Akwarium 35x35x25 - Wybór pielegniczek
"pielęgniczki potrzebują dość dużego dna by były zdrowe i szczęśliwe"
a jak mierzysz "poziom szczęścia"? dla mnie pielęgniczki to akurat zawsze wyglądają na wku...rzone i ciągle by wszystkich naparzały. taka ich natura. a ze będą zdrowe to ci gwarantuje o ile to akwarium będzie dobrze prowadzone.
"Właśnie zaczynało ---> myślisz że teraz to popierają,"
teraz to pewnie, skoro się wciągnęli w akwarystykę, mają wypasione akwaria po kilkaset litrów ale nie dlatego że to lepsze dla rybek (w każdym razie nie tylko dlatego) a dlatego że są fajniejsze i dają większe możliwości.
a jak mierzysz "poziom szczęścia"? dla mnie pielęgniczki to akurat zawsze wyglądają na wku...rzone i ciągle by wszystkich naparzały. taka ich natura. a ze będą zdrowe to ci gwarantuje o ile to akwarium będzie dobrze prowadzone.
"Właśnie zaczynało ---> myślisz że teraz to popierają,"
teraz to pewnie, skoro się wciągnęli w akwarystykę, mają wypasione akwaria po kilkaset litrów ale nie dlatego że to lepsze dla rybek (w każdym razie nie tylko dlatego) a dlatego że są fajniejsze i dają większe możliwości.
Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 11:34 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Więc skoro nie może sobie pozwolić na większy baniaczek, to niech dobierze sobie obsadę odpowiednią do swoich możliwości. Dam Ci inny przykład, mam stary baniaczek bo teraz moje M. ramirezi pływają w 160L ale do rzeczy mam stary baniaczek i marzą mi się Palety ma 60 cm długości więc para się zmieści i co mogę je tam wpuścić, przecież one rosną do 20cm długości czyli 2 palety to jest 40cm więc zostaje im jeszcze spokojnie 20cm do pływania a jak będę pływały obok siebie to mają aż 40 cm czyli całkiem dobrze i co dadzą radę ??
no teraz mi jeszcze powiesz że moje 112 dla parki kakadu, 5 kirysków pstrych i z 15 bystrzyków amanty jest za małe? już naprawdę przesadzasz.
"Więc skoro nie może sobie pozwolić na większy baniaczek, to niech dobierze sobie obsadę odpowiednią do swoich możliwości."
ale przecież cały spór jest to to czy parka apisto jest czy nie jest możliwa w tym baniaku. ja uważam że da radę. i po raz kolejny powiem NIE Z SAMEGO MOJEGO "UWAŻANIA" TYLKO DLATEGO ŻE WIELU Z POWODZENIEM W TAKICH BANIAKACH JE TRZYMAŁO.
a wy mi piszecie o tym żeby były "szczęśliwe". ryba to nie jest "młody werther", szanowni państwo tu trudno mówić o odczuwaniu "szczęścia".
chodzi raczej o poziom stresu i ja uważam że w dobrze urządzonym akwa takim jak chce autor może być wszystko z tym OK.
"Więc skoro nie może sobie pozwolić na większy baniaczek, to niech dobierze sobie obsadę odpowiednią do swoich możliwości."
ale przecież cały spór jest to to czy parka apisto jest czy nie jest możliwa w tym baniaku. ja uważam że da radę. i po raz kolejny powiem NIE Z SAMEGO MOJEGO "UWAŻANIA" TYLKO DLATEGO ŻE WIELU Z POWODZENIEM W TAKICH BANIAKACH JE TRZYMAŁO.
a wy mi piszecie o tym żeby były "szczęśliwe". ryba to nie jest "młody werther", szanowni państwo tu trudno mówić o odczuwaniu "szczęścia".
chodzi raczej o poziom stresu i ja uważam że w dobrze urządzonym akwa takim jak chce autor może być wszystko z tym OK.
Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 11:40 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Spike, Ty chyba nie znasz istoty i zachowań pielęgniczek, albo po prostu za wszelką cenę starasz się udowodnić swoją rację rzucając niczym nie poparte słowa.spike1975 pisze:no teraz mi jeszcze powiesz że moje 112 dla parki kakadu, 5 kirysków pstrych i z 15 bystrzyków amanty jest za małe? już naprawdę przesadzasz.
Tu chodzi o tę parkę kakadu. To są ryby terytorialne. Mają swoje rewiry, ale poza nie tez wypływają. A inne rybki towarzyszące, czy "target fish" to zupełnie inna sprawa.
Pewnie mógłbys tych bystrzyków jeszcze z 20-30 dorzucić i byłoby OK, to ryba ławicowa, ale kolejnyhc 3 parek kakadu już chyba nie.
Wojtek
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
Moje baniaki:
240l - jest - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=8996
30l - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48443#48443
240l - było - http://akwarysci.com/forum/viewtopic.php?p=48341#48341
nie no, ja odniosłem się do słów michała który napisał że "jak trzymam je w za małym baniaku to nie widzę innych zachowań". czyli co, moje 112 jest "za małe" dla tej parki? to pytanie retoryczne bo oczywiście że nie. ale nie zmienia to faktu że samica ciągle wygląda na "wkurzoną", wyrzuca z kokosa piasek i łomocze każdą rybę która przepływa obok.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Ale dzięki temu ze masz te 112L te inne rybki mają możliwość ucieczki :) i ukrycia się prawda?? Inaczej wpuściłbyś swoje kakadu (znając je, widząc ich zachowania) na stałe do baniaka który ma 35cm dł.??
Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 11:59 przez Sol88, łącznie zmieniany 1 raz.
ale np pielęgniczka żółta, jest o ile mi wiadomo (nigdy nie miałem) spokojniejsza i mniejsza od kakadu i taką mógłby autor spróbować.
nawiasem mówiąc zostawiłem sobie jedną samiczkę z potomstwa które miałem. coś albo nie podpasowała samcowi albo co bo się jej boi i chowa przed nią. zdziadział chyba bo jak go kupowałem to był gieroj że hej. jak stawałem przed akwarium to do mnie się prężył i mnie straszył :) a ta chyba już gotowa do tarła bo nabuzowana i wszystkich przegania. chyba trzeba będzie ją jednak wydać.
nawiasem mówiąc zostawiłem sobie jedną samiczkę z potomstwa które miałem. coś albo nie podpasowała samcowi albo co bo się jej boi i chowa przed nią. zdziadział chyba bo jak go kupowałem to był gieroj że hej. jak stawałem przed akwarium to do mnie się prężył i mnie straszył :) a ta chyba już gotowa do tarła bo nabuzowana i wszystkich przegania. chyba trzeba będzie ją jednak wydać.
Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 12:05 przez spike1975, łącznie zmieniany 1 raz.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Tutaj się nie wypowiem bo również nie miałam. Jednak jest to również pielęgniczka więc powierzchnia dnia na stały pobyt też uważam że się nie nadaje, w ogóle My tu dyskutujemy a kolega który założył wątek milczy, może już zrezygnował albo kupił haha.
Może mu faktycznie nie pasuje, jak masz dobraną parę to chyba nie ma potrzeby dokładać 2 samicy z tego co wiem to ma służyć w razie czego na rozłożenie agresji.
Może mu faktycznie nie pasuje, jak masz dobraną parę to chyba nie ma potrzeby dokładać 2 samicy z tego co wiem to ma służyć w razie czego na rozłożenie agresji.
Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 12:09 przez Sol88, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepszą poradą dla osoby która założyła temat będzie przeczytanie informacji na tym forum
http://apisto.pl/. Forum jest poświęcone w prawie 100% Pielęgnicą. Więc jak masz zamiar brać się za pielęgnice najpierw przeczytaj tam jakie są przede wszystkim wymogi co do zbiornika.
http://apisto.pl/. Forum jest poświęcone w prawie 100% Pielęgnicą. Więc jak masz zamiar brać się za pielęgnice najpierw przeczytaj tam jakie są przede wszystkim wymogi co do zbiornika.
