowałem chyba wszystkiego, a one za każdym razem powracają. Najszybszy sposób to dolanie na noc wody utlenionej w dawce 1ml/1l wody przez 2 dni i później podmiana 50%, ale u mnie zawsze po pewnym czasie powracały.

Powodzenia!

Awatar użytkownika
s050197

Post autor: s050197 »

ja również w jednym zbiorniku długo walczyłem z atakiem sinic, nigdy nie udało mi się ich pozbyć (w jednym zbiorniku z czterech). W końcu zastosowałem Femanga Algen Stopp Spezial i do dzisiaj problem nie powrócił.

Zaraz zaczną się głosy że chemia jest be, że stosuje się ją jedynie w ostateczności, itd, ja tam jestem zadowolony z efektu i żadnych skutków ubocznych u obsady nie zauważyłem, a miałem w zbiorniku parę pielęgnic z maluchami.

Awatar użytkownika
MichałG

Post autor: MichałG »

Ja również próbowałem tego preparatu. Efekt? Sinice zniakły na 3-4 dni i wyskakiwały 5-6 dnia. 7 dnia podmiana i tak w kółko. Oczywiście sam specyfik życiu w akwarium raczej nie szkodzi, ale w moim przypadku zawiódł na całej linii.

Awatar użytkownika
kinix21

Post autor: kinix21 »

postanowiłam spróbować z tą wodą utlenioną, gorzej raczej nie będzie :-/ dziś drugi dzień kuracji, a jutro podmiana wody, zobaczymy czy to coś da. dzięki za rady!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Woda, Parametry, Preparaty, Testy”