Krewetkowa choroba zaczęła postępować w zastraszającym tępię, z jednego niewinnego zbiorniczka dla Red Cherry, zrobił się regal na 12 zbiorników ( docelowo ). Moje pierwsze 3 zbiorniki które zaaranżowała „Zafira” były bardzo ładne, ale gęsta roślinność uniemożliwiała mi doglądania i gdzieś tam po głowie chodziła zmiana aranżacji, w międzyczasie choroba bardziej postępowała i kolejne gatunki krewetek, coraz bardziej mi się podobały, ale po grudniowej wizycie z Martinezem u Waldemara Kołeckiego, w hodowli „Garnella” wiedziałem ze prędzej czy później stanie regal. Długo nie czekałem, szybki plan regalu, zorganizowanie materiału i tak 6.01.2013 w pomieszczeniu piwnicznym zawitał świeżo pospawany regał.

Tydzień poświęcony, na zabawę w poskładanie regalu i pierwsze zbiorniki spoczęły na półce 12.012013r

Regał 110 x 210h docelowo 12 zbiorników o objętości 33l netto, na razie posiadam 8 zbiorników po 25l brutto
Oswietlenie na każdej półce T8 30w sylvania grolux 8500k 10h dziennie
Filtracja: gabki U-jet3 napedzane napowietrzaczem Resun Lp20
Podłoża: czarny zwir kwarcowy (zostanie w niedługim czasie zastąpiony podłożem Dennerle), Ebi gold, Ada malaya
Fauna : Yellowki z pasem, , Sakury red Singapurskie, Red Cherry,, Cristal red i bleck A-SSSS, I moje oczka w głowie, Blue Tigery oraz Taiwany ( na razie walczę z utrzymaniem ich przy życiu ;) )
Podmiany wody 20-25% co sobota,
Zaznaczam ze zbiorniki nie ssą w ogóle zaaranżowane, wyglądają jak wyglądają , są bardzo proste ale za to umożliwiają mi spokojna obserwacje krewetek. Zbiorniki będę pokazywał i opisywał po kolei jak są umieszczone.
Zbiornik Nr. 1 (Pierwszy od lewej na najwyższej polce)
Jest to zbiornik z Neocaridina heteropoda var. Yellow z pasem, filtracja i oświetlenie znane, podloze to zwir kwarcowy czrny o gradacji 0,8-1.2mm. na ta chwile posiadam około 30 dorosłych sztuk i jakiś 20-25 szt. Maluszków które przyszły na świat jakieś 2 tygodnie temu
Paramtery :
PH- 7,6
GH 12-15 na razie szukam odpowiedniego
Kh 8 przewodnosc miedzy 500-600 uS

i maluchy

Zbiornik Nr.2 (drugi od lewej)
W zbiorniku tym żyją Caridina sp. "Blue Tiger" zbiornik postawiony na ebi goldzie, po zbiorniku smiga na razie 10 dosroslych szt. i 10szt młodzieży, moje oczka w glowie bardzo ładne krewetki, ale tez moim zdaniem delikatne, jakaś delikatna odchyłka w parametrach wody i od razu spada aktywność tych skorupiaków i mocno traca ubarwienie.
Parametry:
Ph 6,8
Gh 6
Kh 0-1 przewodnosc miedzy 300-400uS

Zbiornik Nr. 3 (Trzeci od lewej)
Po zbiorniku smigaja Caridina cf. cantonensis "Crystal red” „Biene” SS-SSSS i Snow White. Zbiornik na podlozu Ebi Gold, w zbiorniku znajduje sie około 30 dorosłych szt. jak na razie ucze się tych krewetek ( jak wszystkich),

Zbiornik Nr.4
W zbiorniku zyja Caridina cf. cantonensis "Red shadow" „ Blue Bolt” “Black shadow” czyli Taiwan bee, oraz Hybrydy snow white i biene. Po zbiorniku śmigają 4blue bolty, 3 wine redy 2 pandy i 10 hybryd z pewnego źródła. Zbiornik stosunkowo najświeższy bo krewetki zawitały w nim 18.02.2013r na razie są to maluchy i walczę z tym aby je utrzymać w zbiorniku, bez żadnych niepotrzebnych ruchów, podłoże w nim to Ada Malaya ( tutaj należą się podziękowania Martinezowi), na razie idzie wszystko w dobra strone ;)

Za jakość zdjęć przepraszam, ale nie mam czym zrobic, mam nadzieje ze wpadnie do mnie szwagierka, albo Marcin na jakies piwko ze swoim aparatem i wtedy cos sie ciekawego cyknie. Resztę zbiorniku i aktualny wyglad regalu postaram sie wstawic w jak najszybszym czasie.
Pozdrawiam grzesiek