Przygotowanie pod większe akwa

Awatar użytkownika
cina

Przygotowanie pod większe akwa

Post autor: cina »

Witam,

Od kilku miesięcy zajmuje się tanganiką i postanowiłem zwiększyć domek dla moich muszlaków.

Sprawa nie jest prosta (jak w większości przypadków ;-) ), ale do rzeczy.

Dysponuje szafką (komodą) jak na zdjęciu poniżej.
Obrazek

Blat ma wymiary 170x44cm, grubość blatu 18mm, pionowe wzmocnienia z płyty 16mm. Chciałbym postawić na tym akwarium 120x40x35 (30?), może 150x40x35(30?).

Pytanie takie, czy ta szafka wytrzyma :mrgreen: ??
Bo generalnie to problem jest w tym że akwarium nie będzie obciążało wszystkich 4 wzmocnień pionowych równomiernie. Minimalna długość akwarium żeby stało na 3 wzmocnieniach to ~130cm
Zamierzałem zrobić wzmocnienia wzdłużne pod blatem z kątowników stalowych ale nie wiem jak z wytrzymałością pionowo. Nie mogę przykręcić kątowników wewnątrz szafki, jedynie płaskownik.
Ostatnio zmieniony 2009-05-01, 13:25 przez cina, łącznie zmieniany 3 razy.

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Powiem tak, wszystko zależy ile chcesz na tym postawić ?
Jeśli zdemontujesz nogi i podokładasz pionowe płyty wewnątrz szafki tak aby przylegały już do tych wewnętrznych co są i dodatkowo wzmocnisz dwie zewnętrzne szafki wewnątrz na górze i dole to pewnie możesz wstawić zbiornik na całość.
Musisz sprawdzić jego wykonanie i zadecydować co robić dalej.

Awatar użytkownika
cina

Na czarno zaznaczyłem miejsca gdzie chcę dać kątownik stalowy 20x20, w dwóch rzędach. Blat wzmocnię w ten sam sposób. Nóg nie będę usuwał, podłożę szerokie klocki drewniane między nogi, żeby pionowe ścianki szafki miały podparcie na całej szerokości. Ale to jeszcze rozważę, najwyżej jakieś bardzo niskie nóżki, podstawki jakieś żeby mi dywan nie przeszkadzał w otwarciu szuflady.
Obrazek

Co do wagi:
rozważając wariant max czyli akwa 170x40x30 = 204 litry

w necie znalazłem info "Ciężar szkła grubości 8 mm - wynosi 19,3 kg/m2", co przy podanym zbiorniku daje powierzchnię 1,94m2 czyli ~37kg. (Ale coś mi się wierzyć nie chce. Jak swoje akwa 144l niosłem sam to wydawało mi się że waży ono zdecydowanie więcej.)

Piasek i kamienie ~50-60kg.

Razem daje to masę ~300kg. Zważywszy iż będzie obciążenie statyczne to po wzmocnieniach komoda powinna wytrzymać (tak na moje inżynierskie oko).

zabapinkfloyd
Kontakt:

Post autor: zabapinkfloyd »

Nogi są plastikowe ?

Awatar użytkownika
cina

zabapinkfloyd pisze:Nogi są plastikowe ?
Tak, ale między nogi wzdłuż i w poprzek szafki chcę podłożyć kawałki płyt meblowych, więc cała szafka nie będzie opierała się tylko na nogach.

Wczoraj patrzyłem ile kosztują kątowniki stalowe i teraz zastanawiam się czy nie lepiej dać zamiast kątowników płytę meblową. Po prostu wszystkie ścianki pionowe byłyby podwójnej grubości 2x1,6=3,2cm, no może tą drugą cieńszą.

Awatar użytkownika
cina

To jeszcze pytanie, gdzie w Łodzi można kupić najtaniej płytę meblową.

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

bez nog wytrzyma bankowo
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

Awatar użytkownika
cina

Ale ze wzmocnieniami czy tak jak stoi tylko nogi wyjąć ?

Awatar użytkownika
cina

Ale ze wzmocnieniami czy tak jak stoi tylko nogi wyjąć ? Na pewno dam wzmocnienie na plecy szafki z płyty OSB18.

