Prosze o konsultację projektu diy driver

ODPOWIEDZ
pingwin

Prosze o konsultację projektu diy driver

Post autor: pingwin »

Jestem w trakcie projektowania oświetlenia do iwagumi 17l .Chce je zrobic na 3 ledach cree NT-1SB22-XHEC68R40D i driverku diy http://enterius.pl/wsparcie-techniczne/ ... lenia-led/ RX=1,8Ohm 2W , zasilacz 1,5A 24V .Prosił bym o wypowiedz na temat tego projektu ponieważ nie znam sie na elektronice i informacje jak policzyc pobór mocy przez taki układ.

atomero

Driver LED

Post autor: atomero »

Poczytaj sobie tu link
Na 3 stronie jest schemat a wcześniej w artykule masz wytłumaczone dlaczego nie stosować LM -a.Optymalne zasilanie dla 3 diód to 12V przy zasilaczu 24 to stworzysz raczej grzejnik niż oświetlenie .Taki sterownik pracuje u mnie 2 lata prawie bez żadnych problemów.Ja zasilam 6 diodek z zasilacza do lapka 19.5 V.

piona3

Post autor: piona3 »

Znam tych co piszą w tym linku i gorąco polecam .Znają się na ledach jak mało kto.. :-D

atomero

Driver diy

Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem lub budową drivera to pomyśl nad kupnem zasilacza stałoprądowego na 350 mV (330 - nie widać różnicy w jasności diod a pożyją dłużej) jeśli chciałbyś kupić na Alle... to uważaj na opisy - zasilanie powinno być 230 zmiennego V i wtedy nie potrzebujesz dodatkowego zasilacza.

pingwin

wydaje mi sie ze zasilacz 12v nie da rady diody biora srednio okolo 3.5v do tego lm317t 3v plus maly zapas dlatego boje sie ze przy 12v zasilacza beda slabo swiecily ,a druga kwestia piszecie zeby wysterowac na 350mA (czyli R=3,6Ohm) o ile wiem te ledy mozna sterowac do 1000mA a najbardziej optymalnie jest 700mA ale moze sie myle :mrgreen: jak juz mowilem nie znam sie za bardzo na elekr\tronice dlatego dziekuje za odp i prosze o dalsze podpowiedzi,i jeszcze jedno pytanie ,czy w Lodzi można kupic power ledy oprucz giełdy?

pingwin

a czy jest mozliwe w przypadku zasilacza 12V I 1A R zmniejszyc o polowe czyli wziasc rezystor 18Ohm a diody z driverem polaczyc szeregoworownolegle gdzie na jednym lancuszku bedzie 1 led a na drugim dwie ,wtedy zasilacz wystarczy 12v i straty moze beda mniejsze

pingwin

sorki 1,8 Ohm

atomero

driver

Widzę że strasznie jesteś zapalony do tego pseudo drivera na LM(a nie zastanawiało Cię dlaczego firma budująca drivery prezenuje ten układ ?) .
Odnośnie twoich pytań tak 12V to za mało przy LM Układ ten sam potrzebuje ok 3 v do normalnej pracy razem ok 12,5 V ale pamiętaj układ grzeje się podczas pracy tym więcej im większe przyłożysz napięcie od potrzebnego - jest nieekonomiczny. Chcesz stosować dobre diody a słaby zasilacz może jak koniecznie chcesz oszczędzać to kup zwykłe chińskie diody.
Diody 1W pracują przy 350 mA diody 3W 700 mA jak przekroczysz prądy pójdą do nieba
W Łodzi jest TME możesz tam sprawdzić ale porównaj ich ceny z innymi bo mają wyobrażnię
Jeśli naprawdę masz kłopoty z policzeniem to zainwestuj w zasilacz stałoprądowy na 12V/350ma,a jeśli chcesz sam zrobić driver to rób ten z 3 strony postu wszystkie obliczenia tam są.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”