Przecież tu nie chodzi o kwestię racji, to jest jasne że parka pielęgniczek da radę bo welonki w kuli też dają ale chyba wszyscy chcemy odejść od takiego postrzegania akwarystyki.
Ja nawet dam dokładnego linka do FAQ czyli informacji niezbędnych do hodowli tych ryb http://apisto.pl/index.php?option=com_c ... &Itemid=26.
Poza tym z ciekawości przejrzałam wczoraj inne wątki autora, i z tego co tam wyczytałam autor ma inne większe baniaczki, więc jeżeli chce tak bardzo mieć pielęgniczki to czemu nie wpuści ich do większego baniaczka a ten baniak z obecnego wątku niech przeznaczy na kotnik dla nich.
Ja nawet dam dokładnego linka do FAQ czyli informacji niezbędnych do hodowli tych ryb http://apisto.pl/index.php?option=com_c ... &Itemid=26.
Poza tym z ciekawości przejrzałam wczoraj inne wątki autora, i z tego co tam wyczytałam autor ma inne większe baniaczki, więc jeżeli chce tak bardzo mieć pielęgniczki to czemu nie wpuści ich do większego baniaczka a ten baniak z obecnego wątku niech przeznaczy na kotnik dla nich.
Ostatnio zmieniony 2013-03-21, 12:06 przez Sol88, łącznie zmieniany 1 raz.
Widzę że pod moją nieobecność ten wątek mocno się rozwinął. Niedysponowałem wtedy miejscem na większy zbiornik i dlatego chciałem się dowiedzieć czy istnieją jakieś "mikro" pielegniczki, nie wpuszcze tam kakadu czy innych. Co do postu Sol88, aktualnie posiadam baniak 126 z kakadu i myśle że "nie upchnę" tam innych pielęgnic dlatego pomyślałem o czymś mniejszym. Za podpowiedzi dziękuje, mały baniak przenaczyłem na narybek kakadu.
Może i wpływ tendencji ale nie możesz powiedzieć że jest to złe i na pewno nie miało na celu uprzykrzenia ludziom życia tylko poprawienia jakości życia zwierzętom za które jesteśmy odpowiedzialni. Skoro autor ma większe akwaria i wymarzył sobie pielęgniczki to niech dostosuje te większe akwaria pod nie a to małe przeznaczy na krewetkarium/kotnik/ czy obsadę odpowiednią do tego litrażu. Skoro technika tak się rozwija że praktycznie każdy może sobie pozwolić na większe akwarium bo nie powalają one już ceną to niech myślenie ludzi również idzie do przodu. Po coś jednak są stworzone wymogi ryb oraz minimalne litraże w jakich powinno się je hodować, i piszę jeszcze raz na pewno nie miało to na celu żeby uprzykrzyć ludziom życie. Podam przykład z własnego otoczenia, mój znajomy jak zobaczył u mnie M. ramirezi stwierdził ze również chce mieć te piękne rybki, miał wtedy baniaczek 240L raczej towarzyskie niż biotopowe ale ryby wszystkie o podobnych wymogach, po jakimś czasie stwierdził że mu się znudziło i chce mieć akwarium z rybami z jeziora Malawi i tak faktycznie zrobił miał wolny baniaczek (nie pamiętam jaki litraż ale pow dna 40x30). Część ryb oddał do sklepu a część przerzucił do tego mniejszego baniaczka, w tym parkę M. ramirezi. Ostatnio jak byłam i widziałam to akwarium to ogólnie b. ładnie urządzone dużo kryjówek ale parka z żywej pływającej po całym baniaku (240) stała się osowiała w tym mniejszym akwarium, samiec praktycznie cały czas stał w miejscu samica też. Cały urok tych wspaniałych ryb prysł, praktycznie nie wykazywały żadnych zachowań typu obrona terytorium przed resztą obsady itp, nawet do tarła z tego co wiem przestały podchodzić. Więc dają radę ale i co z tego ?? Uważasz że na tym ma polegać to piękne hobby??