Jeśli już to wyjmę te duże nogi a dam jakieś płaskie podkładki gumowe 2-3mm żeby nie leżała szafka bezpośrednio na podłodze.

Awatar użytkownika
Pawel ANW
Kontakt:

Post autor: Pawel ANW »

jam ysle ze taka szafke nalezy w zmocnic dodatkowo wyciagnac nogi.
Pawel Iglewski
------------------------
www.anw.net.pl

Awatar użytkownika
cina

Szafka dostała już nowe "plecy" z płyty OSB 22mm i wzmocnienia pionowe z OSB 12mm. Jak tak patrzę na tą szafkę to chyba by duże większy zbiornik można na niej teraz posadzić :mrgreen:, chyba przesadziłem trochę z grubością płyt.

Jest też nowy blat 170 x 45 który zostanie nałożony na istniejący i przykręcony w ostatecznej fazie.

Szafka dostała nowe 5mm nóżki, żeby mógł otworzyć szafki :-). Paweł, wiem że najlepiej jak szafka stoi całym podłożem na podłodze, ale tu nie mam takiej możliwości. Muszę jeszcze szafkę wypoziomować, ponieważ podłoga nie jest idealna. Zamierzam wypełnić przestrzeń pod szafką listwekami o grubości takiej żeby całość była wypoziomowana i stabilna.

Teraz sprawa podmiany wody:
Zamierzam zainstalować trójnik z zaworem na wylocie z kubełka i podłączać tam wąż jeśli będę chciał wodę zlać z akwa. Czy kubełek eheim 2232 da radę wypompować wodę przez ~10m wąż do brodzika ?
Ostatnio zmieniony 2009-04-20, 20:56 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cmepro
Kontakt:

Post autor: cmepro »

cina pisze:Szafka dostała nowe 5mm nóżki, żeby mógł otworzyć szafk
Zawsze możesz podciąć drzwiczki o 5mm i ewentualnie okleić, nic nie będzie widać a szafka będzie stała twardo na 'nogach', fakt troszkę roboty przy tym jest.
cina pisze:Zamierzam zainstalować trójnik z zaworem na wylocie z kubełka i podłączać tam wąż jeśli będę chciał wodę zlać z akwa. Czy kubełek eheim 2232 da radę wypompować wodę przez ~10m wąż do brodzika ?
Kubełek ma pewnie podaną jakąś wartość na jaką podniesie słup wody, myślę że po 'prostej' albo z ewentualnym spadkiem nie powinno być większego problemu, zawsze jeszcze możesz wykorzystać prawa fizyki... na wlocie do filtra zakładasz trójnik i w razie potrzeby woda będzie spływała czy do węża czy do jakiegoś wiadra, wiadomo chyba jak ma to wyglądać ;-)
Ostatnio zmieniony 2009-04-20, 21:12 przez cmepro, łącznie zmieniany 1 raz.
[9L] Korytko: ?
[12L] Corner: White Pearl | Clithon Corona
[20L] Green Tank: Babaulti | Red Cherry | Clithon Corona
http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=98

Awatar użytkownika
cina

cmepro pisze:
cina pisze:....a szafka będzie stała twardo na 'nogach', fakt troszkę roboty przy tym jest.
Żeby dobrze stała to i tak trzeba wypoziomować, a z tym też trochę roboty jest przy mojej podłodze :-)
Ostatnio zmieniony 2009-04-22, 06:51 przez cina, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cina

cmepro pisze:[... na wlocie do filtra zakładasz trójnik i w razie potrzeby woda będzie spływała czy do węża czy do jakiegoś wiadra, wiadomo chyba jak ma to wyglądać ;-)
Bo tak ma być. Wie ktoś może jaką średnicę musi mieć zawór żeby przykręcić na niego wąż doprowadzający wodę do pralki ? Mam wyprowadzenie do podłączenia pralki i chcę je wykorzystać do dolewania wody do akwa. Muszę tam też trójnik założyć z zaworem, tylko nie zna m się na tych średnicach, a niestety nie mam możliwości żeby go wykręcić i iść do sklepu.

telias

Post autor: telias »

W standardzie powinno być 1/2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Forum Ogólne - panel dyskusyjny”