odbłyśnik

ODPOWIEDZ
przemekg

odbłyśnik

Post autor: przemekg »

Mała sprawa do wyjaśnienia przez bardziej doświadczonych...chodzi mi o zastosowanie odbłyśnika do akwarium 112l, w tej chwili standardowe oświetlenie z pokrywy czyli 2x18W, chodzi mi o zakup czegoś takiego:
http://allegro.pl/odblysnik-sym-t8-18w- ... 37959.html

Czy faktycznie da to jakiś efekt?
I pytanie do bywalców niedzielnej giełdy, mam szansę kupić to w takiej cenie jak na allegro?

discus6

Post autor: discus6 »

przemekg pisze: Czy faktycznie da to jakiś efekt?
Tak
przemekg pisze:mam szansę kupić to w takiej cenie jak na allegro?
Myślę,iż w podobnej w boksie z oświetleniem po prawej stronie hali patrząc od wejścia od strony ul.Teresy.
discus6

przemekg

dzięki bardzo za pierwszą opinię...

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

Odbłyśnik jak najbardziej "coś" da bo odbija światło które bez odbłyśnika leci w stronę pokrywy która jest czarna a czarny jak wiadomo pochłania światło najbardziej ze wszystkich kolorów. Efekt po zastosowaniu odbłyśników na pewno nie będzie taki jak po dołożeniu trzeciej świetlówki ale będzie lepiej.

Potwierdzam odbłyśniki są dostępne na starcie. Ceny nie znam, ale ogólnie ceny na tym stoisku są ok.

przemekg

no to w takim razie trzeba będzie kupić, jeśli faktycznie ma to pomóc...dzięki za opinie
Ostatnio zmieniony 2013-03-15, 20:31 przez przemekg, łącznie zmieniany 1 raz.

przemekg

odbłyśniki zakupione (podziekowania dla koleżanki mania56) i zamontowane...czy światła jest więcej..jak dla mnie jest, ale czy to ja chcę widzieć czy tak faktycznie jest nie mi oceniać, ale jak dla mnie jest jaśniej...a dla zainteresowanych na giełdzie w Łodzi za dwie sztuki 55cm 25zł...
Ostatnio zmieniony 2013-03-18, 15:15 przez przemekg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

Taniej i efektywniej jest kupić folię aluminiową i podkleić do pokrywy. W tych odbłyśnikach szybko wykruszają się uchwyty.

przemekg

Myślałem o folii przyznam szczerze, no zobaczymy...jak polecą ochwyty będe kleił folię. A różnica w odbicu równiez na korzyść folii?

Vendredi
Moderator

Post autor: Vendredi »

kdk pisze:Taniej i efektywniej jest kupić folię aluminiową i podkleić do pokrywy. W tych odbłyśnikach szybko wykruszają się uchwyty.
Folia aluminiowa się utlenia i co za tym idzie szarzeje albo nawet czernieje, robi się krucha i zaczyna się sypać.

W Castoramie są samoprzylepne okleiny lustrzane szerokości 45cm są dostępne w dwóch typach, gładka oraz imitująca blachę ryflowaną. Cena 25zł za 1mb. Posiadają bardzo dobry klej i warstwa odblaskowa jest zabezpieczona przed zdzieraniem warstwą foli, co pozwala na umycie tej okleiny.

Za tą samą cenę masz większą powierzchnię odbijającą światło.

Ja aktualnie testuję tą imitującą blachę ryflowaną. Opowiem coś więcej po kilku miesiącach.
Ostatnio zmieniony 2013-03-18, 16:07 przez Vendredi, łącznie zmieniany 1 raz.

przemekg

No to czekam na wynik testów...przemawia za mną najbardziej powierzchnia systemu z folii.

Awatar użytkownika
kdk
Kontakt:

Post autor: kdk »

Są też tapety na ścianę samoprzylepne lustrzane i te sprawdzają idealnie. Po wyklejeniu całej pokrywy efekt jest piorunujący.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie”