[126L] zupy rybnej
zupełnie nie na temat, zafira, ale zauważyłem że na twojej stronie, tej ze stopki, w pozycjach "mikro" i "makro" są wprawdzie inne butelki ale opis to jest identyczny:"Nawóz mikroelementowy z Intermagu. ..."
(\ /)
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
(O.o)
(> <) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Woda to zgierski kranowit a jedyny znany mi parametr to temperatura :) Rośliny w faktycznie w dobrej kondycji w końcu kupa mchu poszła właśnie dla zafiry
Mam tylko nadzieję, że w niedługiej przyszłości przestanie tylko wyglądać na 300 l

Mam tylko nadzieję, że w niedługiej przyszłości przestanie tylko wyglądać na 300 l

Ostatnio zmieniony 2013-03-20, 22:43 przez lucypper, łącznie zmieniany 1 raz.
"Woda to zgierski kranowit a jedyny znany mi parametr to temperatura :) "
to jest nieludzkie po prostu. wszyscy na głowie stają żeby każdy możliwy parametr poznać, najchętniej by wszelkie jony pojedynczo wpuszczali do akwarium. jak ktoś mierzy tylko ph i gh to jest "leszcz" a skutki tych starań to często kupa glonów z przewagą kupy.
a taki powie że "znam tylko temperaturę". :)
skandal. a może trzeba się do zgierza po prostu przenieść?
to jest nieludzkie po prostu. wszyscy na głowie stają żeby każdy możliwy parametr poznać, najchętniej by wszelkie jony pojedynczo wpuszczali do akwarium. jak ktoś mierzy tylko ph i gh to jest "leszcz" a skutki tych starań to często kupa glonów z przewagą kupy.
skandal. a może trzeba się do zgierza po prostu przenieść?
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Nie jest jakieś idealne. Ja w nie po prostu wkładam całe swoje amatorskie serce. Najważniejsze w akwarystyce to mieć cierpliwość - ja niestety chce mieć wszystko na już i przez to miałem na początku problemy. Teraz wiem zeby nie grzebać w podłożu, nie przelewać nawozów i robić regularne podmiany i to koniecznie zimną wodą. Te wszystkie skrupulatne mierzenia parametrów to w mojej opinii tylko strata kasy. Jak się obserwuje zbiornik to widać co mu potrzeba 

troszkę mi się ostatnio wdały glony. w związku z tym czytam na forach rozmaite tematy w stylu "jak się tego pozbyć" i z tej perspektywy (patrząc na przedstawiane tam na zdjęciach potworności) to jednak wydaje mi się "idealne".
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Hehe, co do tych"leszczy", to ja nawet nie znam temperatury w swoim akwariumspike1975 pisze: jak ktoś mierzy tylko ph i gh to jest "leszcz" a skutki tych starań to często kupa glonów z przewagą kupy.

A tak na poważnie to jak ktoś już nabierze wprawy, to faktycznie wszystko widać gołym okiem i parametry są kontrolowane poprzez podawanie nawozów i dozowanie CO2 oraz rozsądną obsadę stworzeń.Początkujący powinni od czegoś zacząć, mierzyć sobie testami itd..ale u zaawansowanych akwarystów rzadko kiedy testy nie kurzą się na półkach

Ostatnio zmieniony 2013-03-21, 10:20 przez Zafira, łącznie zmieniany 1 raz.
"Podwodne Ogrody"
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Z pasją ku wiedzy..
Strona w budowie
Zgadzam się z przedmówczynią i z autorem tematu:) Moje testy leżą gdzieś w szafie i chyba nawet straciły termin przydatności. Cierpliwość i "sprawne oko" to podstawa:) Jak zaczynałem zabawę z akwarystyką roślinną to nakupiłem masę testów a i tak glony były... teraz testów nie używam i glonów nie widać, a kondycja roślin dobra:)
a u mnie z rozmaitych powodów ph wzrosło do 7,8 a twardość do 18 stopni. próbuję to zbić lejąc do akwarium kwasy.
robię to bardzo łagodnie, leję tego niedużo ale przecież muszę robić testy żeby wiedzieć jak sprawa wygląda. innych nie stosuję ale ph i twardosć to sprawdzałem zawsze.
robię to bardzo łagodnie, leję tego niedużo ale przecież muszę robić testy żeby wiedzieć jak sprawa wygląda. innych nie stosuję ale ph i twardosć to sprawdzałem zawsze.
(\ /)
(O.o)
(O.o)
Dziś założyłem wieczorne oświetlenie bo bardzo drażniło mnie, że od 22 - tak gasło akwarium, aż do momentu gdy kładłem się spać (później to już było mi obojętne
) akwarium jest czarne... Oświetlenie to taśma diodowa o długości 70 cm, moc coś koło 7 W/m. Cały zestawik nie jest drogi a cieszy oko a przy okazji mały DIY
A efekty oceńcie sami
PS. Akwa prosi się o przecinkę ale spora część roślin jest zarezerwowana i czeka do giełdy. Gdyby ktoś też chciał jakieś roślinki to zapraszam na PW
Tradycyjnie proszę o komentarze nawet, a zwłaszcza jak się nie podoba

PS. Akwa prosi się o przecinkę ale spora część roślin jest zarezerwowana i czeka do giełdy. Gdyby ktoś też chciał jakieś roślinki to zapraszam na PW

Tradycyjnie proszę o komentarze nawet, a zwłaszcza jak się nie podoba